„Ta pati problema valdžios institucijose, ir aš nežinau – privačios bendrovės sugeba valdyti savo operacines rizikas ir bent kiek didesnės jų turi prevencines sistemas, iš anksto numatančias galimas rizikas ir pavojus, o valdžios institucijos atsakingos už gerokai didesnes duomenų bazes, ir nuostoliai gali būti didžiuliai... Tos prevencijos sistemos mes neturime. Taip jau atsitinka, kad lietus, sniegas Lietuvoje visada tampa kokių nors baisių iššūkių šaltiniu“, – stebėjosi G. Nausėda kalbėdamas žurnalistams Šiauliuose.

Valstybės vadovas teigia pirmadienį kalbėjęs su ekonomikos ir inovacijų ministru Rimantu Sinkevičiumi ir sveikatos apsaugos ministrą pavaduojančiu teisingumo ministru Elvinu Jankevičiumi.

„Poną Sinkevičių paraginau nedelsiant grįžti į darbą, nes atostogos tokiomis aplinkybėmis yra netoleruotinos. Dėl objektyvių priežasčių žmogus negalėjo būti darbe iš karto tą pačią dieną, bet jau rytoj turi sugrįžti į darbą.

Svarbiausia, kad dėl šitų bėdų, kurios iš esmės yra valdžios institucijų bėdos, nekentėtų paprasti žmonės – klientai, pacientai, medikai. Jūs pasakysite, kad jau dabar jie kenčia, bet svarbu, kad dėl to nesusidarytų dar ir finansinių nuostolių, kad sistema ne tik būtų paleista, kiek galima greičiau, bet kad žmonės neturėtų mokėti iš savo kišenės už tai, jog valstybė tam tikruose sektoriuose, deja, nesusitvarko su tokio pobūdžio iššūkiais“, – kalbėjo G. Nausėda.

Šalies vadovas išreiškė lūkestį, kad artimiausiomis dienomis Vyriausybė sugebės sistemą sutvarkyti ir duomenys nebus prarasti.

„Tai yra svarbiausias tikslas, kurį turime pasiekti dabar. O apie galvas pakalbėsime šiek tiek vėliau“, – sakė G. Nausėda.

Sistema neveikia jau daugiau kaip savaitę

„Delfi“ primena, kad e. sveikata sutriko po to, kai praėjusį pirmadienį, po liūties trūkus vamzdžiui, vanduo sutrikdė Registrų centro serverinės darbą.

Vėliausiai iki šio trečiadienio elektroninės sveikatos portalas e. sveikata turi pradėti veikti – tokią užduotį iškėlė sveikatos apsaugos ministro pareigas laikinai einantis teisingumo ministras E. Jankevičius, pirmadienį susitikęs su Registrų centro direktoriumi Sauliumi Urbanavičiumi.

Tokioje situacijoje vaistininkams ir šeimos gydytojams tenka dirbti sukantis iš padėties. Gydytojai receptus rašo ranka, o vaistininkai negali matyti e. receptų.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė pirmadienį „Žinių radijui“ sakė, kad dabartinėje situacijoje pacientai kartais negali gauti kompensuojamųjų vaistų ir turi mokėti visą kainą už vaistą.

„Jeigu jie neturi jokio dokumento, popierinio recepto, tai tenka mokėti visą kainą, o susigrąžinti sumokėtus pinigus galės tik tie, kurie yra vyresni kaip 75 metų amžiaus, taip pat – mažas pajamas gaunantys pacientai, kuriems nuo liepos 1 dienos vaistai turėjo būti nemokami. Visiems kitiems, kaip skelbia ligonių kasos ir Sveikatos apsaugos ministerija, lėšos sugrąžintos nebus“, – sakė K. Nemaniūtė-Gagė.

Buvo paprašęs penkių dienų atostogų

Ekonomikos ir inovacijų ministro Rimanto Sinkevičiaus patarėja viešiesiems ryšiams Evelina Butkutė-Lazdauskienė paaiškino, kad R. Sinkevičius buvo paprašęs penkių dienų atostogų, jas planavo praleisti su šeima.

„Per karantiną Seimo komitetų vadovams darbo netrūko, tad normalu, kad ekonomikos komitetui vadovavęs R. Sinkevičius planavo su šeima praleisti bent 5 dienas. Ministras paprašė ne 5 savaičių, bet 5 dienų“, – feisbuke rašė E. Butkutė-Lazdauskienė.

Ji minėjo, kad Registrų centras buvo patikinęs, jog pavyks išspręsti problemas dėl neveikiančios e. sistemos per savaitgalį, iki sekmadienio.

„Apgailestaujame, kad dėl milžiniškos duomenų apimties e. sveikatos sistemos nepavyko atkurti, kaip tikėtasi. R. Sinkevičius ketino atšaukti atostogas ir grįžti į darbą jau pirmadienį. Deja, mirus artimam žmonos giminaičiui, ministrui teko organizuoti laidotuves, į darbą jis grįžta trečiadienį. Ar apie tai jis turėjo skelbti visai Lietuvai? Ar tokiu atveju, jei jis būtų grįžęs pirmadienį, serveriai Registrų centre būtų pradėję veikti greičiau?“ – klausė E. Butkutė-Lazdauskienė.

Pasak atstovės, ministras kasdien po kelis kartus susiskambindavo su Registrų centro vadovu, lankėsi serverinėje, kalbėjosi su Registrų centro valdyba. Tarėsi, ieškojo sprendimų. Tai vyko ir darbo dienomis, ir savaitgalį, sakė E. Butkutė-Lazdauskienė.