Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Spaudos tarnybos vedėjas Vytautas Beniušis Delfi informavo, kad kol kas ministerija konkrečių pasiūlymų neturi, vertinama kitų šalių taikoma praktika.

„Kol kas ministerija konkrečių siūlymų neturi. Šiuo metu atliekama atvejų ir protrūkių analizė, taip pat vertinama kitų šalių taikoma praktika“, – atsakymuose Delfi rašė jis.

Tačiau jei būtų nuspręsta grąžinti privalomą apsauginių veido kaukių dėvėjimą, tai būtų daroma susibūrimo vietose.

„Jei bus pagrindo grįžti prie privalomo kaukių dėvėjimo klausimo svarstymo, pirmiausia bus siūloma svarstyti tokio reikalavimo įvedimą viešajame transporte ir uždarose patalpose, kur galimas asmenų susibūrimas, pavyzdžiui, prekybos centruose, renginiuose ar panašiai“, – rašė SAM atstovas V. Beniušis.

Nerimą kelia ir dideli renginiai

Jau nuo trečiadienio atsakingoms institucijoms pavesta sustiprinti saugumo reikalavimų laikymosi kontrolę, ypatingą dėmesį skiriant dideliems susibūrimams (Klaipėdoje vyksiančiai tradicinei Jūros šventei).

Vyriausybės posėdyje taip pat bus sprendžiama dėl ligoninių darbo atnaujinimo ir sveikatos paslaugų užtikrinimo gyventojams. Sveikatos apsaugos ministerija liepos 29 d. pateiks išsamią situacijos analizę.

Per pastarąsias dienas užsikrėtusiųjų skaičius šoktelėjo iki dviženklių skaičių, tačiau kol kas nepasiekė 5 užsikrėtusiųjų 100 000 gyventojų per 14 dienų. Tai galimas rodiklis, kurį pasiekus būtų įvestas privalomas kaukių dėvėjimas viešose vietose.

Šiuo metu medikų bendruomenė ir Sveikatos apsaugos ministerijos ekspertai peržiūri šio rodiklio dydį.

Lietuvoje pastaruoju metu židinių nėra, tačiau teigiami užsikrėtimo atvejai paplitę visoje šalyje. Savivaldybėse, kur susirgimų naujuoju koronavirusu yra daugiau negu šalies vidurkis, testuojama daugiau žmonių. Visoje šalyje vykdomas statistinis gyventojų testavimas, kurio tikslas – nustatyti, kiek procentų Lietuvos gyventojų jau yra persirgę COVID–19.

Lietuvos gyventojai ir toliau raginami būti budrūs ir saugoti savo bei kitų žmonių sveikatą. Sveikatos apsaugos ministerija ir kitos ministerijos yra pateikusios rekomendacijas dėl veido apsaugos priemonių, atstumo laikymosi, masinių susibūrimų ir kelionių.