Po daugiau nei mėnesį, nuo birželio pradžios, trukusios ramybės COVID-19 į Panevėžį su trenksmu grįžo praėjusį savaitgalį, kai mieste buvo užfiksuoti keturi, o rajone vienas naujas susirgimas koronovirusine infekcija – liga užklupo du vienos šeimos narius ir tris vienas su kitu nesusijusius asmenis.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, nuo pandemijos pradžios Panevėžio mieste iš viso jau registruoti 29, o rajone 9 COVID-19 atvejai.

Lietuvoje iš viso konkretiems žmonėms patvirtinti 1986 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 277 asmenys, 1616 – pasveiko, 99 žmonės laikosi izoliacijos.

Trečiadienio duomenimis, Lietuvoje hospitalizuota 19 asmenų. 4-iems iš jų reikalinga deguonies kaukė, vienam taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Kaukių ragina nepadėti

Nors karantinas atšauktas birželio viduryje, reikalavimai saugotis gerokai sušvelnėję, visgi pavojingai infekcijai grįžtant gyventojai primygtinai prašomi atsakingiau laikytis koronaviruso prevencijos priemonių. Žmonių susibūrimo vietose, viešajame transporte, įstaigose, įmonėse susirinkimų metu rekomenduojama dėvėti nosį ir burną dengiančias kaukes, respiratorius. Tai ypač aktualu, kai susitinkama su žmonėmis, su kuriais įprastai nebendraujama.

Ypač saugotis turėtų sergantieji lėtinėmis ligomis bei vyresnio amžiaus žmonės – jiems COVID-19 infekcija gali būti pavojingesnė.

Ir toliau rekomenduojama paisyti saugaus atstumo tarp žmonių – vienam nuo kito laikytis bent per vieną metrą.

Specialistai pataria vengti ir didelių susibūrimų, švenčių bei jose nedalyvauti viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių turintiems žmonėms.

Paveiktųjų sąraše – 64 šalys

Pasaulyje siaučiant grėsmingai pandemijai rekomenduojama atsisakyti kelionių į užsienį. Grįžusiems iš šalių, paveiktų koronaviruso, būtina izoliuotis 14 dienų. Jeigu žmogus jau išvykdamas į kitą šalį praleisti atostogų žino, kad grįžus jam reikės karantinuotis, nedarbingumo pažymėjimas jam nebebus išduodamas. Išimtis bus taikoma tiems, kurie į paveiktą valstybę keliauja profesiniais, tarnybos ar darbo tikslais – jie grįžę ir toliau galės izoliuotis gaudami nedarbingumo pažymėjimą.

Koronaviruso paveiktų valstybių sąrašas yra atnaujinamas kiekvieną savaitę, atsižvelgiant į epidemiologinius rodiklius užsienio šalyse. Paveiktomis laikomos tos valstybės, kuriose sergamumo koronavirusu rodiklis per paskutiniąsias 14 dienų yra didesnis nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų. Šiuo metu į tokį sąrašą įtrauktos 64 šalys.