Apie tai „Sienai“ pranešė parlamentarė Agnė Bilotaitė. Ji liepos pradžioje kreipėsi į teisėsaugą, prašydama įvertinti žurnalistiniame tyrime atskleistas aplinkybes ir nustatyti, ar tinkamai savo darbą atliko Sveikatos apsaugos ministerija. Mat ministerija neįspėjo gydymo įstaigų apie negaliojančius ar suklastotus sertifikatus, plačiai naudotus Lietuvos viešojo sektoriaus įstaigoms parduodant asmens apsaugos priemones.

A. Bilotaitę apie ikiteisminio tyrimo pradėjimą informavo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Tačiau, kaip „Sienai“ teigė STT atstovė Renata Keblienė, dar nėra iki galo aišku, kuri ikiteisminio tyrimo institucija tyrimą atliks - esą tai turės nuspręsti prokuratūra.

Tyrimas pradėtas dėl galimo dokumentų klastojimo Klaipėdos savivaldybei tiekiant dideles respiratorių siuntas. Kaip jau rašėme, pusė iš 60 tūkst. Klaipėdai parduotų respiratorių į uostamiestį atkeliavo pateikiant galimai suklastotus Lenkijos įmonės „ICR Polska“ sertifikatus. Lenkijos bendrovė tvirtina, esą šis dokumentas niekada nebuvo išduotas. Be to, „Love Surprise“ respiratorius gaminanti Kinijos įmonė įsteigta tik šių metų vasarį – prieš pat šių gaminių paklausos bumą.

Dar vieną 30 tūkst. respiratorių siuntą Klaipėdos savivaldybė užsakė gavusi Italijos kompanijos „Ente Certificazzione Macchine“ (ECM) sertifikatus. Jie, kaip išaiškino Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, yra negaliojantys ir jokios respiratorių atitikties saugos standartams nepatvirtina.

Abi siuntas Klaipėdos savivaldybei pristatė baldais prekiaujanti bendrovė „Vadasiga“. Jos vadovas Vaclovas Daukintis „Sienai“ teigė pasitikėjęs kokybės dokumentais ir neįtaręs, kad jie gali būti negaliojantys ar net suklastoti. Su „Vadasiga“ sudarytos dvi respiratorių pirkimo sutartys, kiekvienos vertė – po 107 tūkst. eurų.

STT informavo, kad tyrimas pradėtas dėl abiejų atvejų – tiek „ICR Polska“, tiek ECM sertifikatų. Tyrimas nukreiptas ir į Kinijos bendrovę „Quindao Haipuya Construction Material Group“, kuri tarpininkavo „Vadasigai“ įsigyjant kiniškus respiratorius. Kaip galima suprasti iš pavadinimo, ši Kinijos bendrovė specializuojasi statybų sektoriuje. Asmens apsaugos priemonių prekyba, anot oficialių duomenų, įmonė verstis pradėjo tik šių metų kovo pabaigoje.

Sprendimas dėl A. Bilotaitės prašymo įvertinti SAM veiksmus dar nepriimtas. Anot Seimo narei atsiųsto STT rašto, dėl SAM veiksmų vertinimo bus sprendžiama „atsižvelgiant į šio tyrimo rezultatus“.

„Siena“ su užsienio partneriais keletą mėnesių nagrinėjo Kiniškos produkcijos kelius į COVID-19 pandemijos drebinamą Europos rinką. Nustatyta, kad Lietuvoje parduota dešimtys, o gal ir šimtai tūkstančių respiratorių KY2020, gaminamų Kinijos įmonės, kurios savininkui paskelbta paieška. Taip pat rašėme apie „meilės siurprizus“ Klaipėdoje bei nepatikimų sertifikatų paplitimą visoje Europoje. Po tyrimo partnerių publikacijų, keliose šalyse priimti sprendimai stabdyti konkrečių respiratorių naudojimą ar prekybą.