„Tikimės principingos tiek Europos Komisijos, tiek „Tatenos“ reakcijos, nes branduolinio kuro užkrovimo etapas reiškia, kad artėjama prie branduolinės elektrinės paleidimo ir dėl branduolinės saugos rekomendacijų ir saugos standartų įgyvendinimo reikalingi aktyvūs Europos Komisijos veiksmai, pirmiausia, kiek tai susiję su streso testų rekomendacijų įgyvendinimu“, – spaudos konferencijoje teigė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Astravo AE fizikiniai bandymai iš esmės prasidėjo, o pirmoji elektra jėgainėje gali būti pagaminta po kelių mėnesių, teigia Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) vadovas Michailas Demčenka.

„Ką vadinti paleidimu? Paleidimas prasidėjo. Pirmas elektrinės paleidimo etapas yra fizikinis paleidimas, kurio pirmas etapas yra kuro atvežimas į bloką, įkrovimas į reaktorių. Leidimas išduotas, tas etapas praktiškai jau prasidėjo“, – sakė M. Demčenka.

Pasak jo, yra trys elektrinės bandymų ir įjungimo į tinklą etapai: fizikinis, energetinis ir bandomasis-pramoninis, po kurio jau prasideda įprastas jos naudojimas. Fizikiniame etape elektra negaminama, ji pradedama gaminti ir tiekti į tinklą energetiniame etape.

VATESI vadovo teigimu, fizikinis etapas užima iki dviejų mėnesių, energetinis – dar apie du mėnesius, o bandomasis-pramoninis – 4-6 mėnesius: „Galimai, pirma elektra iki metų pabaigos.“

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ penktadienį informavo „Nord Pool Spot“ rinkos dalyvius apie tai, kad prasidėjus energetiniam etapui, ta yra kai Astravo AE bus pradėta gaminti elektra, elektros prekyba Lietuvos ir Baltarusijos jungtimi nebevyks.

„Elektros nepirkimas iš Baltarusijos turėtų būti aktyvuojamas tuo metu, kuomet bus energetinis atominės elektrinės Astrave paleidimas. Apie tai šiandien kaip tik (...) „Litgrid“ per „Nord Pool Spot“ prekybos platformą informavo visus rinkos dalyvius, kad būtent nuo energetinio paleidimo Lietuvos ir Baltarusijos prekybinis pjūvis bus lygus nuliui, kitaip tariant, prekyba elektra per Lietuvos-Baltarusijos sieną nebevyks“, – kalbėjo Ž. Vaičiūnas.

Energetikos ministras teigia, kad nutraukiant elektros prekybą su Baltarusija, poveikis Lietuvos elektros rinkai būtų minimalus.

„Šiuo metu elektra iš Baltarusijos Lietuvoje sudaro maždaug 5 proc. visos suvartojamos elektros energijos. Natūralu, kad tokiu atveju, nuo energetinio paleidimo stabdant elektros prekybą, poveikis mūsų rinkai būtų mažiau negu minimalus. Praktiškai, kainai įtakos neturėtų“, – teigia Ž. Vaičiūnas.

Lietuva laikosi pozicijos, kad Baltarusija privalo įgyvendinti „Tatenos“ misijų ataskaitų, streso testų metu tarptautinių ekspertų pateiktas rekomendacijas bei išspręsti visus kitus AE projekto įgyvendinimo aplinkosaugos ir branduolinės saugos klausimus.