Tai BNS patvirtino Vyriausybės kanceliarijos Ryšių su visuomene skyrius.

STT antradienį pranešė įtarianti Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) vadovą Šarūną Narbutą dėl prekybos poveikiu, vykdant 5 mln. eurų vertės koronaviruso tyrimams skirtų reagentų pirkimus.

Tarnyba taip pat pranešė, kad antradienį Vilniuje atliekami įvairūs procesiniai veiksmai, tarp jų – ir kratos, bei dokumentų poėmiai.

Poėmiai antradienį atlikti Sveikatos apsaugos ministerijoje.

Vyriausybės kanceliarija, savo ruožtu, teigė, kad joje antradienį nei kratų, nei kitų procesinių veiksmų atlikta nebuvo.

„Vyriausybės kanceliarijoje neatliktos jokios kratos ir jokie procesiniai veiksmai. Esant būtinybei, Vyriausybės kanceliarija, kaip visada, bendradarbiaus su visomis institucijomis, kurios atlieka joms priskirtas pareigas“, – rašoma BNS pateiktame atsakyme.

Vyriausybės kanceliarijos teigimu, karantino metu buvo būtina kuo skubiau užtikrinti reikiamų priemonių tiekimą.

„Karantino metu buvo būtina kuo skubiau užsitikrinti medicinos įrangos, reagentų ir apsaugos priemonių tiekimą, todėl buvo dedamos visos tarpinstitucinės pastangos, konkuruojant su kitomis valstybėmis“, – teigia Vyriausybės kanceliarija.

Ji taip pat teigia, kad verslas ir visuomenė ne kartą buvo viešai kviesti į pagalbą skubiai užsitikrinant būtiniausių priemonių tiekimą.

Kaip nurodė Vyriausybės kanceliarija, Š. Narbutas nebuvo jokios COVID-19 struktūros ar darbo grupės narys, tačiau kaip POLA vadovas, yra dalyvavęs premjero potvarkiu sudarytoje darbo grupėje klausimams, susijusiems su inovatyvaus gydymo prieinamumo gerinimu šalyje.

Š. Narbutas šiuo metu sulaikytas.

Teisėsauga įtaria Š. Narbutą reagentų pirkime veikus kaip neoficialų tarpininką tarp Lietuvos institucijų ir vienos užsienio bendrovės, taip pat įtariama, kad POLA vadovas įmonės atstovui galėjo būti įvardinęs tam tikrą sumą už jo tarpininkavimą šiame pirkime.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, jau įvykus beveik 5 mln. vertės reagentų pirkimams, į Š. Narbuto asmeninę banko sąskaitą per keletą kartų buvo pervesta didesnė nei 300 tūkst. eurų suma.

BNS žiniomis, tyrėjai aiškinasi šių metų kovo 21 ir 23 dienomis Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos pasirašytas dvi sutartis su Ispanijos bendrove.

Centriniame viešųjų pirkimų portale nurodoma, jog Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija sudarė dvi sutartis dėl priemonių COVID-19 tyrimams: viena jų yra 3,5 mln. eurų vertės, kita – 1,8 mln. eurų. Abi sutartys sudarytos su Ispanijos bendrove „PMS International“.

Šias dvi sutartis dėl reagentų iš Kinijos tiekimo pasirašė tuometinis laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas, jis prieš kelias savaites mirė. Sutartys pasirašytos su „PMS International“ atstovu, kurio pavardė prie parašo sutartyje nenurodoma.

Pagal sutartis dalis lėšų turėjo būti pervesta ir reagentų gamintojai Kinijos bendrovei „Sansure Biotech“.