Tiesa, STT pranešime išplatinta įtariamo sandorio suma – beveik 6 mln. eurų, dėl kurios ir pareikšti įtarimai POLA'os vadovui, iš tiesų 0,843 mln. eurų didesnė nei ta, kuri yra dvejose NVSPL sudarytose sutartyse su Ispanijos Barselonos mieste įregistruota bendrove „PMS International SL“.

Pastaroji bendrovė veikia kaip chemijos produktų platinimo įmonė. Ji platina platų ploviklių, tekstilės gaminių, dažų, plastikų, keraminio stiklo, kosmetikos ir farmacijos pramonės chemikalų spektrą.

Yra pakankamai duomenų įtarti, kad būtent iš bendrovės „PMS International SL“ į Š. Narbuto asmeninę sąskaitą banke nuo kiekvieno NVSPL kontrakto su ispanų bendrove buvo pervestos sumos, bendrai siekiančios per 300 tūkst. eurų.

Delfi išsiaiškino, kad NVSPL su ispanų įmone sudarė dvi sutartis pirkti Kinijos bendrovės „Sansure Biotech Inc.“ gaminamiems COVID-19 testams.

Pirmoji sutartis sudaryta šių metų kovo 21-ą dieną, kaip skelbiama sutarties turinyje, Barselonos mieste. Ją pasirašė neseniai miręs tuometinis NVSPL direktorius Vytautas Vidmantas Zimnickas.

Šio kontrakto bendra suma – 3 mln. 427 tūkst. 200 eurų, iš kurių 2 mln. 494 tūkst. 195,20 euro pervesti į Ispanijos bendrovės sąskaitą banke, o 1 mln. JAV dolerių – Kinijos gamintojo įmonei.

Pagal šią sutartį, NVSPL pirko 201 tūkst. 600 vnt. testų.

Kita sutartis sudaryta šių metų kovo 23-ią dieną, taip pat, kaip skelbiama, Barselonoje. Ją vėlgi pasirašęs V. V. Zimnickas.

Pastarojo sandorio bendra vertė – 1 mln. 729 tūkst. 920 eurų, iš kurių 1 mln. 265 tūkst. 792,64 euro buvo pervesti ispanų tarpininkei „PMS International SL“, o 0,5 mln. JAV dolerių – testų gamintojai Kinijoje.

Iš viso nupirkta 101 tūkst. 760 vnt. testų.

Pirmu atveju vieną testą koronaviruso antikūnams aptikti Lietuva pirko už 12,372 euro, antruoju atveju – po 12,439 euro už vienetą.

Pasak Delfi šaltinių, šiuo metu STT tyrėjai aiškinasi, koks, kalbant apie minėtus sandorius, buvo sulaikytojo įtariamojo Š. Narbuto vaidmuo.

Pirminiais duomenimis, jis neturėjo įgaliojimų atstovauti nei Ispanijos bendrovei, nei tuo labiau Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžiai įstaigai.

Š. Narbutas buvo sulaikytas antradienį, Vilniaus Gedimino prospekte. Šaltinių duomenimis, vyras čia gyvena viename iš butų.

Anksčiau Š. Narbutas yra dirbęs tuometinės šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėju Teisės grupėje.