„Aš jam jokių pretenzijų neturiu, nes mūsų santykiai buvo be įsipareigojimų, tačiau jis yra mano vaikelio tėvas, tad norėčiau, kad prisidėtų prie jo išlaikymo“, – policijos pareigūnams nurodė jauna motina.

Tai, kas nutiko viename Žemaitijos miestelyje, galėtų priminti sceną iš muilo operos – penkiolikmetė maždaug mėnesį susitikinėjo su gerokai vyresniu vaikinu. Jų santykiai, kaip abu ne kartą pabrėžė, buvo be įsipareigojimų – seksas ir nieko daugiau.

Tačiau palaikyti intymius santykius su asmenimis, neturinčiais šešiolikos metų, Lietuvoje yra draudžiama – už tai yra numatyta baudžiamoji atsakomybė. Būtent dėl tokių santykių policijoje buvo iškelta baudžiamoji byla anksčiau keturis kartus dėl vagysčių, viešosios tvarkos pažeidimo ir kitų nusikaltimų teistam Andriui T.

Pastaruoju metu užsienyje gyvenęs vyras tik po trejų metų sužinojo, kad yra tėvas.

„Man labai gaila, kad taip atsitiko – pripažįstu, kad pasielgiau neatsakingai“, – pareigūnams nurodė vyras. Policija oficialiai buvo paskelbusi jo paiešką, nors šis tikino, kad niekada nuo teisėsaugos nesislapstė, tiesiog ramiai sau gyveno ir dirbo Lietuvoje.

„Aš nieko nežinojau apie man iškeltą bylą, tikrai dėl to nebūčiau slapstęsis“, – sakė jis.

Andrius T. baudžiamosios bylos baigties laukė laisvėje – jo artimieji į Generalinės prokuratūros sąskaitą buvo sumokėję 2 tūkstančių eurų užstatą. Tačiau šių pinigų vyras neatgaus – už tai, kad su jaunesne nei šešiolikos metų mergina turėjo intymių santykių, vyrui teismas skyrė 2 260 Eur dydžio baudą.

„Byloje surinkti įrodymai patvirtina, jog kaltinamasis Andrius T., būdamas pilnamečiu bei žinodamas apie nukentėjusiosios amžių (nėra sulaukusi 16 metų amžiaus), 2016 m. laikotarpyje nuo spalio mėn. iki lapkričio mėn. vidurio, pasinaudodamas pačios nepilnametės sutikimu, ikiteisminio tyrimo metu nenustatytą kartų skaičių lytiškai santykiavo su nukentėjusiąja, taip pažeisdamas nepilnametės seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą“, – teismo teigimu, Andrius T. lytiškai santykiavo su jaunesne negu šešiolikos metų mergina, nesant išžaginimo, seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Andrius T. per apklausą policijoje pasakojo, kad penkiolikmetė mergina anksčiau buvo jo draugė, su kuria jis susitikinėjo tik dėl intymių santykių.

„Tai buvo prieš trejus ketverius metus, aš šią merginą gerai atsimenu, nes ji buvo mano draugė, tarp mūsų buvo santykiai be įsipareigojimų – ji ateidavo į mano nuomojamą butą, tarp mūsų lytiniai santykiai buvo abipusiu susitarimu, – sakė vyras. – Apie jokią prievartą net negali būti kalbos – ji pati norėdavo šių santykių. Apsaugos priemonių mes neturėjome ir niekaip nesisaugojome nuo nėštumo.“

Patraukti Andrių T. baudžiamojon atsakomybėn policijos pareigūnai nutarė gavę informacijos apie nepilnametės seksualinio apsisprendimo laisvės ir neliečiamumą pažeidimą – šią informaciją pareigūnams patvirtini ir medikai, į kuriuos nepilnametė kreipėsi kartu su motina. Kad dukra yra nėščia, motina suprato, kai ši ėmė skųstis pilvo skausmais – moteris ją nuvedė pas šeimos gydytoją, o ši iš karto rekomendavo kreiptis į ginekologą.

„Kai nuvykome pas gydytoją, jis iš karto pasakė, kad dukra laukiasi, – per apklausą policijoje kalbejo nepilnametės motina. – Tada duktė prisipažino, kad turėjo lytinių santykių, bet su tuo vaikinu bendro gyvenimo neplanavo, – o ką čia planuosi, juk ji pati dar vaikas.“

Moteris neslėpė, kad buvo naktų, kai dukra naktimis namuose nenakvodavo, nors tuo metu jai tebuvo tik penkiolika metų.

„Ji sakydavo, kad būna su draugais – štai tų pasibuvimų metu ji ir pastojo, – moteris teigė, kad dabar tenori tik vieno – kad Andrius T. jos dukrai padėtų išlaikyti gimusį vaikelį. – Tai – jo pareigas, nes jis yra vaiko tėvas.“

Viena vaiką auginanti nukentėjusiąja pripažinta mergina jau sulaukė pilnametystės, ji taip pat tenorėjo, kad jos vaikelio tėvas prisidėtų prie išlaikymo.

„Su juo susipažinau dar 2016 m. vasarą, o rimčiau pradėjau draugauti kaip su vaikinu, bet be įsipareigojimų nuo spalio mėnesio, – policijoje kalbėjo ji. – Tada pasimylėjome pirmą kartą abipusiu sutikimu. Jis buvo iniciatorius, tačiau ir aš sutikau.“

Merginos teigimu, Andrius T. žinojo, kad ji dar nepilnametė, nesulaukusi 16 metų.

„Aš niekada nesisaugojau, nes nepagalvojau, kad taip gali baigtis, – teigė mergina. – Apie saugojimosi nuo nėštumo priemones aš žinojau, apie tai yra kalbėję mokykloje.“

Nukentėjusioji prisipažino, kad apie jos ir Andriaus T. santykius niekas nežinojo, o jis jai buvo antras vaikinas, su kuriuo ji turėjo intymių santykių.

„Kad laukiuosi vaikelio, sužinojau apie antrą nėštumo mėnesį, kai pasidariau nėštumo testą, tada ir pasakiau mama, – kalbėjo mergina. – Andrius T. nežinojo, kad nuo jo laukiuosi vaikelio – bijojau jam pasakyti, bijojau jo reakcijos.“

Mergina teigė, kad būtent ji su Andriumi T. dar lapkričio mėnesį nutraukė santykius, nors šis ir toliau siūlė susitikti „be įsipareigojimų“.

„Nesutikau, nes nebenorėjau bendrauti“, – teigė nukentėjusioji.