Kaip Delfi pirmadienio popietę informavo SAM Spaudos tarnybos patarėja Gabrielė Banaitytė, situacija šiose šalyse yra stebima.

„Šiuo metu SAM specialistai įdėmiai stebi situaciją šiose šalyse. Jei rodikliai ir toliau blogės, Lenkija ir Nyderlandai gali būti įtrauktos į šalių, iš kurių atvykus bus privaloma izoliacija, sąrašą“, – teigė SAM atstovė G. Banaitytė.

Delfi primena, kad SAM kiekvieną penktadienį pagal sergamumą koronavirusu sudaro sąrašą valstybių iš kurių atvykus yra privaloma saviizoliacija.

Kodėl Lenkija dar nėra sąraše?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė, epidemiologė Rolanda Lingienė pirmadienį teigė, kad Lenkijoje užfiksuotas šuolis yra kol kas tik vienadienis.

„Kaip specialistė galiu pasakyti, kad reikia stebėti situaciją. Matote, paprastai šalys įtraukiamos į paveiktų šalių sąrašą, kai sergamumas jose 100 tūkst. gyventojų viršija tam tikrą rodiklį per paskutines 14 dienų. Viena diena tikrai gali nieko nelemti, gali ir lemti, gali ir toliau situacija būti nestabili. Bet faktas tas, kad sergamumas koronavirusu mūsų kaimyninėje šalyje epidemiologams kelia susirūpinimą, nes ten važiuojame ir lankomės gana dažnai“, – pirmadienį žurnalistams kalbėjo R. Lingienė.

Ji teigė, kad dabar yra fiksuojami įvežtiniai koronaviruso atvejai iš Lenkijos.

„Viena diena tai dar nėra 14 dienų sergamumas“, – aiškino ji.

Europos šalys gali priimti ir labai staigius sprendimus dėl epidemiologinės situacijos kitose šalyse, R. Lingienė sakė, kad taip, nes bendro susitarimo kaip elgtis šioje situacijoje nėra.

„Europos ekonominėje erdvėje nėra bendro sutarimo yra tik bendras sutarimas tarp 3 šalių, šiai dienai jis yra. Kitose šalyse gana klaidina keliautojus, kadangi nėra bendrų sutarimų, kiekviena šlis sprendžia savaip, situacija greitai keičiasi. Ir kiekviena šalis gali priimti gana staigius sprendimus, kurie gali mūsų keliautojams sukelti didelius nepatogumus“, – kalbėjo R. Lingienė.

Galima nauja prievolė

Epidemiologės teigimu, svarstoma būtinybė registruoti renginių dalyvius.

„Modeliuojant tą situaciją, penktadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje mes aptarėme galimybę reikalauti registruoti renginių dalyvius, išlaikant duomenis tam tikrą laiką, po to juos sunaikinant. Tam, kad įvykus užsikrėtimui, kas yra tikrai įmanoma, kad epidemiologams nekiltų ypatingų sunkumų atsekti sąlytį turėjusius asmenis“, – apie naujas prievoles pirmadienį kalbėjo R. Lingienė.

Delfi primena, kad nuo rugpjūčio 1–osios dienos įsigaliojo nurodymas apsauginę veido kaukę dėvėti uždarose viešose vietose: viešajame transporte, prekybos centruose ir panašiai.

Per sekmadienį šalyje buvo užfiksuoti 10 naujų koronaviruso atvejų.