Kaip seklbia FNTT, valstybės tarnautoja įtariama galimai piktnaudžiavusi tarnybine padėtimi, viršijusi įgaliojimus, dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą. Jai skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti jau šešiems asmenims.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus informacijos apie Lietuvoje registruotos įmonės, manoma, įtartinas finansines operacijas. Lėšos, kuriomis įmonė bandė disponuoti, buvo gautos po viešojo pirkimo sudarius greitųjų COVID-19 testų pardavimo sutartį su Nacionaline visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Neteisėtai įgytoms piniginėms lėšoms pritaikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas.

Siekiant nepakenkti tyrimo sėkmei, detalesnė informacija apie atliekamą ikiteisminį tyrimą šiuo metu neteikiama.

Sprendimą dėl viceministrės žada penktadienį

Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė patikino, kad ministerija (SAM), kaip ir iki šiol, taip ir šiuo atveju bendradarbiauja ir bendradarbiaus su teisėsaugos institucijomis, pateiks visą reikiamą informaciją, atsakys į rūpimus klausimus, kad šis tyrimas būtų baigtas kaip galima greičiau ir atsakyta į visus klausimus.

„Įvertinus tai, kad šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, išsamesnio komentaro pateikti negalime – teikiame tiek, kiek galime pasakyti. Norėtųsi pabrėžti, kad tiek SAM, tiek Vyriausybė darė viską, kas tuo metu buvo įmanoma ir reikalinga, kad koronaviruso plitimas Lietuvoje būtų kiek galima greičiau suvaldytas.

Buvo imtasi visų reikiamų priemonių, taip pat ir vertinant poreikių, ir veiksmų visumą. Visi kolegos, tarp jų – ir viceministrė, dirbo dienomis ir naktimis, savaitgaliais negailėdami jėgų, kad tik šalyje būtų greičiau suvaldytas viruso plitimas. Šiandien viceministrė Lina Jaruševičienė buvo atvykusi į Sveikatos apsaugos ministeriją ir pateikė prašymą dėl jos atleidimo iš užimamų pareigų. Prašymas yra užregistruotas. Penktadienį iš atostogų grįžęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šį prašymą tenkins“, - teigė L. Bušinskaitė.

Pasak atstovės spaudai, labai norėtųsi tikėti, kad šis atvejis nesutrukdys sveikatos apsaugos sistemoje dirbantiems kolegoms ir toliau bendradarbiauti ir dėti maksimalias pastangas suvaldant kitą galimą infekcijos protrūkį šalyje, kuris, panašu, artėja.

„Sprendimą dėl viceministrės L. Jaruševičienės sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga priims šį penktadienį, grįžęs iš atostogų. Tad apie šį sprendimą informuosime penktadienį. Viceministrė L Jaruševičiene šiuo metu prastai jaučiasi, kurį laiką jau turi nedarbingumo pažymėjimą ir darbe jos nėra“, - teigė L. Bušinskaitė.