Pasak šalies vadovo, Registrų centro serverių užliejimas parodė, kad nebuvo užtikrintas duomenų bazių saugumas.

„Registrų centro serverių užliejimas parodė, kad valstybinės institucijos nesiima pakankamų žingsnių, kad būtų užtikrintas fizinis svarbių registrų ir duomenų bazių saugumas“, pranešime teigė G. Nausėda.

Ji pirmadienį kartu su ekonomikos ir inovacijų ministru Rimantu Sinkevičiumi ir sveikatos apsaugos ministrą pavaduojančiu teisingumo ministru Elvinu Jankevičiumi aptarė situaciją dėl neveikiančios e.sveikatos.

Anot Prezidentūros, ministrai informavo šalies vadovą, kad sistema bus atkurta šią savaitę, o duomenys – išsaugoti ir atstatyti.

Taip pat Prezidentūra teigia, kad ministras R. Sinkevičius patikino, jog bus papildomai patikrintos visos patalpos, kuriose saugomi valstybei priklausantys duomenys, ir užsiminė apie naujų patalpų valstybės duomenų centrui būtinumą.

„Dėl asmeninių priežasčių kelių dienų atostogų išėjęs ministras pažadėjo, kad į darbą sugrįš jau šios savaitės trečiadienį“, – rašoma pranešime.

Jame teigiama, kad prezidentas per pokalbį su E. Jankevičiumi pabrėžė, kad e.sveikatos savininkė buvo ir yra Sveikatos apsaugos ministerija.

Šalies vadovas taip pat nurodė, kad Lietuvos žmonės neturi iš savo kišenės mokėti už valstybės institucijų negebėjimą tvarkyti duomenų, ir pavedė ministrui E. Jankevičiui užtikrinti, kad pacientai gautų visas jiems priklausančias kompensacijas už vaistus.

„Valstybė privalo užtikrinti pacientams viešąsias paslaugas, o medikams sudaryti galimybes be trukdžių dirbti savo darbą“ – teigė šalies vadovas.

Ministras E. Jankevičius, anot Prezidentūros, patikino šalies vadovą, kad pastarąjį mėnesį į e.sveikatos sistemą siųsti duomenys yra išsaugoti juos siuntusių įstaigų, todėl, ministro teigimu, jos galės visus tuos duomenis atkurti.

Kalbėdamas su abiem ministrais, prezidentas taip pat pabrėžė, kad valstybė privalo skirti visus reikalingus išteklius, jog kuo skubiau būtų atnaujintas įprastinis e.sveikatos sistemos darbas.

Sistema ne tik turi būti atkurta visu mastu, bet ir turi būti užtikrintas jos tolesnis nenutraukiamas funkcionavimas, teigia Prezidentūra.