Nors tai tik Husarų bataliono organizuojamos kasmetės pratybos „Karaliaus kirtis 2020“, kai kurie panevėžiečiai guodžiasi dėl jų praradę ramybę. Kariškiai prašo gyventojų mažumėlę kantrybės ir įspėja: šiais laikais joks karas nevyktų laukuose.

Rožyno mikrorajone, kur stovi individualūs namai, gyvenanti moteris, paskambinusi į „Sekundės“ redakciją, stebėjosi, kodėl pratybų dalyviams negalioja miesto Savivaldybės patvirtintos triukšmo prevencijos taisyklės. Anot jos, šią savaitę dar prieš devynias ryto nuosavų namų mikrorajoną perskrodžia šūvių papliūpos.

„Net langų negali atidaryti, visą dieną trata ir trata. Svečiuose turiu anūką, tai net pietų miego neįmanoma užmigdyti. Atrodo, tik įminga ir vėl pašoka nuo šūvių. O vakare iki pat vėlumos kaukia aplink miestą ratus sukantys viršgarsiniai lėktuvai“, – pasakojo panevėžietė.

Jai nesuprantama, kodėl pratybų organizatoriai nusprendė treniruotis mieste, nors tam puikios sąlygos aplink Panevėžį plytinčiuose miškuose ar poligonuose. Pašnekovė abejoja, ar tokioms pratyboms pasirinktas tinkamas laikas, kai daugelis įsibaiminę dėl vėl prastėjančios koronaviruso situacijos. Anot jos, ypač vyresnio amžiaus žmonės jautriai reaguoja į su ginklais šalia namų šmirinėjančius kariškius ir išrikiuotą techniką.

„Vieni gąsdina virusu, kiti – šūviais. Ar tikrai gyvenamieji rajonai yra ta vieta, kur turėtų imituoti karą? Gal verčiau apsiriboti miškais, poligonais?“– svarstė panevėžietė.

Treniruojasi ne savo malonumui

Karaliaus Mindaugo husarų bataliono Ryšių su visuomene skyriaus viršininkas vyr. leitenantas Ignas Bačiulis „Sekundei“ teigė, kad trečiadienis – paskutinė pratybų diena, kai panevėžiečiai mieste galėjo išvysti šarvuotą karinę techniką ar girdėti šūvius. Anot jo, ir kariuomenės atstovai sulaukė ne vieno nepatenkinto skambučio ar komentaro, tačiau gyventojų prašantys supratingumo.

„Mes ne dėl malonumo išvažiuojame į miestą pašaudyti. Tam ir rengiamos pratybos, kad užtikrintume civilių žmonių saugumą. Dauguma piliečių nesuvokia, kad viskas daroma tik dėl jų pačių saugumo. Jeigu mes nesitreniruosime, negalėsime tinkamai apginti savo žmonių ir valstybės teritorinio vientisumo“, – pabrėžė I. Bačiulis.

Anot leitenanto, nors poligonai pratyboms kasmet plečiami, bet jie ir liks tik poligonais. Kariui būtina atnaujinti įgūdžius, realiai išbandyti, kaip atrodytų taktinis pasirengimas apgyvendintoje teritorijoje.

„Būkime biedni, bet teisingi: karas šiais laikais miške jau nebevyktų. Pagrindiniai konfliktai kyla būtent gyvenamosiose vietovėse“, – pabrėžė Husarų bataliono atstovas.

Pratybos ir ore

Virš Panevėžio pastarąsias dienas skraidantys naikintuvai taip pat pratybų, bet ne „Karaliaus kirtis 2020“ dalis. Jas atskirai organizuoja Zokniuose įsikūrusi NATO oro policija. Husarų bataliono organizuojami mokymai, anot I. Bačiulio, rengiami tik kartą per metus ir šiemet truko vos savaitę. Jie svarbūs dar ir tuo, kad kariškiai treniruojasi ne vieni, o su visomis specialiosiomis pagalbos tarnybomis – policija, Priešgaisrine gelbėjimo tarnyba, Respublikinės Panevėžio ligoninės bei Greitosios medicinos pagalbos stoties medikais.

„Karo metu visos šios institucijos turėtų derinti savo veiksmus. Dėl to labai svarbu kartu treniruotis, o kas atsitiktų, jeigu būtų paskelbta karo padėtis ir priešo pajėgos kažkur netoliese? Trečiadienį turėsime paskutinius inscenizuotus incidentus ir iki kitų metų panevėžiečiai mūsų nepamatys“, – sakė I. Bačiulis.