„Tas virusas mėgsta, tikrai, ir sveikus, sportuojančius žmones, koks ir buvo brolis Arūnas. Jis buvo pilnas entuziazmo“, – LNK žinioms pasakojo brolis pranciškonas Algirdas Malakauskis.

Liga Pranciškonų vienuolyną palietė prieš mėnesį, tuomet brolis Arūnas Brazauskas automobiliu grįžo iš Čekijos ir pajuto, kad turi temperatūros. Kiti broliai jam patarė išsitirti dėl koronaviruso, atsakymas buvo teigiamas.

Vienuolynas buvo tuoj pat dezinfekuotas. Nuo tada visi vienuoliai ištirti bent tris kartus. Brolis Algirdas sakė, kad iš pradžių vilties buvo – jos suteikė ir medikai. Bet pastarosiomis savaitėmis brolio Arūno sveikata ėmė prastėti, jam buvo prijungtas dirbtinis plautis.

„Jis buvo labai sunkus ligonis, kasdien skambindavau į ligoninę, gydytojai darė tai, ką galėjo, mes dėl to esame labai dėkingi. Bet žinios buvo vis labiau liūdinančios“, – pasakojo brolis Algirdas.

54 metų brolis Arūnas mirė antradienio pavakare, Santaros klinikose. Kretingos Viešpaties apreiškimo vienuolyne gyvenęs vienuolis kaip kunigas ištarnavo 13 metų. Kaip sako kiti broliai, per tiek metų sutiko daug žmonių, kurį jie prisimins kaip nuoširdų, mėgstantį humorą, entuziastingą kunigą.

„Mišios būdavo tokios, nemoku net pasakyti, labai šiltos ir geros, labai malonu būdavo per mišias. Ir dabar gaila“, – kalbėjo viena parapijietė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė sako, kad mirusysis turėjo gretutinių susirgimų.

„Iškelta hipotezė, kad šis asmuo užsikrėtė viešėdamas Čekijoje, ir jau anksčiau, nes iš Čekijos grįžo liepos 3 dieną. O susirgo liepos 5 dieną, liepos 7 dieną diagnozė buvo patvirtinta“, – trečiadienį kalbėjo R. Lingienė.

Kitą savaitę bus pradėtas vadinamasis populiacijos tyrimas. Gyventojams bus siunčiami kvietimai atlikti koronaviruso testą Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestų ir Ukmergės, Tauragės bei Zarasų rajonų gyventojams. Žmonės bus atrenkami atsitiktiniu būdu, bet jie atspindės šių 6 regionų gyventojų sudėtį.

Iš viso kvietimai bus siunčiami 13 tūkstančių gyventojų, ištirti planuojama apie 6,5 tūkstančių. Dvigubai daugiau kvietimų siunčiama bus todėl, kad ne visi žmonės atsilieps ir ateis atlikti testo. Planuojama, kad gyventojų testavimas truks apie mėnesį.

Naujausia koronaviruso auka bus kremuojama ir laidojama Kretingoje. Laidotuvės vyks antradienį 11 valandą. Brolis Arūnas yra 81 koronaviruso auka Lietuvoje.