Auksė ir Ramūnas į Santarų klinikų Vaikų ligoninę važiuoja kasdien. Reanimacijoje jau dvi savaites guli jų sūnus, ir tik prieš kelias paras jie išgirdo vilties teikiančių medikų prognozių.

„Jau porą dienų galime šypsotis ir drąsiau kalbėti apie tai, kas buvo“, – LNK žinių žurnalistams pasakojo mama Auksė.

Poros sūnui buvo nustatytas hemolizinis ureminis sindromas, kurį sukelia žarnyno lazdelės – e coli bakterijos.

„Viskas prasidėjo nuo pilvo skausmo, paskui tas skausmas jau buvo stipresnis, suaktyvėjo, vaikas pradėjo viduriuoti. Davėme vaistų nuo skausmo, važiavome pas gydytojus, patikrino šlapimą, sakė, kad nieko baisaus, tai – žarnyno infekcija“, – pasakojo mama.

Tik po kelių vizitų pas medikus, kai vaikas jau visai nusilpo, teko kviesti greitąją. Ji vaiką skubiai nuvežė į Santaros klinikas. Santaros klinikų vaikų nefrologė profesorė Rimantė Čerkauskienė teigė, kad liga itin reta.

„Tai yra labai reta liga, vaikams pasitaiko nuo 2 iki 3 atvejų 100 tūkst. gyventojų, dažniausiai būna vaikams iki penkerių metų. Tačiau per savaitę – tokie 4 vaikai, tai mus tikrai nustebino ir suneramino“, – LNK žinioms sakė gydytoja.

Ligoninėje – 4 susirgę vaikai, visi iš Vilniaus ar Vilniaus apskrities, kaip jie apsikrėtė – neaišku. Tik vienam iš jų pasireiškė lengvesni simptomai, kitiems teko prijungti dializės aparatus ir gelbėti gyvybes.

„Būklė būna sunki, reikia pakaitinės inkstų terapijos maždaug pusei vaikų, išsivysto inkstų nepakankamumas iki anorijos. Kitaip sakant, žmogus visiškai nesišlapina, tai, jeigu ligos nepamatytume, ji gali baigtis ir mirtimi“, – pasakojo R. Čerkauskienė.

Auksės ir Ramūno sūnaus būklė yra sunkiausia – dvi savaites intensyvios terapijos skyriuje, medikai vaiką ir toliau stebi.

„Ir palaidojom, ir šiandien grįžtame su tokiom nuotaikom, lyg pasigimdėm. Kai ateini į klinikas ir pasako, kad jau antrą kartą jį parsivedė iš anapus...“ – kalbėjo Ramūnas.

Šiandien tėvams jau ramiau, į gyvenimą frologų komandos sugrąžintas sūnus atšventė ir 6-ąjį gimtadienį.

Hemolizinis ureminis sindromas – infekcija, kuria užsikrečiama valgant nepakankamai apdorotą ir neišvirtą mėsą, geriant nepasterizuotą pieną ar užterštą vandenį, valgant neplautas daržoves ar vaisius. Infekcija gali būti perduodama vieno žmogaus kitam kontakto keliu. Manoma, kad užsikrėsti galima ir maudantis vandens telkiniuose, kurie yra netoli gyvulių ūkio. Ligos simptomai pasirodo per 5–10 parų.

„Jeigu vaikai viduriuoja kraujingomis išmatomis, reikia pasekti, kaip jie šlapinasi. Ir šių ligonių mamos pastebėjo, kad maždaug po savaitės vis mažiau šlapinasi. Žmogus normaliai šlapintis turi 5–6 kartus per parą, o šlapindavosi vieną arba du kartus“, – LNK žinioms apie simptomus pasakojo Santaros klinikų atstovė R. Čerkauskienė.

Susirgti gali ne tik vaikai, bet ir senyvo amžiaus žmonės – prieš beveik 10 metų Vokietijoje kilęs mirtinas e coli bakterijos protrūkis pražudė daugiau nei 50 žmonių. Tuomet buvo manyta, kad bakterija atkeliavo iš Egipto importuotuose vaistinių ožragių sėklose.

Medikai įspėja, kad bakterija yra ypač aktyvi vasarą, todėl ragina plauti rankas, gerai nuplauti daržoves ir vaisius, valgyti tik tinkamai apdorotą mėsą, nesimaudyti nešvariuose vandens telkiniuose. O kilus į apsinuodijimą panašiems simptomams, nedelsti ir kreiptis į medikus.