Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjoštaitytė Delfi tiksliai nupasakojo, kokių apsaugos priemonių bus imamasi artėjančių Seimo rinkimų metu. Tarp minimų apsaugos priemonių – veido kaukės visiems rinkėjams, rekomendacija atsinešti savo rašymo priemonę, bei konkretus laikas, kuriuo savo balso atiduoti galėtų ateiti rizikos grupės asmenys.

Apsaugos priemonės rinkėjams

L. Matjošaitytė, kad asmens apsaugos priemonės bus suteikiamos ne tik rinkimų komisijos nariams, bet ir patiems rinkėjams.

„VRK kreipėsi ir į COVID–19 komitetą, taip pat į Vyriausybę dėl visų rinkimų komisijų narių aprūpinimo būtinosiomis asmens apsaugos priemonėmis – medicininėmis veido kaukėmis, pirštinėmis, dezinfekciniu skysčiu. Vėliau, birželio 30 dieną priėmus Seimo rinkimų įstatymo pataisas, įstatyme buvo numatyta, kad balsuoti atvykstantiems rinkėjams taip pat turi būti suteikiamos asmens apsaugos priemonės“, – Delfi sakė pašnekovė.

„Taigi, buvo dar vienas kreipimasis į Vyriausybę, su prašymu užtikrinti ir suteikti tas priemones, nes VRK biudžete lėšos tokių priemonių įsigijimui nebuvo numatytos“, – kalbėjo VRK pirmininkė.

Asmens apsaugos priemonės tiek rinkimų komisijų nariams, tiek ir rinkėjams turėtų būti suteikiamos iš valstybės rezervo.

„Buvo priimtas sprendimas, kad SAM tuo klausimu turėtų rūpintis, Finansų ministerija – skirti lėšų priemonės įsigyti arba finansuoti“, – apie šių apsaugos priemonių finansavimą kalbėjo L. Matjošaitytė.

Daugybė rekomendacijų

VRK pirmininkės teigimu, rinkimų komisijos nariams, priklausant nuo jų darbo pobūdžio, būtų skiriamos ir dar papildomos priemonės.

„Ir dar priklausomai nuo to, kur rinkimų komisijų nariai eis – ar į balsavimą namuose, ar rinkimų apylinkėje, nuo tų rizikų atitinkamai skirtingos ir priemonės turėtų būti naudojamos. Ar užtektų rinkimų komisijos nariams tik medicininės veido kaukių, rankų pirštinių, ar jau reikėtų daugiau priemonių – antbačių, specialių kostiumų tiems, kurie eitų pas žmones, kuriems yra nustatytas koronavirusas“, – teigė ji.

Šiuo metu VRK ruošia rinkimų organizavimo tvarkos aprašą.

„Jei jau taip atsitiktų, kad rinkimų metu reikėtų visiems kaukes dėvėti, tai tikėtina, kad mes būsime pasiruošę. Toliau yra kitas veiksmas, kurį mes planuojame – dėl rinkimų organizavimo COVID–19 pandemijos metu tvarkos aprašo pasitvirtinimo. (…) Čia būtų kalbama apie srautų valdymą, socialinės distancijos laikymąsi, balsavimo kabinų išdėstymą, judėjimo balsavimo patalpoje – ar ratu, ar išėjimas ir įėjimas per skirtingas duris.

Laura Matjošaitytė

Taip pat asmens apsaugos priemonių dėvėjimas, tiek komisijų nariams, tiek ir rinkėjams, higienos laikymasis“, – į tvarkos aprašą nugulsiančias rekomendacijas vardijo L. Matjošaitytė.

Rizikos grupėms būtų rekomenduojama ateiti balso atiduoti konkrečiu metu.

„Vyresnio amžiaus rinkėjams bus rekomenduojama balsuoti ateiti nuo 7 iki 9 valandos ryto. Tai bus rekomendacija ir rinkėjai bus laisvi apsispręsti ar jie norės ta galimybe pasinaudoti. Atvykstantiems rinkėjams bus rekomendacijos dėvėti apsaugines kaukes, ar respiratorius viso balsavimo metu.

Bus taip pat rekomenduojama eiti po vieną, išskyrus tėvus, įtėvius, giminaičius, taip pat nesivesti į balsavimo vietas tų asmenų, kurie nebalsuoja. Taip pat, pasirengti dokumentus iš anksto, turėti rašymo priemones“, – teigė ji.

Kaip pasakojo VRK pirmininkė L. Matjošaitytė, taip pat bus rekomenduojama laikytis nurodyto 2 metrų atstumo.

O kas būtų blogiausiu atveju?

Daugelyje Europos šalių po griežtų sankcijų nutraukimo nurimusi koronaviruso pandemijos situacija, vėl pradėjo neraminti.

VRK pirmininkės teigimu, visos dabar ruošiamos apsaugos priemonės ir rekomendacijos rinkėjams turėtų būti pakankamos net ir itin blogo scenarijaus atveju.

„Matyt, tas „planas B“, apie kurį mes čia svarstome ir būtų pakankamas, ir tų priemonių esame nusimatę pakankamai. Jei būtų situacija blogesnė, atitinkamai gal ir rinkėjai būtų atsargesni ir turėtume rinkėjus informuoti, kad balsavimo procesas vyksta sklandžiai, saugiai – balsavimo patalpoje yra saugu. Ir rinkėjai per tą balsavimo laiką, tas kelias minutes, tikrai neužsikrės COVID–19, nes visi bus su apsaugos priemonėmis“, – aiškino ji.

„Šioje vietoje tikime, kad visų rekomendacijų laikymasis bus pakankamai saugu, net ir blogiausiu atveju“, – Delfi sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė.

L. Matjošaitytė kalbėjo, kad norintiems rinkimų komisijų nariams, turėtų būti suteikta galimybė pasitikrinti, tačiau tokios prievolės nebus.

Delfi primena, kad Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.