„Tendencijos nuteikia optimistiškai, bet privalome ir toliau ieškoti naujų priemonių, orientuotų į labiausiai pažeidžiamus visuomenės narius.

Buvo kolegų, kurie mūsų socialiai orientuotas priemones tiek į vaikus, tiek į senjorus vadino populistinėmis, abejojo jų verte mažinant skurdą šalyje. Su tokiais vertinimais niekada nesutikau ir nesutiksiu. Šiandien skaičiai kalba labai aiškiai“, – feisbuke teigė šalies premjeras.

Vyriausybės vadovas sakė, kad reikia išlaikyti aiškią kryptį kovojant su skurdu.

„2019 m. pensininkų, gyvenančių skurde, sumažėjo 6,1 procentiniu punktu. Pensijos augo sparčiau nei skurdo rizikos riba. Deja, vis dar 31,6 procento senjorų kasdien susiduria su nepritekliumi, bet privalome išlaikyti aiškią kryptį ir išeiti iš šios apgailėtinos situacijos. Visą gyvenimą dirbę ir Lietuvą kūrę žmonės neturi abejoti, ar rytoj bus ką pasidėti ant stalo“, – rašė S. Skvernelis.

„Galime atsargiai pasidžiaugti, kad ir absoliutaus skurdo lygis šalyje 2019 m. iškrito iš dviženklio skaičiaus ribos ir šiuo metu siekia 7,7 procento, kuomet dar 2018 m. jis viršijo 11 procentų. Šiandien judame teisinga kryptimi. Tikiu, kad išlaikydami tą patį pagreitį jau artimiausiais metais galėsime kalbėti apie visai kitokius skaičius“, – tęsė premjeras.

Skurdo rizikos lygis pernai šalyje siekė 20,6 proc. ir, palyginti su 2018 m., sumažėjo 2,3 proc. punkto. 2019 metais apie 576 tūkst. šalies gyventojų gyveno žemiau skurdo rizikos ribos.

Statistikos departamento duomenimis, disponuojamąsias pajamas, mažesnes už skurdo rizikos ribą, mieste gavo 17,1 proc. gyventojų, kaime – 27,9 proc. Skurdo rizikos lygis mieste, palyginti su 2018 metais, sumažėjo 1,7 proc., o kaime – sumažėjo 3,4 proc. punkto.

Skurdo rizikos riba 2019 metais buvo 379 eurų per mėnesį vienam gyvenančiam asmeniui ir 797 eurų – šeimai, susidedančiai iš dviejų suaugusiųjų ir dviejų vaikų iki 14 metų amžiaus. Dėl gyventojų disponuojamųjų pajamų didėjimo skurdo rizikos riba, palyginti su 2018 metais, padidėjo 10 proc.