„Visaip gali atsitikti“

LSDDP atstovas, Seimo narys Juozas Bernatonis Delfi sakė, kad sutartas bendradarbiavimo nutraukimas, jų akimis turėtų būti vertinamas kaip koalicinės sutarties pažeidimas. Tačiau kol kas šis klausimas nebus išspręstas.

Seimas šiuo metu atostogauja, koalicija nesirenka. O mūsų koalicijos tarybos pirmininkas yra R. Karbauskis, jis turėtų šaukti posėdį. Mes viešai pareiškėme, kad matome tam tikrus pažeidimus, manau, kad tai turėtų būti svarstoma. Bet kadangi koalicija šiuo metu nedirba, nėra prasmės kažką čia ir forsuoti. Pagaliau ir žmonėms nelabai įdomu čia tie mūsų vidiniai reikalai“, – Delfi sakė socialdarbietis.

J. Bernatonis teigė, kad jei opūs klausimai bus atsakyti, koalicijai pavojaus nėra. Priešingu atveju – sunku pasakyti, kas gali atsitikti.

„Jeigu mes visais šitais klausimais, su tomis problemomis, kurios kyla, rasime sutarimą, tai aišku, kad nėra prasmės likus trims mėnesiams iki kadencijos pabaigos, keisti valdančiąją daugumą. Bet jei vėl bus priimami vienvaldiški sprendimai, visiškai nesiderinant ir dar vėliau reiškiamos pretenzijos dėl vertybių nesilaikymo, kurios net nebuvo aptartos, visaip gali atsitikti“, – tikino Seimo narys.

Sunku dirbti su „vienasmeninėmis partijomis“

J. Bernatonis aiškino, kad jau ne pirmą kartą jiems tenka valdančiojoje koalicijoje dirbti su vienasmeniais lyderiais.

„Žinote, mes jau turime sunkią patirtį antrą kadenciją – kai bendradarbiaujame koalicijoje su vienasmenėmis partijomis. Praeitą kadenciją buvo socialdemokratų koalicija su Viktoro Uspaskicho „Darbo partija“ ir Rolando Pakso „Tvarka ir teisingumu“. O dabar turime mūsų koaliciją su R. Karbauskiu ir Valdemaru Tomaševskiu.

Kai kam atrodo, kad yra labai paprasta, kai vienas žmogus viską sprendžia partijoje, tai telieka su juo susitarti. Bet taip nėra. Tuomet atsiranda tam tikri asmeniškumai, sudėtingiau argumentus išgirsta, kitaip būna, kai bendradarbiaujama su demokratinėmis partijomis“, – situaciją vertino jis.

Jis teigė, kad jokių aiškių ultimatumų LVŽS lyderis nekėlė. Apie juos „Lietuvos rytui“ prabilo LSDDP frakcijos atstovė Rimantė Šalaševičiūtė.

Juozas Bernatonis, Ramūnas Karbauskis, Rima Baškienė

Politikė teigė, kad bendradarbiavimas tarp partijų vienmandatėse apygardose buvo nutrauktas ne dėl LSDDP atstovų pritarimo paplūdimių kavinėse leisti pardavinėti silpną alkoholį. O dėl susitarimo, kad nebus palaikomas prezidento Gitano Nausėdos veto dėl Lietuvos automobilių kelių direkcijos valdybos pertvarkos.

J. Bernatonio teigimu, jokių nurodymų frakcijai R. Karbauskis nedavė.

„Koalicijoje yra numatyta tam tikra tvarka, jeigu kažkas turi siūlymus, kuriuos norima pateikti mums kaip partneriams, tai turėtų teikti arba seniūnui frakcijos, arba partijos pirmininkui. Bet pasišnekėjimai su frakcijų nariais gali turėti įtakos tik vieno žmogaus balsavimui. O jeigu norima, kad būtų svarstoma frakcijoje, tai reikia kalbėtis, bet jokių oficialių pasikreipimų nebuvo, nei vienu, nei kitu atveju“, – tikino jis.

LSDDP atstovas teigė suprantantis, kad LVŽS Tarybos posėdyje priimti sprendimai tėra pretekstas. Politikas tikėjosi, kad greitu metu sužinos tikrąsias priežastis.

„Be abejo, mes tą klausimą kelsime, kai bus koalicijos posėdis. Bet mes išanalizavę situaciją suprantame, kad tai nėra priežastis, tai yra pretekstas nutraukti bendradarbiavimą rinkimuose. Kokios to priežastys? Sunku pasakyti. Tikimės, kad laikui bėgant sužinosime ir tikrąsias priežastis“, – Delfi sakė J. Bernatonis.

