„Šis projektas, galima sakyti, kad dar nėra iki galo įvykdytas, dalis žmonių, kurie dirbo Lukiškėse, dirbo Pravieniškėse, bet labai nedidelė dalis kol kas. Tiesiog žmonės yra prisirišę prie savo gyvenamosios vietos ir kol kas nelabai nori taip migruoti“, – LRT radijui teigė E. Jankevičius.

„Bet iš dalies jis yra įvykdytas, mes sujungėme Kybartus su Marijampolės pataisos namais, pareigūnai rotuojasi, jeigu trūksta, ypač tam tikru laikotarpiu. Vėlgi iš Vilniaus taip pat važiuoja į Kauną ir į kitas apskritis“, – pridūrė jis.

Visgi E. Jankevičius tikisi, kad pasibaigus jo kadencijai naujai paskirtas ministras tęs pradėtus darbus, kurie jau pasiteisino.

„Manau, kad (užtaisas – ELTA) tikrai įdėtas, ministerijos žmonės lieka, tai aš manau, kad naujas ministras, labai tikiu, kad jis bus labai tinkamas ir kompetentingas, man atrodo, kad mes tęsime šią veiklą, nes ji pasiteisino. Ir ateityje mes jau nebebūsime ta šalis, kuri pirmauja pagal nuteistųjų skaičių“, – sakė teisingumo ministras.

Iki metų pabaigos planuojama įsteigti dar per tūkstantį vietų modulinėse kamerose

eisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigia, kad iki metų pabaigos šalies įkalinimo įstaigose planuojama įsteigti per tūkstantį vietų naujojo tipo modulinėse kamerose.

„Pravieniškėse dabar dar nebus atidarytas šis (modulinių kamerų – ELTA) centras, bet metų gale mes tikimės tokį centrą padaryti ne tik Pravieniškėse, bet ir visose kitose įstaigose. Kalbant apie nuteistuosius, kurie gerai elgiasi, tai tikrai jiems reikia geresnių patalpų, nes yra labai sunku vykdyti resocializaciją, ugdymo procesą, kai vienoje patalpoje yra 20-30 žmonių. Todėl mes ir stengiamės padaryti tokias patalpas, kuriose gyventų 2-3 žmonės, kaip yra ir visoje Vakarų Europoje“, – LRT radijui teigė E. Jankevičius.

Teisingumo ministras taip pat akcentuoja, kad sprendimas steigti modulinius pastatus taip pat apsimoka finansiškai.

„Tokie moduliniai pastatai gana pigiai kainuoja. Štai Marijampolėje, kiek prisimenu, kvadratinis metras – kiek prisimenu, 650 eurų su viskuo: su pilna apdaila, sanitariniais mazgais ir t.t. Tai stengsimės ir ateityje kuo daugiau tokių modulinių pastatų pritaikyti“, – sakė jis.

E. Jankevičius taip pat atkreipia dėmesį, kad nors šiuo metu bausmę įkalinimo įstaigose atliekančių nuteistųjų skaičius yra sumažėjęs, tačiau naujo tipo modulinių kamerų kol kas yra tik 700. Ministras akcentuoja, kad iki metų pabaigos planuojama atidaryti dar per tūkst. kamerų.

„Šiuo metu nuteistųjų yra sumažėję – 5500, o mes turime tik maždaug 700 vietų kamerų tipo, kurios yra suremontuotos ir tinkamos naudotis“, – sakė E. Jankevičius.

„Šių metų pabaigoje bus atidaryta dar per tūkstantį vietų naujų patalpų ir kartu su esamomis turėsime maždaug pusę patalpų, moderniai įrengtų. Tai yra tikrai didelė pažanga ir proveržis mūsų šitoje sistemoje“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad Marijampolės pataisos įstaigoje įrengtos pirmosios modulinės gyvenamosios patalpos – kameros. Moduliniame komplekse bus galima apgyvendinti 64 asmenis, čia taip pat įsikurs socializacijos specialistai, priežiūros postas.