Vilniaus universiteto ligoninei Santaros klinikoms vadovauja Feliksas Jankevičius – E. Jankevičiaus tėvas.

„Jei bus susiję sprendimai su didžiosiomis gydymo įstaigomis, kurios yra pavaldžios Sveikatos apsaugos ministerijai, tai, be abejonės, nuo jų nusišalinsiu. Bet pavadavimas yra penkios dienos, tokių sprendimų priimti neplanuoju“, – BNS pirmadienį sakė ministras.

Jis tvirtino nematantis „absoliučiai jokių“ šiuo metu galinčių kilti rizikų.

Prieš korupciją kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) vadovas Sergejus Muravjovas sako, jog dėl susidariusios situacijos ministras galėtų kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), kad ši išaiškintų, kaip jam derėtų elgtis.

„Dabartinis Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas perkelia daugiau atsakomybės pačiam politikui, todėl ministras turi apsispręsti, kaip šiuo atveju jis turi elgtis – ar deklaruoti tėvo darbovietę, ar ne“, – kalbėjo S. Muravjovas.

„Jei tektų priimti su Santaros klinikomis susijusius sprendimus, tuomet tą jis turėtų padaryti, jei ne – prievolės nėra, bet galėtų, siekdamas skaidrumo ir užbėgdamas įvykiams už akių. Suprasčiau, jei jis kreiptųsi į VTEK ir gautų išaiškinimą“, – kalbėjo jis.

„Tai yra įdomus precedentas. (...) Tokie sprendimai padėtų vėliau aiškiau žinoti, ko reikalauti, kaip turėtų elgtis kiti aukšto rango pareigūnai“, – pridūrė TILS vadovas.

Privačių interesų deklaracijoje E. Jankevičius yra nurodęs tik sutuoktinės darbovietę – Aistė Jankevičienė vadovauja bendrovei „Medicinos sprendimai“ bei viešajai įstaigai „CSI Vilnius“. Ji yra ir šių bendrovių akcininkė.

Tėvo darbovietės teisingumo ministras nėra deklaravęs.

E. Jankevičius sveikatos apsaugos ministrą A. Verygą pavaduos šią savaitę.