Nutarta prasidėjus rudens sesijai, rugsėjį ministrą prašyti pasiaiškinti arba komisijoje, arba plenariniame posėdyje.

„Ministras yra valstybės politikas ir jam turėtų būti klausimai užduodami, matyt, Seimo posėdžių salėje tokio pobūdžio, o ne kreipiamasi į teismą dėl nuobaudos taikymo. Tuo labiau, ar galėtų tarnautojai kreiptis (į teismą – BNS)? Vargu“, – valdybos posėdyje kalbėjo Teisės departamento vadovas Andrius Kabišaitis.

Komisija Seimo valdybos paprašė įpareigoti Seimo kanceliarijos Teisės departamentą atstovauti komisijai teisme ginant jos teisę gauti informaciją bei prašant taikyti administracinę atsakomybę J. Narkevičiui už įstatymo nesilaikymą ir viešojo intereso pažeidimą.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė pasiūlė dar paieškoti susikalbėjimo.

„Kreipimasis į teismą ir jau tokiu keliu ėjimas, sakyčiau, paskutinis veiksmas. Pabandykime, gal tarpininkaujant ir pasikalbant, ko trūksta, kokių dokumentų, ieškoti susikalbėjimo“, – teigė ji.

Antikorupcijos komisijos vadovas Ričardas Juška sako, jog administracinio teismo sprendimas eliminuotų tokius precedentus.

„Mums ne taip svarbu, būtų ar nebūtų nubaustas Narkevičius, bet atimta galimybė ir blogas precedentas, kad tokie veiksmai ir ignoravimas prisidengiant duomenų apsaugos reglamentu nesikartotų ir informacija Antikorupcijos komisijai būtų teikiama“, – BNS aiškino R. Juška.

Pasak jo, iš Susisiekimo ministerijos negavus prašytos informacijos, komisijos tyrimas dėl konkurso skaidrumo buvo paralyžiuotas.

R. Juškos teigimu, J. Narkevičiaus pavyzdžiu galbūt galės pasekti ir kiti ministrai arba valstybinių institucijų vadovai ir neteikti komisijai informacijos.

Antikorupcijos komisija įtaria, kad konkursas dėl Klaipėdos uosto direktoriaus posto vyko neskaidriai – komisija teigia iš ministro negavusi atsakymų į klausimus apie konkursą laimėjusio Algio Latako privačių interesų deklaravimą, ministerija neįvardijo visų konkurso atrankos komisijos narių, nepateikė jų kvalifikacijos, profesinės patirties, konkurso dalyvių, posėdžių garso įrašų ir protokolų, kandidatų veiklos programų.

Į klausimus komisija teigia gavusi tik formalius atsakymus. Ministerija teigė nenorinti pažeisti asmens duomenų apsaugos. Be to, J. Narkevičius aiškino, kad procesas skaidrus, nes nebuvo apskųstas.