Šioje šalyje nuo sekmadienio sergamumas peržengia 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribą, tačiau Vyriausybė sprendimus, ar taikyti keliaujantiems iš šios šalies reikalavimą saviizoliuotis keturiolikai dienų, priiminės tik penktadienį.

„Kalbant apie sprendimus, norėčiau pasakyti, kad Vyriausybės nutarimu yra nuspręsta kiekvieną penktadienį tvirtinti paveiktų šalių sąrašą, kuris įsigaliotų pirmadieniais. Klausimas jau būtų ne man. Bet, jeigu pastebėjote, net ir Lietuvos rodikliai per paskutines dienas mažiausiai du kartus per dieną pasikeičia. Yra rizika įvesti painiavą, kai pradėsime (sprendimus priiminėti) po du kartus ar dažniau“, – sakė R. Lingienė.

Specialistė kol kas nemato prasmės priiminėti skubotų sprendimų.

„Jeigu asmenys žino ir domisi, Užsienio reikalų ministerija yra išplatinusi informaciją laikytis visų saugumo priemonių vykstant į Lenkiją. Mes, kaip epidemiologai, dar daugiau galime pasakyti: jeigu galime, atidėkime tas keliones. Nes nežinau, koks stebuklas turi įvykti, kad pirmadienį išvykus į Lenkiją, nebereikėtų grįžus izoliuotis“, – sakė R. Lingienė.

Specialistė pažymėjo, kad šioje šalyje situacija yra „ypatingai nepalanki“ ir blogėja.

„Šiandienos ir vakar dienos skaičiai skiriasi ne į gerą pusę“, – teigė R. Lingienė.

Dauguma atvejų – su koronavirusui būdingais simptomais

NVSC atstovė informavo, kad iš viso, trečiadienio duomenimis, Lietuvoje registruota 2147 koronaviruso atvejai. Naujų atvejų yra dešimt. Šiuo metu COVID-19 serga iš viso 403 žmonės.

Ligoninėje yra gydomas 31 asmuo, reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose – du žmonės, su deguonies kauke yra septyni asmenys, dirbtinė plaučių ventiliacija netaikoma niekam.

Kaip jau skelbta anksčiau, Santaros klinikose užgeso pranciškono vienuolio gyvybė. Epidemiologų žiniomis, šis asmuo turėjo gretutinių ligų.

Per antradienį patvirtinti atvejai – keturi - Kauno, trys – Vilniaus, du – Panevėžio ir vienas Šiaulių apskrityse. Iš per antradienį patvirtintų dešimties atvejų septyniems asmenims, kuriems pasireiškė COVID-19 infekcija, pasireiškė ir jai būdingi simptomai. Trys atvejai yra besimptomiai.

Saviizoliacijoje yra 2937 asmenys, iš jų 385 serga COVID-19 infekcija ir yra gydomi namuose, 449 asmenys yra kontaktiniai, o likę 2103 asmenys izoliuoti, kaip atvykę iš paveiktų šalių.

Antradienį nebuvo registruota įvežtinių atvejų.

Nerimą kelia atvejai, kai infekcijos šaltinio nustatyti nepavyksta

NVSC duomenimis, dėl kontaktų turėjimo užsikrėtė keturi asmenys, iš kurių trys yra siejami su jau esamais židiniais. Vienas užsikrėtimas susijęs su Panevėžio antstolių kontora, susirgo dar vienas šios kontoros darbuotojas. Šiame židinyje registruota jau šešiolika atvejų. Po vieną atvejį registruoti Kaune – Kauno autobusuose ir kitas yra susijęs su ekskursija iš Išlaužo į Tauragę.

Kol kas šešiems asmenims nepavyko nustatyti infekcijos šaltinio.

„Didžiausią nerimą kelia neišaiškinti atvejai. (…) Pirminiais duomenimis, asmenys nenurodė, nei, kad jie buvo užsienyje, nei, kad jie buvo šventėse, nei, kad jie buvo festivaliuose, restoranuose, miestų šventėse, nei, kad jie turėjo sąlytį su COVID-19 atvejais. Belieka tikėtis, kad jie vis tik prisimins ir nurodys mums kažkokią informaciją, už kurios galėtume užsikabinti“, - sakė R. Lingienė.

Mokslo metai galėtų prasidėti ugdymo įstaigose

Specialistės vertinimu, pagal dabartines tendencijas, mokslo metai galėtų prasidėti įprastai, tik laikantis viso komplekso saugumo priemonių.

„Tai yra nuo to, kad būtų tikrinama sveikata, kad nebūtų priimami darbuotojai, mokiniai, kuriems pakilusi temperatūra arba yra pasireiškęs bent vienas COVID-19 ligos simptomų, kad būtų užtikrintos sąlygos ir tinkamai laikomasi rankų higienos, kad būtų patalpos vėdinamos. (…) Rekomenduojama dėvėti kaukes“, - sakė R. Lingienė.

Pasak NVSC atstovės, rengiami scenarijai ir tokiu atveju, jeigu situacija blogėtų. Ji akcentavo, kad nuotolinio mokymo variantas įmanomas tik paskelbus karantiną.

„Visais būdais siekiama, ir modeliuojama, kad prie šito nebūtų prieinama. Blogiausiu atveju, jeigu situacija pradėtų blogėti, svarstoma nustatyti rodiklius, kuriuos pasiekus reikėtų imtis kitų priemonių – bet tik ne tokių, kad reikėtų visiškai perorganizuoti mokymą į nuotolinį“, - sakė R. Lingienė.

Planuoja tolesnius veiksmus

Pasak NVSC atstovės, viena iš tolesnių viruso kontrolės priemonių, kurios yra svarstomos, kad situacijai blogėjant galėtų būti įvedamas renginių dalyvių registravimas.

„Renginiuose turime užsikrėtimų ir nemažai, (…) įvyko įvairūs festivaliai, miestų šventės. Epidemiologams yra labai sunku toje minioje surasti tą asmenį, kurio ieškai. Tas būtų daromasi, laikantis visų duomenų saugumo reikalavimų“, - dėstė R. Lingienė.

Pasak specialistės, jau net rengiami operacijų vadovo nutarimai dėl atvykstančiųjų iš užsienio registracijos griežtinimo.

„Pamatėme, kad per liepą įvežtinių atvejų skaičius didėja. Tai reiškia, kad dalis asmenų, kurie operacijų vadovo sprendimu yra įpareigoti užsiregistruoti per 48 val. NVSC, ir tada jie būtų izoliuoti, gautų epidemiologo sprendimą, jeigu reikėtų, nedarbingumą, tai ignoruoja. Jie oro uoste apeina mūsų specialistus, ir informuoja, kad „mes užsiregistruosime internetu“.

Planuojama paprašyti registruotis visų. Tai bus nepatogu, bet, jeigu yra neatsakingų asmenų, dėl jų kenčia visuomenė. To taip pat bus paprašyta padaryti vežėjų“, - sakė R. Lingienė.