Vilniaus meras Remigijus Šimašius laidoje „Delfi diena“ atsakė, kas kelia didžiausą nerimą. Anot jo, kol kas labai trūksta informacijos, kaip reikės elgtis ateityje. Taip pat, anot mero, trūksta duomenų, kur žmonės užsikrečia.

„Akivaizdu, kad dabar tikslios informacijos, kas tiksliai bus, mes neturime – viruso plitimas dar nėra labai aiškiai ištirtas, neaišku, kada atsiras vakcinos ir tiesą sakant daug kas priklauso nuo mūsų elgesio: ar bus ta antroji banga didelė, ar bus tik pakilimas rudenį. Mūsų planas yra susijęs su viruso užkardymu. Vyriausybė nustatė tam tikras priemones ir dėl kaukių dėvėjimo, ir kitas priemones reikės įgyvendinti, o tos priemonės yra susijusios su dezinfekcija, viešuoju transportu ir pan.

Remigijus Šimašius

Galiu pasakyti, kad šiais klausimais mums labai padėtų tikslesnė informacija, nes kol kas neturime jokių duomenų, kur užsikrečia žmonės, mes tik girdime straipsniuose nuorodas, kad viename ar kitame vakarėlyje, bet, pavyzdžiui, ar yra nors vienas žmogus, kuris būtų užsikrėtęs viešajame transporte, mes nežinome. Kitas dalykas, jeigu bus ta antroji banga, kaip reikės gyventi su ja – pradedant nuo rugsėjo pirmos dienos. Kol kas nėra atšauktos rugsėjo pirmosios šventės, nors, žinoma, viskas gali ir pasikeisti, bet nuotoliniam mokymui ruošiamės, jeigu reikės“, – laidoje sakė R. Šimašius.

Tikisi, kad vaikai galės eiti į mokyklas

Tiesa, nemažai iššūkių ateityje gali sukelti būtent situacija mokyklose bei švietimas. Premjero patarėjas Giedrius Surplys sako, jog tikisi, kad rugsėjį mokiniams pavyks išeiti į mokyklas.

„Šią savaitę Švietimo, mokslo ir sporto ministerija jau ruošia konkrečias rekomendacijas rugsėjo mėnesiui. Ji žada ketvirtadienį, o galbūt ir anksčiau surengti konferenciją, kur būtų viskas pristatyta. Aš asmeniškai turėdamas tris vaikus ir žmoną, patyriau, kokius didelius iššūkius kelia tas nuotolinis mokymas, todėl privalome padaryti viską, kad saugiu būdu, bet vaikai, ypač pradinukai, darželinukai, rugsėjį išeitų į mokyklas.

Reikia dėl to dirbti, kad neturėtume ekonomikos stagnacijos. Aš labai tikiuosi, kad vaikai galės saugiai lankyti mokyklą, bet palaukime artimiausiu metu įvyksiančios konferencijos, kur bus pristatyta detaliai, kam reikėtų ruoštis“, – laidoje kalbėjo G. Surplys.

Šimašius – apie rugsėjį: ruošiamės visiems variantams

R. Šimašius tikisi, kad jeigu bus antroji koronaviruso banga, visos mokyklos nebus uždaromos, o galbūt tik viena ar kita. Kita problema – viešasis transportas, kuriame piko valandomis gali susidaryti nemaži žmonių srautai.

„Aišku, tai yra susiję su iššūkiais. Labai svarbus dalykas, kurio mes siekiame, kad nuotolinis ir savarankiškas darbas tęstųsi, bet suprantame, kad kai kuriuose maršrutuose ir tam tikromis valandomis žmonių vis tiek bus labai daug. Aš dar kartą norėčiau pasikartoti dėl duomenų – suprantu, kad pirmąjį kovo mėnesį dar buvo galima neturėti duomenų, bet dabar to visiškai nesuprantu. Jeigu mes norime priimti protingus sprendimus, jie turi būti paremti duomenimis, o duomenys turėtų būti apie tai, kur žmonės daugiausia užsikrečia. Suprantu, kad gali būti dalis užsikrėtimų, kurių galima nežinoti, kur jie užsikrečia, bet aš asmeniškai nežinau nei vieno atvejo, kad žmogus būtų užsikrėtęs viešajame transporte.

Aš spėju, kad yra tokių, bet vėlgi nėra aiškios aplinkybės – kur važiavo, kaip važiavo. Labai svarbu žinoti tuos duomenis, kad „šaudytume“ ne pro šalį, o priimtume tinkamus sprendimus. Aš dar kartą kreipiuosi į Sveikatos apsaugos ministeriją, kad duomenų reikia ir duomenys turi būti tikslūs.

O grįžtant prie darželių ir mokyklų, aš labai tikiuosi, kad šįkart, jeigu bus tas uždarymas mokyklų, viskas vyks protingiau, nes turime daugiau patirties, epidemiologiniai tyrimai atliekami. Aš tikiuosi, kad tikrai nebus sprendimas visai Lietuvai ar visam miestui, manau, gali tekti uždaryti vieną ar kitą mokyklą, gal grupėmis atskiromis. Bent jau man atrodo, kad būtent tokiam variantui reiktų ruoštis, o mes ruošiamės visiems variantams, o tam reikia duomenų ir protingesnio valdymo“, – sako Vilniaus meras.

Surplys: galima eiti lokalizacijos keliu

G. Surplys sako, kad toks variantas būtų įmanomas. Anot jo, kai kuriose savivaldybėse taikomas papildomas testavimas, todėl reikia saugotis visiems, bet tuo pačiu atpažinti židinius ir juos lokalizuoti.

„Iš principo toks variantas veikė ir karantino metu, nes buvo tėvų, kurie niekur neturėjo, kaip palikti vaikų ir turėjo vesti vaikus į keletą specializuotų darželių“, – sako G. Surplys.

Giedrius Surplys

„Saugomės visi, turime kaukes. Kai viršijome penkių užsikrėtimų šimtui tūkstančių atvejų, taip pat atsargiau keliaujame, ribojame judėjimą ten, kur šalys yra labiau paveiktos, lokalizuojame židinius, sekame kontaktus ir valdome židinius. Šiuo keliu galima eiti ne tik švietime, bet ir apskritai valdant koronaviruso plitimą visoje šalyje.

Būtent šią savaitę 11 savivaldybių, kur užsikrėtimų skaičius yra didesnis, nei šalies vidurkis, taikomas papildomas testavimas, žiūrima, kas nuo ko užsikrėtė. (…) Tokiomis priemonėmis, kai saugomės visi, bet lokalizuojame židinius ir juos valdome, galima eiti tolyn, išvengiant visiško uždarymo, kaip buvo karantino metu. Šioje vietoje pamokos yra išmoktos. Galima ir toliau eiti tokiu lokalizacijos būdu“, – tikina premjero patarėjas.