Šeimos gydytojų profesinės sąjungos pirmininkė Toma Kundrotė antradienį „Žinių radijui“ sakė, kad sistemoje chaoso tiek pat, kiek ir pirmąją dieną, kai sutriko e.sveikatos darbas.

„Daugumai pacientų negalime nieko išrašyti, nes jie dar vis neranda kompensuojamų vaistų pasų. Negalime matyti siuntimų, negalime matyti atsakymų iš specialistų. Sveikatos sistemoje šiuo metu yra tiesiog chaosas“, – pasakojo T. Kundrotė.

Šeimos gydytoja iš savo praktikos papasakojo apie iš pažiūros technines problemas, kurios trikdo darbą. Kartais, pasak jos, tokios priežastys lemia tai, kad ji negali pacientams išrašyti kompensuojamųjų vaistų.

„Kartais negalime išrašyti (vaistų), nes pacientas neturi kompensuojamųjų vaistų paso – pavyzdžiui, yra jį pametęs, arba neranda, tačiau turi namuose. Tokiu atveju negalime išduoti naujo.

Taip pat tarkime vakar ieškojau darbe vardinių gydytojo lipdukų, kuriuos reikia klijuoti į kompensuojamųjų vaistų pasą. Jie yra visiškai nelimpantys. Tokių blankų net negali dėti į spausdintuvą, nes jis ko gero suges. Ligonių kasų paprašėme, kad duotų tų lipdukų naujų, normalių, limpančių, kad būtų galima dirbti. Kol kas atsakymo dar negavome“, – kalbėjo T. Kundrotė.

Gydytoja pasakojo apie situaciją, ir kaip ji vystosi, informaciją gaunanti tik iš žiniasklaidos.

„Mes nieko kažko konkretesnio ir neturime, maitiname pacientus pažadais lygiai taip pat, kaip ir maitina mus“, – sakė T. Kundrotė.

Visaip sukasi iš situacijos

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė irgi sutiko, kad situacija yra labai sudėtinga.

„Kiekvienu atveju vaistininkai stengiasi padėti pacientams, ieškodami visokiausių išeičių. Pavyzdžiui, ieško, galbūt yra galimybė, receptinį vaistą pakeisti nereceptiniu. Kartais prašo pacientų grįžti pas gydytoją išsirašyti popierinį receptą, arba bando susisiekti su juos gydančiais gydytojais telefonu ir paklausti, kokius vaistus ir kokiomis dozėmis vartoja pacientai“, – pasakojo K. Nemaniūtė-Gagė.

Vaistinių asociacijos vadovė taip pat atkreipė dėmesį, kad dabartinėje situacijoje kartais pacientai negali gauti kompensuojamųjų vaistų, ir turi mokėti pilną kainą už vaistą.

„Jeigu jie neturi jokio dokumento, popierinio recepto, tai jiems tenka mokėti pilną kainą, ir susigrąžinti sumokėtus pinigus galės tik tie, kurie yra vyresni kaip 75 metų amžiaus ir mažas pajamas gaunantys pacientai, kuriems nuo liepos 1 dienos vaistai turėjo būti nemokami. Visiems kitiems, kaip skelbia ligonių kasos ir Sveikatos apsaugos ministerija, lėšos sugrąžintos nebus“, – sakė K. Nemaniūtė-Gagė.

Kelia uždavinį atkurti sistemos darbą iki trečiadienio

„Delfi“ primena, kad e.sveikata sutriko po to, kai praėjusį pirmadienį, po liūties trūkus vamzdžiui, vanduo sutrikdė Registrų centro serverinės darbą.

Vėliausiai iki šio trečiadienio elektroninės sveikatos portalas e-sveikata turi pradėti veikti – tokią užduotį iškėlė sveikatos apsaugos ministro pareigas laikinai einantis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius pirmadienį susitikęs su Registrų centro direktoriumi Sauliumi Urbanavičiumi.