Tėvai priblokšti – jokio šaukimo jie nebuvo gavę, niekur nesislapstė ir buvo įsitikinę, kad nuo gimimo neįgalus sūnus į šauktinių sąrašus tikrai nebus traukiamas. Lietuvos kariuomenė atsako, kad traukiami visi, atsitiktine tvarka atrenkami jaunuoliai.

Kasmetinės atostogos Lietuvoje Anglijoje gyvenančiai Rūtai ir jos šeimai apkarto nuo pirmos minutės. Vos nusileidus lėktuvui oro uoste buvo sulaikytas jos sūnus.

„Buvome pasų patikroje sulaikyti, nes Karolis yra paieškomas, pasirodo. Praeitais metais tuo pačiu metu atskridome ir niekas nieko mums nesakė. Mums paaiškino, kad Karolis yra paieškomas todėl, kad du metus slaptosi nuo karinės tarnybos“, – LNK žinioms pasakojo Karolio mama.

Rūtos sūnui 21 metai, jis nuo pat gimimo turėjo sveikatos problemų – darytos kelios širdies operacijos, nustatytas Dauno sindromas. Šeima jau 13 metų gyvena Anglijoje, į Lietuvą atvyksta retai. Todėl kaltinimui slapstymusi nuo karo tarnybos Rūtą vadina tiesiog absurdiškais.

„O iš kur man žinoti? Mano vaikas gimęs Lietuvoje, iš karto su negalia nuo pat gimimo, aš visada įsivaizdavau, kad automatiškai tokie vaikai yra išimami iš sąrašų. Tikrai nesitikėjau, jokios informacijos neturėjau, nieko nežinojau“, – pasakojo mama.

Rūta nežinojo, kad šauktinių į privalomąją tarnybą sąrašus atsitiktine tvarka kiekvienais metais sudaro kompiuteris. Ir tik paskui į šį procesą įsitraukia žmonės iš Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos. Tačiau ir šie be vardo, pavardės ir gimimo metų daugiau informacijos apie šauktinį neturi.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis LNK pasakojo, kad išeitis iš šios situacijos yra tik viena.

„Jokiose Lietuvos duomenų bazėse nėra duomenų apie sveikatas, ypač patikimų. Pirmas dalykas, kurį reikia daryti atsidūrus sąraše – tai kontaktavimas su Karo prievolės tarnyba ir taip viskas išsisprendžia“, – kalbėjo ministras.

Tačiau ne viskas, kaip sako ministras, taip lengvai išsisprendžia. Po sulaikymo Rūta su sūnumi nuvyko į Karo prievolės tarnybą. Ir gavo susimokėti beveik 16 eurų baudą.

„Klausiau, kodėl aš turiu mokėti tą baudą – man ne problema, aš sumokėsiu, bet už ką. Tai man atsakė, kad dėl to, jog ignoravau dvejus metus. Bet aš šaukimo jokio negavau, man patvirtino, kad tokio net ir nesiuntė, nes gyvenu užsienyje, adresas nėra aiškus. Tai dar kartą – kodėl aš tai turiu mokėti“ – klausimą kėlė ji.

Bet įstatymai Rūtos šeimai yra negailestingi – šauktinių sąrašais jaunuoliai turi domėtis patys. Ir kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos (KAM) LNK atsiųstame rašte, kalendorinių metų karo prievolininkų sąrašai skelbiami interneto svetainėje (…), karo prievolininkai privalo pasitikrinti jiems skelbiamą informaciją ir už interneto svetainėje skelbiamų nurodymų nevykdymą gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

Ministras R. Karoblis tikino, kad įstatymų turi būti laikomasi.

„Įstatymo reikia laikytis ir juos reikia įgyvendinti. Bet šiuo atveju jų įgyvendinimas būtų tiesiog kontaktuojant, pateikus reikiamus duomenis situacija pati išsispręstų. Ir nereikėtų nei baudų mokėti, nei turėti kitokių nemalonumų“, – kalbėjo krašto apsaugos ministerijos vadovas.
Rūta Lietuvoje pasigenda žmogiškesnio požiūrio į panašias kaip jos problemas.

„Ne man vienai gi, įsivaizduokite, kitų moterų vaikai tai yra vežimėliuose ir jos vis visą tai irgi turi pereiti. Juk tai vargas yra. Taip, mama galėtų ten nuvažiuoti, bet jei su vaiku. Pavyzdžiui, mano Karolis jis yra nuotaikos žmogus, jį sunku ištempti, jei jis nenorės to daryti“, – pasakojo motina.

Moteris sako, kad ten, kur gyvena dabar, požiūris į neįgaliuosius skiriasi – užtenka dokumentų, kurie įrodo negalią ir daugiau niekam nieko įrodyti. Rūta ruošiasi po kelių mėnesių vykti į medicinos ekspertizės komisiją. Ši turėtų spręsti dėl sūnaus tinkamumo karo tarnybai. Moteris tikisi, kad turimų dokumentų komisijai užteks.

Nerimauja tik dėl sūnaus, nes jis taip pat privalo dalyvauti, bet ar pavyks jį įkalbėti, nežino.