„Šią savaitę e.sveikata turi būti paleista. Keliu direktoriui uždavinį vėliausiai iki trečiadienio ją paleisti. Gali būti, kad patys naujausi duomenys laikinai nebus šitoje sistemoje, bet visos įstaigos turi juos savo serveriuose, tai problema kaip ir išnyktų“, – sakė E. Jankevičius.

Ministras pripažino, kad darbai stringa dėl to, kad nebuvo papildomų serverių. Todėl e.sveikata neatsistatė taip greitai kaip, pavyzdžiui, Teisingumo ministerijos registrai, kurie per parą ir mažiau laiko pradėjo dirbti.

„Tačiau šitoje vietoje reikėtų reabilituoti direktorių, nes duomenų turėtojas, Registrų centro valdytojas, turėjo anksčiau pasirūpinti papildomais serveriais, programos įranga, ką padarė Teisingumo ministerija. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) šių metų biudžete jau yra numačiusi lėšas šių serverių įsigijimui, buvo atlikti pirkimai, yra sudarytos su tiekėjais sutartys, tiesiog laukiame įrangos. Jeigu šita problema būtų nutikusi keliais mėnesiais arba mėnesiu vėliau, tokios problemos nebūtų“, – sakė E. Jankevičius.

Pasak ministro, kol e.sveikata neveikia medikams yra nurodyta receptus išrašinėti rankiniu būdu.

Sistema kol kas nesusitvarko su tokiu dideliu kiekiu duomenų

Registrų centro direktorius Saulius Urbanavičius tikisi, kad pavyks įgyvendinti keliamą uždavinį – iki trečiadienio paleisti sistemą. Jis aiškino, kad sistemą paleisti trunka tiek laiko todėl, kad jos duomenų kiekis yra išskirtinai didelis.

„Paspaudus elementarų veiksmą – duomenų integravimą į sistemą, tai užtrunka ne valandą, ne parą, o kelias paras, taip yra dėl jos dydžio“, – dėstė S. Urbanavičius.

Registrų centro vadovas aiškino, kad dėl techninių dalykų šio proceso paspartinti neįmanoma.

„Šiai dienai matome, kad duomenys yra saugūs, juos matome ir ne vienoje laikmenoje, tačiau užkrovus juos į sistemą, pati sistema dar labai imli laikui, ir reikalauja papildomų veiksmų, kas irgi užtrunka keletą valandų. Lietuvoje nėra daug patirčių, kas būtų turėjęs tokią patirtį. Mūsų specialistai deda visas pastangas“, – sakė S. Urbanavičius.

„Delfi“ primena, kad Registrų centro sistemos sutriko praėjusio pirmadienio vakarą. Po liūties trūkus vamzdžiui buvo užpilta Registrų centro serverinė. Daugelis sistemų jau veikia nuo praėjusios savaitės, tačiau e.sveikatos darbas dar neatkurtas.