Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė BNS sakė tikinti, kad didžioji dalis problemų, kilusių dėl ilgiau nei savaitę sutrikusios sistemos, išsispręs, bet, anot jos, kils iššūkių dėl kompensuojamųjų receptinių vaistų.

„E.sveikata nekaupia informacijos apie popierinius receptus. Vadinasi, jei pacientas atėjo į vaistinę ir vaistininkas mato jo elektroninius receptus, gali būti, kad gydytojas jam išrašė ir popierinį. Gali būti dubliavimasis. Tad tai susiję ir su racionaliu vaistų vartojimu ir su finansine našta vaistinėms, nes kyla klausimas, ar tuomet teritorinės ligonių kasos apmokės“, – teigė asociacijos vadovė.

K. Nemaniūtė-Gagė tikisi pacientų sąmoningumo, tačiau sako, kad dalis žmonių, ypač jei vartoja daug vaistų, gali juos antrąkart įsigyti netyčia, nes tiesiog neprisimins juos jau pirkę su popieriniu receptu.

Pasak jos, vaistininkai patikrinti, ar pacientas tikrai nėra jau įsigijęs vaisto su kompensacija, galės tik jau pardavę medikamentą ir perdavę informaciją Valstybinei ligonių kasai, o procedūra, kai informacija atsinaujina, gali užtrukti iki 20 minučių, kai žmogus jau bus palikęs vaistinę.

Vaistinių asociacijos vadovė taip pat sako nesanti tikra, jog su dideliu darbo krūviu susidūrę medikai sutrikus sistemai spėjo registruoti išrašytus popierinius receptus.

„Tai turėtų pasakyti ligonių kasos, ministerija. Laukiame visos šios informacijos“, – tvirtino ji.

E.sveikata sutriko praėjusį pirmadienį, po smarkios liūties Vilniuje, kai vanduo užliejo Registrų centro serverinę. Tuomet sutriko ir daugelio kitų įmonės valdomų sistemų veikla.