Pirmasis penktukas

Pirmoji sąrašo pozicija per 4 metus nesikeitė – 2016 metais LVŽS Seimo rinkimuose vedė postą palikęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. Per šią parlamento kadencija keitėsi tik S. Skvernelio postas. 2020 metų rinkimuose valstiečių sąrašą ves premjeras S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

Antroje pozicijoje 2016 metais buvo pats LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis, jis joje ir liko, 3 vietoje šiais metais sąraše savo jėgas išbandys sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, prieš ketverius metus jis buvo 5 sąrašo vietoje.

2016 metais, dabartinė Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė buvo trečioje sąrašo vietoje, tačiau per ketverius metus situacija pasikeitė. Politikei patikėta tik 12 vieta. R. Baškienė – ilgametė tiek LVŽS narė, tiek ir šios partijos atstovė parlamente.

Rima Baškienė, Ramūnas Karbauskis

2020 metų LVŽS sąrašo rinkimams 4 vietoje – LVŽS lyderio R. Karbauskio pavaduotoja Seime – Aušrinė Norkienė. Jos šuolis, lyginant su 2016 metų rinkimais – tikrai įspūdingas, tada jai buvo paskirta 53 vieta sąraše.

Prieš ketverius metus profesoriui Eugenijui Jovaišai LVŽS sąraše paskyrė 4 poziciją, šiais metais jam buvo skirta visai netolima pozicija – 6 vieta.

2016 metais 5 pozicijoje buvo įrašytas A. Veryga. Šiais metais jo vietoje – Seimo narys Tomas Tomilinas. Šis politikas taip pat gali pasigirti įspūdingu šuoliu – dar 2016 metais jam buvo skirta 47 vieta.

Ko nebeliko?

Iš karto po pirmojo LVŽS sąrašo penketuko 2016 metais – partijos praradimai.

Šeštoje vietoje tada sąraše buvo dabartinis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Praėjusių metų vasarą, performuojant valdančiąją koaliciją, Seimo vadovo postas buvo atiduotas LVŽS partneriams – Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP). V. Pranckietis atsisakė iš posto pasitraukti. Tai sukėlė grandininę reakciją, politikui teko pasitraukti iš LVŽS partijos, vėliau valdančioji dauguma bandė jį patraukti ir iš posto, tačiau nesėkmingai.

Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis

Šią vasarą V. Pranckietis paskelbė, kad artėjančiuose Seimo rinkimuose dalyvaus su Liberalų sąjūdžiu.

Po V. Pranckiečio, septintoje LVŽS sąrašo vietoje 2016 metais buvo įrašytas partijai nepriklausantis Povilas Urbšys. Iš karto po Seimo rinkimų šis politika dalyvavo ir koalicijos derybose, iš LVŽS frakcijos jis pasitraukė 2018 metų gegužės mėnesį. Šį sprendimą jis padarė po to, kai dauguma Seime nusprendė nepradėti parlamentinio tyrimo dėl žemės valdymo, konkrečiai klausimų kilus dėl paties R. Karbauskio verslo veiklos. Politikas tada pasitraukė į Mišrią Seimo narių grupę ir liko aršus LVŽS lyderio kritikas.

Povilas Urbšys, Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis

Dvyliktu numeriu 2016 metų LVŽS sąraše įrašytas Vytautas Bakas, frakciją Seime paliko 2019 metų liepos mėnesį. Tada, ieškant naujų partnerių valdančiajai koalicijai, buvo atsisukta į teisiamą partiją „Tvarka ir teisingumas“. V. Bakas, tai įvardijo kaip vieną iš pasitraukimo priežasčių. Politikas tada sakė pasigendantis ir antikorupcinės darbotvarkės naujos sudėties valdančiosios koalicijos darbotvarkėje. Trečias ir paskutinis lašas, kaip kad sakė pats parlamentaras, buvo noras krašto apsaugos ministerijos vadovo poziciją atiduoti jau minėtai partijai „Tvarka ir teisingumas“. V. Bakas taip pat pasitraukė į Mišrią Seimo narių grupę.

Pirmame 2016 metų LVŽS partijos trisdešimtuke – dar penki politikai, kurie nors buvo LVŽS sąraše, tačiau pasirinko kitą politinį kelią.

2020 metų sausio mėnesį, LVŽS frakciją paliko ir 18 numeriu 2016 metų sąraše įrašytas Viriglijus Poderys.

V. Poderys nepalaikė valdančiosios koalicijos, kai buvo bandoma atmesti prezidento Gitano Nausėdos veto dėl rinkimų kartelės sumažinimo iki 3 procentų. Posėdyje jis nepasirodė. Veto atmesti nepavyko vieno balso skirtumu. Pasitraukimo motyvais pats politikas įvardijo nuomonių išsiskyrimą, darbą jis tęsia Mišrioje Seimo narių grupėje.

Ramūnas Karbauskis, Vytautas Bakas

Justas Džiugelis prieš ketverius metus buvo 23 LVŽS sąrašo pozicijoje. Iš valstiečių frakcijos politikas pasitraukė savo noru, nors buvo planuojama jį iš jos išmesti. 2018 metų vasarą įvykęs jo ir R. Karbauskio apsižodžiavimas socialinėje erdvėje baigėsi J. Džiugelio pasitraukimu. Politikas kurį laiką darbavosi Mišrioje Seimo narių grupėje, o vėliau prisijungė prie Tėvynės sąjungos frakcijos.

Praėjusių metų žiemą, įsibėgėjant Prezidento rinkimų kampanijai, juose dalyvauti nusprendė Mindaugas Puidokas, 2016 metų sąraše jis buvo įrašytas 22 numeriu. Tačiau LVŽS jau buvo nusprendusi rinkimuose palaikyti premjero S. Skvernelio kandidatūrą. Įvykęs slaptas balsavimas frakcijoje nebuvo M. Puidoko naudai, jis nuo tada dirba Mišrioje Seimo narių grupėje.

28 sąrašo vietoje prieš ketverius metus įrašytas Bronislovas Matelis kartu su LVŽS frakcija Seime neišdirbo ir pusmečio. Pasitraukė jis dar 2017 metų sausio mėnesį, po to, kai žiniasklaidoje pasirodė informacija apie jau buvusią Seimo narę Gretą Kildišienę. Jis kurį laiką dirbo Mišrioje Seimo narių grupėje, vėliau prisijungė prie Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų.

Prieš ketverius metus, 30 LVŽS sąrašo vietoje buvo įrašyta ir Dovilė Šakalienė. Ji tikino su LVŽS dirbti nebegalinti, kolegas politikė paliko 2017 metų vasarą. Visgi, ji kiek sudvejojo: pirmiausia prisidėjo prie Liberalų sąjūdžio atstovų Seime, o po kiek laiko prisijungė prie Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP).

Delfi primena, kad rinkimai į Seimą vyks spalio 11 dieną.