„Manau, kad ministras Monkevičius yra ne savo kėdėje, tikrai eina ne tas pareigas, kurias turėtų eiti. Aš net nenoriu lenkti pirštų ir vardinti kitų priežasčių, kodėl taip yra. Tiesiog reikia susitaikyti su tuo, kad šią kadenciją šis ministras pabaigs, jokių realių pokyčių ar bent mėginimo inicijuoti diskusiją apie priežastis ir reikalingus sprendimus tikrai nebus“, - „Žinių radijui“ teigė G. Paluckas.

Kaip ir prezidentas, socialdemokratų lyderis sukritikavo švietimo, mokslo ir sporto ministro A. Monkevičiaus išsakytą poziciją, kad po to, kai trečdalis abiturientų neišlaikė matematikos egzamino, reikia kalbėti apie „sistemines permainas“. Politiko teigimu, pirmiausia ką reikėtų daryti – įvardinti esamų problemų priežastis.

„Mane nuoširdžiai glumina, kai ministerija ar ministerijos atstovai, ar pats ministras aiškina, kad reikalingos sisteminės pertvarkos, nors priežasčių nėra įvardinama“, – tvirtino G. Paluckas.

Jo teigimu, svarbu suprasti, kad sprendimus būtina priimti ir su pedagogų bendruomene kalbėtis jau dabar, nes šiuo metu dabartinės problemos bus aktualios dar kurį laiką.

„Švietimas yra inertiškas, todėl tos problemas, kurias turime, turėsime dar 5 ar 10 metų į priekį. Tad sprendimus reikia priiminėti dabar“, – pabrėžė jis.

„Reikia sąžiningo kalbėjimosi, reikia įvardinti priežastis ir pasiūlyti priemones. Dabar mes kartojame tuos pačius burtažodžius: sisteminiai pokyčiai, sisteminai pokyčiai. Apie tai mes kalbėti toliau nebegalime, nes situacija su matematikos egzaminais ir žiniomis matematikos srityje prastėja pastaruosius 4-5 metus“, – apibendrino LSDP lyderis.

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį sukritikavo ministrą A. Monkevičių, kuris, paaiškėjus, kad matematikos valstybinio brandos egzamino neišlaikė trečdalis abiturientų, prakalbo apie reikalingas „sistemines pertvarkas“.

„Aš irgi sutikčiau, kad sisteminių pertvarkymų reikia, bet tai sako ministras, kuris jau baigia savo kadenciją. Natūraliai kyla klausimas: gerbiamas ministre, jūs į šį postą ne prieš du mėnesius atėjote, jūs praktiškai dirbate kelerius metus ir tai netgi ne pirma kadencija“, – trečiadienį sakė šalies vadovas.

Kaip šią savaitę pranešė Nacionalinės švietimo agentūra, 2020 m. matematikos valstybinį brandos egzaminą išlaikė 67,61 proc. kandidatų.