„Raginu žmones nebandyti ieškoti spragų, landų – meluojant iš kur grįžo. Reikėtų izoliuotis, jei grįžote iš paveiktos šalies, tam yra sudarytos visos sąlygos. Kiekviena savivaldybė yra už tai atsakinga, NVSC suteikia visą reikiamą informaciją“, – spaudos konferencijoje kalbėjo G. Surplys.

Visuomenės informavimo grupės vadovas teigė, kad saviizoliacijos taisyklės yra liberalizuotos.

„Saviizoliacija šiuo metu yra šiek tiek liberalizuota nuo to, kas buvo karantino metu – yra galimybės trumpam išeiti: prasivaikščioti, įkvėpti gryno oro ar apsipirkti.

Ir galų gale, jei yra visiškai būtinas poreikis, tai yra įvardinta, tai gali būti ir artimo žmogaus laidotuvės, vestuvės, krikštynos, netgi ypatingos svarbos darbo reikalais, galima kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) ir jis gali, įvertinęs situaciją, išduoti leidimą laikinai palikti izoliacijos vietą. Tai tikrai nėra kalėjimo režimas, kur jūs sėdėsite ir lauksite, kol baigisis 14 dienų terminas“, – sakė jis.

„Dėl to nereikėtų jos bandyti išvengti“, – aiškino jis.

Po konferencijos „Delfi“ žurnalistams susisiekus su G. Surpliu ir paprašius patikslinti, kur sušvelnintos taisyklės yra nurodytos, politikas tikino, jog pateikė ne visai teisingą informaciją.

„Šitoj vietoj mane patikslino Ašoklienė, kad jos po to uzbekų atvejo jos buvo grąžintos į prieš tai buvusį lygį. Šitoje vietoje aš ne taip pasakiau, jos yra pasikeitusios taip, kaip buvo, nebėra galimybės išeiti pasivaikščioti“, – aiškino G. Surplys.

Paklausus, kada galiojo sušvelnintos saviizoliacijos taisyklės, pašnekovas atsakė: „Buvo po karantino pabaigos pakeistos taisyklės ir buvo sušvelnintas izoliacijos režimas, buvo galima išeiti valandą pasivaikščioti ne daugiau kaip kilometro atstumu.“

Giedrius Surplys

Saviizoliacijos taisyklėse – nuostabą keliantis punktas

Sveikatos apsaugos ministro įsakymas, reglamentuojantis saviizoliacijos taisykles, buvo priimtas dar šių metų kovo 12 dieną, kitaip tariant, prieš visuotinio karantino Lietuvoje įvedimą.

Paskutinė šio įsakymo redakcija įsigaliojo nuo rugpjūčio pirmos dienos. Joje iš tiesų numatyta, kad saviizoliacijoje 14 dienų privalantys būti asmenys gali kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) ir prašyti duoti leidimą palikti saviizoliacijos vietą.

Įsakyme, kaip ir minėjo G. Surplys, nuostatos apie galimybę pasivaikščioti ar nueiti į parduotuvę galiojančioje redakcijoje nebėra. Vis dėlto, pasirodo, net ir būnant saviizoliacijoje galima kreiptis su prašymu išvykti į artimo žmogaus laidotuves ar šermenis.

„NVSC, įvertinęs izoliuoto asmens prašymą, gali priimti sprendimą dėl leidimo palikti izoliavimo vietą suteikimo šiais atvejais:

organizuoti artimo žmogaus laidotuves, palaikų pargabenimą ir (arba) dalyvauti artimo žmogaus šarvojimo ceremonijoje / laidotuvėse (tik sąlytį turėjusiems asmenims);

nuvykti į mobilųjį punktą ar asmens sveikatos priežiūros įstaigą tepinėlio iš nosiaryklės ir ryklės COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriniams tyrimams atlikti paėmimui“, – rašome įsakyme.

Remiantis įsakymu, NVSC taip pat gali duoti leidimą palikti saviizoliacijos vietą, kai asmuo dėl tam tikrų priežasčių turi pakeisti izoliacijos vietą.

Emigrantai gali prašyti išvykti net ir būdami izoliacijoje

Remiantis sveikatos ministro šiuo metu galiojančiu įsakymu, prašyti laikinai palikti izoliaciją gali ir į Lietuvą darbo, verslo ar studijų reikalais atvykę užsieniečiai ar užsienyje gyvenantys lietuviai.

„Užsieniečiams ir Lietuvos Respublikos piliečiams, gyvenantiems užsienyje, atvykusiems į Lietuvos Respubliką darbo, verslo ar studijų reikalais, kuriems privaloma 14 dienų izoliacija, leidimas nuvykti į darbo, studijų ar kitą, verslo reikalams tvarkyti ar sveikatos priežiūros paslaugai gauti būtiną vietą (tik sąlytį turėjusiems asmenims, grįžusiems iš užsienio ir užsieniečiams, nurodytiems Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. vasario 26 d. nutarimo Nr. 152 „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo“ 3.31 papunktyje), jei ne anksčiau kaip po 7 dienų nuo atvykimo / grįžimo į Lietuvos Respubliką dienos atliktas tyrimas COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijai) nustatyti ir gautas neigiamas atsakymas“, – rašoma dokumente.

Be to, izoliacijoje esantiems užsieniečiems ir emigracijoje gyvenantiems tautiečiams visuomenės sveikatos specialistai gali leisti išvykti iš šalies net ir neišlaukę dviejų savaičių.

„Užsieniečiams ir Lietuvos Respublikos piliečiams, gyvenantiems ar dirbantiems užsienyje, išvykti iš Lietuvos Respublikos nepraėjus 14 dienų izoliavimo laikotarpiui“, – kam NVSC gali išduoti leidimą palikti izoliacijos vietą nurodoma įsakyme.

Gali išduoti leidimą dalyvauti vestuvėse, krikštynose ar jubiliejuose

Pasirodo, įvertinę konkrečias aplinkybes epidemiologai netgi gali išleisti saviizoliacijoje esančius asmenis dalyvauti asmeninėse šventėse, kurios šiuo metu dažnai minimos kaip pagrindinės koronaviruso plitimo vietos.

„Organizuoti ir ar dalyvauti savo ar artimo žmogaus vestuvėse, krikštynose ar jubiliejuje (tik sąlytį turėjusiems asmenims, grįžusiems iš užsienio);

ekipažų ir įgulų nariams, kurie dirba tarptautinius komercinius vežimus vykdančiose Lietuvos įmonėse ar vykdo tarptautinius komercinius vežimus visų rūšių transporto priemonėmis, kai jiems būtina nuvykti į valstybės institucijas ar įstaigas dėl su darbu susijusių dokumentų pateikimo ir (ar) gavimo ar kitais su darbu susijusiais klausimais;

aukštos kvalifikacijos specialistams, kai yra atliktas tyrimas COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijos) nustatyti ir gautas neigiamas atsakymas“, – rašoma dokumente.

„Delfi“ primena, kad Kaune liepos 2-ąją iš Uzbekijos į Lietuvą atskridus 22-iems kandidatams į įlogistikos įmonės UAB „Hegelmann Transporte“ darbuotojus, trims iš jų pakilus temperatūrai buvo nustatyta koronaviruso infekcija.

Kaip vėliau paaiškėjo, koronaviruso infekcija užsikrėtė 18 (COVID-19) iš Uzbekistano atvykusių asmenų.

Užsikrėtę asmenys iki ligos diagnozavimo lankėsi prekybos miestelyje „Urmas“.

Per trečiadienį Lietuvoje buvo patvirtinti 24 koronaviruso atvejai.