Nors dabar yra nuspręsta, kad vaikai ir mokytojai pamokose kaukių dėvėti neprivalės, šis reikalavimas gali būti labai greitai pakeistas. Kaukės taps privalomos, jei užsikrėtimų skaičius 100 gyventojų mokyklose pasieks 16.

Vyriausioji Lietuvos epidemiologė Loreta Ašoklienė teigė, kad viruso plitimas tarp vaikų nėra labai pavojingas.

„Viruso plitimas vaikų tarpe, ypatingai vaikų iki 10 metų amžiaus, jis nėra didelis. Iš visų susirgimų Europoje tai yra nepilnai 2 procentai. Nuo 10 iki 19 metų – nepilnai 4 procentai. Taigi, tarp vaikų viruso plitimas nėra pavojingas“, – kalbėjo L. Ašoklienė.

Labiau yra baiminamasi dėl vyresnio amžiaus mokytojų – jiems kaukes dėvėti pamokose rekomenduojama, nelaukiant užsikrėtimų šoktelėjimo.

Taip pat rekomenduojama, kad vaikai nevaikščiotų po skirtingas klases, o visą laiką praleistų vienoje patalpoje, į kurią ateitų skirtingų dalykų mokytojai.

Tėvai pasiryžę sergančių vaikų į mokyklą nevesti, tačiau nuotolinio mokymo bijo.

Viena prekybos centre sutikta mama LNK sakė besitikinti, kad nereikės nuotolinio ugdymo išgyventi dar kartą.

„Tikėkimės, kad nereikės to vėl patirti. Bet jei jau bus, tai bus“, – sakė ji.

Kita moteris taip pat sakė, kad nuotolinio ugdymo ji bijo.

„Nes sunku keturiems viename bute, nuotolinis ugdymas buvo sunkus labai“, – dėstė moteris.

Pačios mokyklos kol kas sunkiai įsivaizduoja kaip vaikams, besimokantiems toje pačioje klasėje, reikės užduotis dėstyti ir gyvai, ir nuotoliniu būdu.

Laikinoji Balsių progimnazijos direktorė Virginija Giršvildienė teigė, kad tai reikalautų papildomo mokytojų darbo.

„Būtų mokytojams papildomas laikas, pasiruošimas, mokytojams darbo padaugėtų žymiai“, – sakė ji.

Tačiau ir toliau lieka neaišku, kas už tokį darbo modelį sumokėtų. Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas teigia, kad tokį modelį sunkiai įsivaizduoja.

„Jis sunkiai yra įmanomas, nes tokiu atveju mokytojas dirbtų du darbus vienu metu, turėtų palaikyti tą ryšį su klasėje esančiais mokiniais, ir su tais, kurie yra prie kompiuterio“, – klausimą kėlė jis.

Vilniaus savivaldybė siūlo mokinių nesiskirstyti ir nuotoliniu būdu, susirgus keliems vaikams mokyti visą klasę. Tokį planą turi ir ministerija. Tiesa, tokį planą įvykdytų tik tada, jei užsikrėtimų skaičius savivaldybėje ar mokykloje pasiektų 25 100 tūkst. gyventojų.

Būsimai pirmokei priemones mokyklai renkanti mama Julija tikisi, kad tokio plano neprireiks.

„Nežinome nei kaip mokyti, nėra dar praktikos, tik darželio“, – sakė ji.