„Pats Karbauskis kalba, pats į savo kalbas ir atsako“

LSDDP sąraše Seimo rinkimams atsirado ir buvęs „Tvarkos ir teisingumo“ narys, vėliau Seimo frakcijos „Lietuvos gerovei“ lyderis Vytautas Kamblevičius.

Jis Delfi sakė, kad LVŽS lyderis pats kai kuris idėjas sugalvoja, o po to jas – atmeta.

„Jūs turbūt matote iš visų veiksmų, kad LSDDP frakcija visiškai savarankiškai dirba ir nepriklausoma yra nuo R. Karbauskio norų, ar taip, ar vienaip. Ir kai čia kalbama, kad buvo kažkokie tai iškėlimai, tai pats R. Karbauskis sugalvoja, pats atmeta. Kaip pasakyti, pats kalbasi su savimi. Tai čia yra tik viešųjų ryšių akcija.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Vytautas Kamblevičius

Nei aš kažką derinau, nei dėl tų sąrašų, nieko, čia išpūstas reikalas – jie patys darosi sau PR, mes absoliučiai į tai net nereaguojame, ką jie ten kalba, ką jie galvoja“, – taip R. Karbauskio elgesį Delfi vertino V. Kamblevičius.

„Pats kalba, pats į savo kalbas ir atsako“, – teigė politikas.

V. Kamblevičius taip pat teigė, kad jokių pageidavimų frakcijos nariams dėl konkrečių balsavimų Seime nebuvo.

„Nebuvo, mes turime savo nuomonę, apie tai, kas kalbama. Su niekuo nederinam, turim savo nuomonę ir balsuojame taip, kaip mūsų frakcijai atrodo teisingai. Aš asmeniškai negirdėjau tų dalykų, negaliu pasakyti“, – tikino jis.

Patenkinti nėra, bet „ko čia blaškytis“

V. Kamblevičius kalbėdamas su Delfi pabrėžė, kad LSDDP frakcija Seime neturi automatiškai sutikti su LVŽS pozicijomis.

„Ne pykčiai, bet jie visuomet į mus žiūri kaip į jaunesnį brolį, taip nėra. Mūsų frakcija yra viena iš tų, kurie turi daugiausiai patirties, klausimai sprendžiami kolegialiai, ieškoma kompromisų, bet negali gi vykdyti kažkokių nurodymų, kažkieno sugalvotų“, – aiškino jis.

Paklaustas, ar iki šios Seimo kadencijos pabaigos valdančioji koalicija išsilaikys, V. Kamblevičius tuo neabejojo.

„Išsilaikys, ką čia blaškytis. (…) Ką čia pakeisti, mėnesiams tik likus, ką čia dar keisti. Tik daugiau bus kalbų ir eskalacijos. Gi turi būti kažkoks stabilumas. Mes tai irgi sakėme, kad valdančiojoje koalicijoje dalyvaujame dėl valstybės stabilumo: Vyriausybėje, Seime, visur. Mes nekeliame kažkokių ypatingų reikalavimų, dėl to mėnesio niekas čia nesiblaškys“, – aiškino parlamentaras.

Išsiskyrė vertybės

Delfi primena, kad LVŽS paskutiniame Tarybos posėdyje pranešė, kad toks sprendimas priimtas „išsiskyrus nuomonėms balsuojant dėl esminių vertybinių, LVŽS programines nuostatas įgyvendinančių įstatymų priėmimo“.

„LVŽS taryboje išreikštas susirūpinimas, kad po praėjusio tarybos posėdžio, kuriame buvo priimtas sprendimas kelti bendrus su koalicijos partneriais kandidatus, LSDDP frakcijos nariai neparėmė Seime LVŽS frakcijos balsuojant dėl esminių vertybinių klausimų, ypač tų, kurie susiję su sveikatos politika, alkoholio vartojimo mažinimo priemonėmis“, – partijos pranešime tada buvo cituojamas LVŽS vadovas R. Karbauskis.

„Mūsų programos įgyvendinimo laukiantiems bei mūsų politiką remiantiems žmonėms būtų sudėtinga paaiškinti, kodėl vieni ar kiti asmenys, viešai neremiantys mūsų vertybių ar net prieš jas balsuojantys, keliami kaip bendri kandidatai“, – teigia R. Karbauskis.

„Socialdarbiečiai“ baigiant pavasario sesiją vieninteliai iš valdančiųjų palaikė siūlymą liberalizuoti alkoholio vartojimą – paplūdimių kavinėse leista pardavinėti silpną alkoholį.

Anot „valstiečių“ pranešimo, lieka galioti sprendimas kartu su partija „Gerovės Lietuva“ kandidatu į Seimą iškelti šios partijos lyderį Naglį Puteikį, su „valstiečiais“ į Seimo rinkimus eis ir „socialdarbiečių“ frakcijos nariai Antanas Vinkus bei R. alaševičiūtė.