„Kiek skambinome į Kalėjimų departamentą, mums sako, kad susitikimai ir toliau neleidžiami, pasižiūrėkite, kas darosi“, – sakė savo vyro kalėjime pamatyti nuo koronaviruso pradžios negalinti moteris LNK žurnalistams.

Kita jai antrino, kad į visus klausimus departamentas siunčia to paties šablono atsakymą.

Tokius skundus išsakė su plakatais rankose prie Kalėjimų departamento stovinčios kalinčiųjų moterys.

„Problema būtų – dėl ilgalaikių pasimatymų“, – tikino viena iš jų.

Vienos moters būsimas vyras už grotų jau 6 metai, liko dar maždaug devyneri. Pora nėra susituokusi, bet planuoja tai padaryti kitą mėnesį. Kitos moters vyras laisvės jau visai nebematys.

„Maniškis iki gyvos galvos“, – kalbėjo nuteistojo žmona Irina Rodevič.

Moteris augina keturis vaikus, o vyrą paskutinį kartą matė vasarį.

„Suprantate, kaip yra sunku, kai nežinai. Nes kitos moterys gal pavyzdžiui žino, kad anksčiau ar vėliau (vyras, aut. p.) grįš. O mano – iki gyvos galvos, tai čia nėra 5–10 metų. Čia jau žinai, kad vos ne visą gyvenimą. Ir dabar jau pusę metų be ilgalaikių pasimatymų, tai tiesiog sunku. Tiek man, tiek ir vaikams“, – kalbėjo ji.

Dėl koronaviruso ilgalaikiai pasimatymai su kaliniais nėra galimi visose įkalinimo įstaigose. Tai kalinių moterims kartoja Kalėjimų departamento atstovai.

Nuteistųjų mylimosios žada rengti net bado akcijas, protesto iniciatorė Lilija Patapovič tikėjosi, kad atsiras žmogus, kuris nepabijos teisybės ieškoti per visas instancijas.

„Apie tūkstantį šeimų turėtų tokių būti, tikrai, jeigu ne daugiau“, – sakė ji.

Netrukus pasirodo ir Kalėjimų departamento vadovybė, nors buvo planuota, kad susirinks apie keliasdešimt piketuotojų daugiau taip ir nepasirodo.

Tad susirinkusios moterys pakviečiamos pokalbiui į vidų. Joms buvo teigiama, kad kalinimo įstaigose nėra tiek patalpų, kad kaliniai po ilgalaikio susitikimo galėtų saviizoliuotis.

Pokalbyje netrūko emocijų, ašarodamos moterys Kalėjimų departamento atstovų klausė, ar joms dar yra šansų pamatyti savo vyrus.

„Mano vestuvės už mėnesio ir aš realiai net savo žmogaus negalėsiu pabučiuoti“, – sakė L. Patapovič.

Beveik tris mėnesius kalinimo įstaigose nebuvo nei ilgalaikių, nei trumpalaikių susitikimų. Šiuo metu pasimatymai yra galimi – bet vieną valandą, bendraujant per stiklą.

Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas teigė suprantantis moterų norą pamatyti savo vyrus.

„Tai žmogiška, bet mes orientuojamės į situaciją ir mums pagrindinis tikslas yra užtikrinti nuteistųjų saugumui“, – kalbėjo V. Kulikauskas.

Jis teigė, kad artimiausiame posėdyje bus svarstoma trumpalaikių pasimatymų terminą ilginti iki įstatymuose numatytų terminų – iki 3–4 valandų.

Visgi, panašu, kad pokalbis moterų taip iki galo ir nenuramino. Panašių atsakymų jos girdėjo ir anksčiau. Moterys pasiryžusios ir atlikti koronaviruso testus, pačios už juos susimokėti.

Vadovybė sako, kad būtent dėl to kalinimo įstaigose nenustatytas nė vienas koronaviruso atvejis.