ELTA primena, kad prezidentas G. Nausėda pirmadienį laišku kreipėsi į Europos Vadovų Tarybos pirmininką Ch. Michelį, kviesdamas jį įsitraukti sprendžiant problemas, susijusias su planuojamu Astravo atominės elektrinės paleidimu Baltarusijoje.

„Tai yra tęstinis procesas. Prezidentas jau kalbėjo su EVT pirmininku šiais klausimais. Dabar raginame jį dar labiau įsitraukti į tą politinį procesą, politinį vertinimą į tai, kas vyksta. Mes džiaugiamės tuo, kad techniniu lygiu turime komisijos įsitraukimą į šį procesą. Turime Europos reguliatoriaus vertinimą ir pasirengimą vykti Į Baltarusiją bei dalyvauti procese, užtikrinant atitinkamą reikalaujamą saugos lygį.

Bet taip pat reikalingas ir politinis įsitraukimas tose kontekstuose. Artėjant rinkimams matome augančias represijas. Sąlygų nesudarymas oponentams bei ignoravimas pamatinių branduolinės saugos principų, skubinant elektrinės paleidimą, nors yra daug neatsakytų klausimų“, – „Žinių radijui“ sakė J. Neverovičius.

Pasak patarėjo, kreipimasis į EVT pirmininką rodo, kad ES galėtų padėti spręsti Astravo AE problemą.

„Yra siekis įtraukti EVT pirmininką į procesą ir užtikrinti politinį vertinimą. Turėtume rezultatą dėl ES dalyvavimo vertinime, ar šis projektas veikia saugiai, ir pakeitimai, kurie buvo daromi, atitinka tuos reikalavimus, kurie buvo išsakyti“, – teigė jis.

Pasak J. Neverovičiaus, sunku kalbėti apie normalų bendradarbiavimą su Baltarusija, jei Astravo AE neatitiks saugumo reikalavimų.

„Labai priklauso, kokį mes turėsime vaizdą Baltarusijoje po esminių įvykių: rinkimų, Astravo AE projekto paleidimas ar nepaleidimas. Mūsų pozicija vienareikšmiška – rinkimai turi būti demokratiški ir valdžia turi nustoti persekioti oponentus. O Astravo AE negali būti paleista tol, kol neįgyvendinti visi branduolinės saugos reikalavimai. Kitaip sunku kalbėti apie normalius santykius ir tokį pilną bendradarbiavimą su Baltarusija“, – teigė jis.