Moteris, kuri prisistatė Inos vardu, naujienų portalui teigė, kad šiuo metu jos šeima sprendžia dilemą. Jos vyras dirba Jungtinėje Karalystėje (JK) ir paprašė iš šios valstybės gauti vaiko pinigus.

„Lietuvos valstybei nusprendus šeimoms papildomai skirti paramą, apsidžiaugėme kaip ir dauguma šeimų. Turime du mažamečius, paskaičiavome, kad gauti 240 eurų tikrai prisidės prie šeimos gerovės. Mūsų pajamų apimtys stipriai sumažėjo karantino metu ir po karantino, o vyras vienas išlaiko šeimą. Užpildėme prašymą su jo priedu. Nurodėme, kad gauname vaiko pinigus iš JK. Praėjus kelioms savaitėms gavome ne tik 240 eurų, bet ir už vaikus priskaičiuotus vaiko pinigus“, – sakė ji.

Ina pabrėžė, kad pamačiusi įsivėlusią klaidą dėl pervestų ir jiems nepriklausančių vaiko pinigų iškart susisiekė su savivaldybės atstove, kadangi norėjo grąžinti šią permoką.

„Deja, savivaldybės darbuotoja patikino mane, kad mums ne tik nepriklauso vaiko pinigai, bet ir nepriklauso ši vienkartinė parama. Štai dėl to netekau žado. Kaip tai vertinti? Valstybės skolą mes visi nešame ir vaikai neš, bet kai finansų dalybos prasideda, kai kurie vaikai tiesiog išmetami už borto lyg nebūtų pilnaverčiai Lietuvos vaikai.

Kaip man jaustis, kai valdantieji priimdami įstatymą diskriminuoja mano vaikus? Suprantu, kad visiems sunku, bet jei padeda visiems, tai visiems, o ne vaikiškus žaidimus žaidžia. Tam davė, tam davė, kitam duos, o tau nepriklauso“, – piktinosi moteris.

Pasak jos, jų šeimai toks sprendimas yra pasityčiojimas ir tokie sprendimai tikrai neskatina gimstamumo.

„Kartėlis ir nusivylimas gerklėje užstringa. Dar viena valdžia, dar vieni nusivylimai, dar didesnė skylė biudžete.“

Krizė paveikė daugelį.

Apgailestavo dėl savivaldybės klaidos

SADM atstovai „Delfi“ komentavo, kad paprastai pagal Europos Sąjungos teisę laikomasi pozicijos, kad vaikus auginantys tėvai negali gauti išmokų už vaikus iš kelių valstybių.

„Pirmenybę mokėti išmokas už vaikus turi ta valstybė, kurioje vienas iš tėvų dirba ir moka mokesčius – šiuo atveju šeimos tėtis dirba ir mokesčius moka Jungtinėje Karalystėje, todėl toje šalyje gauna išmokas už vaikus. Lietuva galėtų mokėti nebent skirtumą tarp vaiko pinigų Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje, jeigu mūsų šalyje mokami vaiko pinigai būtų didesni nei britiški“, – paaiškino jie.

Tuo pačiu nurodė, kad vienkartinė išmoka Lietuvoje buvo susieta su vaiko pinigais – jeigu vaikas Lietuvoje gauna vaiko pinigus, tuomet jam priklauso ir vienkartinė išmoka.

„Šiuo atveju vienkartinė išmoka negalėtų būti mokama, nes vaikučių tėtis gauna didesnius vaiko pinigus Jungtinėje Karalystėje. Rekomenduojame pasidomėti – galbūt ir Jungtinėje Karalystėje yra galimybė gauti panašią vienkartinę išmoką.
Apgailestaujame, kad savivaldybė padarė klaidą išmokėdama vienkartinę išmoką“.

Ministerijos teigimu, jeigu vaikas gyvena su mama Lietuvoje, bet vaiko pinigus gauna tėtis, kuris dirba Jungtinėje Karalystėje, vadinasi, mama Lietuvoje nedirba, nevykdo savarankiškos veiklos, nėra vaiko priežiūros atostogose.

„Iš esmės tai tikriausiai reiškia, kad ji gali pretenduoti į bedarbio statusą ir gauti laikiną darbo paieškos išmoką. Dėl to reiktų teirautis Užimtumo tarnyboje“, – pasiūlė atstovai.

„Delfi“ primena, kad skirti vienkartines išmokas vaikus auginančioms šeimoms pasiūlė prezidentas Gitanas Nausėda. Seimas tai numatantį įstatymą priėmė birželio pradžioje.

Kiekvienam vaikui iš nepasiturinčių šeimų ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia bus išmokama vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka.

Jeigu šeima, gaunanti išmoką, patiria socialinę riziką, išmoka bus mokama tokiu pat būdu kaip ir vaiko pinigai, pavyzdžiui, nuperkant maisto produktų, apmokant vaiko darželio ar būrelių išlaidas ar skiriant socialines korteles apsipirkti maisto.

Ši vienkartinė išmoka neturės jokios įtakos kitoms gaunamoms išmokoms ar kompensacijoms, pavyzdžiui, piniginei socialinei paramai – išmoka nebus įskaičiuojama į gautas pajamas.

Vienkartinės išmokos mokamos iš valstybės biudžeto. 120 eurų išmoką gaus apie 374,1‬ tūkst. vaikų, o 200 eurų – 133,6 tūkst.