O pasiruošimas operacijai užtruko dėl kitų priežasčių. Vaiko tėvas medikus kaltina aplaidumu ir svarsto reikalauti atlyginti žalą.

Paciento tėvas Marius Ablačinksas LNK žurnalistams perpasakojo tai, ką jam sakė medikai – be tyrimo dėl koronaviruso vaikas operuotas negali būti.

„Mus nusiuntė į priešingą gatvės pusę pasidaryti tyrimo dėl koronaviruso. Ten atėjo specialistai, kurie paėmė COVID–19 mėginį, tai buvo apie 23 valandą“, – pasakojo berniuko tėtis.

Jam buvo pasakyta, kad tyrimo atsakymo ilgai laukti nereikės.

„Bendrosios praktikos gydytoja pasakė, kad valanda, galbūt dvi valandos. Ir tikrai pabrėžė išeinančioms seselėms, nešančioms mėginį, kad ekstra atvejis. Jau chirurgas tada man pasakė, kad, visgi, apie dvi valandas reikės rezultato laukti. O tai reiškia, kad apie tris valandas, kai pralaukėme 6 valandas, aš žmogiškai paklausiau to chirurgo, tai kaip čia taip būna.

Ir jis man lygiai taip pat žmogiškai atsakė, jog būna, kad rezultato reikia laukti ir 13 valandų. Viskas priklauso nuo to, kaip užsipildo laboratorijoje mėginių indas“, – pasakojo jis.

Berniukas operuotas apie 10 valandą ryte, liga jau buvo pažengusi – apendicitas gangrenavo, dubens srityje prisikaupė skysčių. Todėl berniukui reanimacijoje praleisti reikės mažiausiai 5 paras.

Vaikų ligoninės vaikų chirurgijos skyriaus vedėjas Arūnas Strumila vaiko tėvui aiškina, kad jo sūnus vėliau operuotas ne todėl, kad reikėjo laukti COVID–19 testo atsakymo.

„Tas koronaviruso testo atsakymas nedaro įtakos operacijos skubumui. Jeigu reikia, tai mes tikrai operuojame, jei mes matome, kad būklė yra sunki“, – pasakojo chirurgas.

Anot jo, berniukas į ligoninę buvo atvežtas praėjus pusantros paros po apendicito pradžios. O tai, kad jis ūmus, nereiškia, kad pacientą reikia operuoti nedelsiant.

„Jis leidžia mums palaukti, paruošti vaiką, kad būtų kuo saugesnė operacija, kad būtų kuo sklandžiau. Tos 6 valandos, ne visada tiek laukiame, būna nuo 2 iki 6 valandų, kol laukiame koronaviruso testo atsakymo, mes tuo metu pasiruošiame operacijai“, – aiškino A. Strumila.

Tačiau kai paciento gyvybei ar sveikatai gresia pavojus, medikai operuoja nelaukdami koronaviruso testo atsakymo. Nesulaukus testo atsakymo, operuoja atskira medikų brigada, viskas vyksta atskiroje operacinėje.

Visgi, berniuko tėvas mano, kad šiandien sūnus jaustųsi geriau, jei operuotas būtų nedelsiant. Todėl svarsto iš medikų reikalauti atlyginti patirtą žalą.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) aiškina, kad esant reikalui pacientui pagalba turi būti suteikiama skubiai. Turi būti vertinama ne konkreti liga, o paciento būklė.

SAM kanclerė Odeta Vitkūnienė teigė, kaip privalu elgtis medikams.

„Visi pacientai, kurie pateko į asmens sveikatos priežiūros įstaigą dėl būtinosios, skubiosios medicinos pagalbos, yra privaloma, pagal visus diagnostikos ir gydymo algoritmus, tirti, gydyti, operuoti, priimti kitą medicininę taktiką, kuri yra būtina, paciento gyvybei ir sveikatai gelbėti“, – pasakojo O. Vitkūnienė.

COVID–19 testas yra atliekamas tada, kada pacientas jaučia šios lygios požymių, pavyzdžiui, karščiuoja. Apendicitu susirgę pacientai dažniausiai turi temperatūros, jei simptomų nėra – testas nėra būtinas.