Signalų nerimauti yra: koronavirusas Lietuvoje jau diagnozuotas trisdešimčiai vaikų iki 9-erių metų, tokie duomenys pateikiami Registrų centro sudarytame žemėlapyje.

Birželio pabaigoje koronavirusas nustatytas mažamečiui, kuris turėjo sąlytį su kitais vaikais, lankančiais vieną iš Vilniaus darželių „Karuselė“.

Praėjusią savaitę Kėdainiuose koronavirusu susirgo dvimetis, lankęs miesto lopšelį-darželį „Pasaka“. Visi su vaiku kontaktavę asmenys yra saviizoliacijoje. Paaiškėjo, kad koronavirusu užsikrėtė ir vaiką saviizoliacijoje prižiūrėjęs senelis.

Atsižvelgs į rekomendacijas

Sostinės Ikimokyklinio ugdymo skyriaus vedėja Kristina Cibulskytė tikino, kad didėjant koronaviruso užkrečiamumo rodikliams, Vilniaus miesto savivaldybės darželiai ir toliau vadovausis priimtais Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro (VESOC) sprendimais ir atsižvelgs į patvirtintas rekomendacijas.

„Visų saugumo priemonių griežtai laikomasi ir šiuo metu. Tokių kaip: reguliarus patalpų valymas ir vėdinimas, grupių izoliacija, dezinfekcinis skystis prie įėjimo, informacijos skelbimas apie asmens higienos laikymosi būtinybę – rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą“, – pabrėžė ji.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) atstovai taip pat tikino, kad sprendimai dėl švietimo įstaigų darbo priklausys nuo epidemiologinės situacijos. Šiuo metu ikimokyklinio ugdymo įstaigos organizuoja vaikų ugdymą.

„Svarbu priminti, kad darželiams tebegalioja birželio 16 d. sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patvirtinti reikalavimai: laikytis grupių izoliacijos principo, kad būtų išvengta skirtingas grupes lankančių vaikų kontakto patalpose, darbuotojai tą pačią dieną dirbtų tik vienoje grupėje, kontakto su vaikais neturėtų tie darbuotojai, į kurių pareigas neįeina darbas su auklėtiniais“, – rašoma atsakyme.

Laikosi atsargumo priemonių

Ir tai ne visos atsargumo priemonės, kurių imtąsi: vaikai turi būti maitinami grupės patalpose. Jei tokių sąlygų nėra ir valgoma bendroje salėje, joje vienu metu gali valgyti tik vienos grupės vaikai pagal iš anksto parengtą grafiką, o po kiekvienos grupės patalpa išvėdinama ir išvaloma.

Maitinimas švediško stalo principu, kai maistą įsideda patys vaikai, neorganizuojamas.

Jei organizuojamos kontaktinės švietimo pagalbos specialistų konsultacijos, jos turi būti teikiamos individualiai arba vienu metu dirbama tik su tos pačios grupės vaikais.

Privalo būti pasirūpinta, kad šalia įėjimų į patalpas būtų galimybės rankų dezinfekcijai, užtikrinamos tinkamos sąlygos darbuotojų ir vaikų rankų higienai, ugdymo paslaugų teikimo patalpos išvėdinamos prieš atvykstant vaikams ir ne rečiau kaip 2 kartus per dieną.

Vaikai, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3), kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių, tokių kaip sloga, kosulys ar pasunkėjęs kvėpavimas, negali būti priimami į darželį, o tokių simptomų turintys darbuotojai – dirbti ugdymo paslaugų teikimo vietoje.

Redakcija pasiteiravo Vyriausybės kanceliarijos, kiek procentų turi padidėti sergamumas, kad būtų priimtas sprendimas dėl koronaviruso grėsmės uždaryti darželius. O galbūt darželiai nebebus uždaryti ir sergamumui įsisiautėjus? Deja, atstovai nesupažindino su Vyriausybės strategija, bet patarė sekti šiandienos Vyriausybės posėdį. Pasitarimo metu ŠMSM pristatys pasirengimą ateinantiems mokslo metams.

Bus papildyta Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) komentaru.