Viruso plitimas. Savaitgalį Lietuvoje paskelbta apie dar vieną mirtį nuo koronaviruso – mirė Santaros klinikose gydytas pacientas, jam buvo daugiau kaip 80 metų. Tai 80-oji auka Lietuvoje. Šeštadienį Lietuvoje pranešta apie septynis naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus, sekmadienį paskelbta apie dar 17 naujų atvejų.

ES finansai. Europos Sąjungos vadovai nuo penktadienio ryto tęsia derybų maratoną, kaip pasidalyti beveik du trilijonus eurų naujojo bendrijos biudžeto ir kuriamo ekonomikos gaivinimo fondo lėšų. Europos Komisija koronaviruso krizės nualintai ekonomikai gelbėti rinkose ketina pasiskolinti 750 mlrd. eurų, tačiau valstybės nesutaria, kokiomis proporcijomis ši suma turi būti išskaidyta į negrąžinamas subsidijas ir paskolas. Ginčų kelia olandų reikalavimas užsitikrinti veto teisę pinigų skyrimui, jei paramą gaunančios Pietų Europos šalys nevykdys būtinų ekonominių reformų, bei vengrų ir lenkų nenoras lėšų skyrimą susieti su teisinės valstybės principų laikymųsi. Nauja plenarinė sesija turėtų prasidėti sekmadienio vakarą 18 val. 30 min. Lietuvos laiku.

Parama Lietuvai. Pagal šeštadienį pateiktą pasiūlymą, iš naujojo ekonomikos gaivinimo fondo negrąžintina parama Lietuvai gali sudaryti apie pustrečio milijardo eurų, Lietuvai būtų numatyta galimybė prašyti apie du milijardus eurų papildomų paskolų, rodo BNS surinkti duomenys. Yra reali tikimybė, kad bendras dotacijų fondas bus apkarpytas, tuomet mažėtų ir Lietuvai tenkanti dalis. Atnaujintame atskirame ES biudžeto projekte Lietuvai pasiūlyta papildomai 125 milijonų eurų kaimo plėtros lėšų, kaip dalinė kompensacija dėl mažesnių tiesioginių išmokų ūkininkams. G. Nausėda sekmadienį žadėjo siekti, kad tiesioginės išmokos ūkininkams augtų sparčiau. Su svarbiausiais Lietuvai biudžeto skaičiais galite susipažinti čia.

Netektis kultūroje. Eidamas 65-uosius metus po ligos mirė buvęs ilgametis Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Kaune direktorius Osvaldas Daugelis. Lietuvių dailės istorikas, muziejininkas O. Daugelis M. K. Čiurlionio dailės muziejui vadovavo nuo 1992-ųjų iki 2019-ųjų. „O. Daugelio gyvenimo misija reikėtų laikyti nenuilstamą ir nuoseklų siekį M.K. Čiurlionį be jo kūrybą pristatyti pasauliui, o kartu kryptingai ir nuolat užsienyje skleisti žinią apie Lietuvą ir jos dailės bei kultūros lobius“, – rašoma prezidento G. Nausėdos užuojautoje.

Virusas pasaulyje. Koronaviruso pandemija visame pasaulyje jau pareikalavo per 600 tūkst. gyvybių. Daugiausia mirčių patvirtinta JAV (140 tūkst.), Brazilijoje (78 tūkst.), Jungtinėje Karalystėje (45 tūkst.), Meksikoje (38 tūkst.) ir Italijoje (35 tūkst). Per pastaruosius du mėnesius su COVID-19 susijusių mirčių skaičius padvigubėjo.

Situacija kaimynystėje. Latvijoje šeštadienį patvirtinti keturi nauji užsikrėtimo atvejai, sekmadienį – trys. Lenkijoje kasdien patvirtinama maždaug po 300-400 atvejų, šeštadienį ir sekmadienį mirė po šešis pacientus. Baltarusijoje šeštadienį patvirtinti 159 atvejai ir keturios mirtys, sekmadienį – 142 atvejai ir keturios mirtys.

Krizė Honkonge. Honkongo lyderė sekmadienį pareiškė, kad patvirtinus per 100 naujų užsikrėtimo atvejų mieste COVID-19 infekcijos plitimas tapo nekontroliuojamas. „Manau, kad situacija tikrai kritinė, ir nėra ženklų, kad ji būtų kontroliuojama“, – kalbėjo miesto lyderė Carrie Lam. Honkongas buvo viena pirmųjų vietų, kur kilo viruso protrūkis, bet tankiai apgyvendintam finansų centrui sekėsi su juo susitvarkyti, o birželio pabaigoje beveik nebebuvo vietinių užkrėtimo atvejų. Per pastarąsias dvi savaites COVID-19 atvejų skaičius vėl ėmė augti.

Irano strategija? Irano prezidentas Hassanas Rouhani pareiškė, kad 35 mln. iraniečių gali užsikrėsti koronavirusu. Tai pirmas kartas, kai Irano valdžia užsiminė, kad šalis siekia įveikti COVID-19 vadinamuoju „bandos imunitetu“. „Mūsų apskaičiavimu, iki šiol 25 mln. iraniečių užsikrėtė šiuo virusu, Turime atsižvelgti į galimybę, kad gali užsikrėsti dar 30–35 milijonai. Dar neįgijome bandos imuniteto ir neturime kito pasirinkimo, tik būti vieningi ir nutraukti koronaviruso perdavimo grandinę“, – kalbėjo prezidentas. Iki šiol Irane oficialiai patvirtinta per 271 tūkst. viruso atvejų ir apie 14 tūkst. mirčių.

Netektis JAV. Eidamas 81-uosius metus po ligos mirė JAV kongresmenas, kovotojas už afroamerikiečių pilietines teises Johnas Lewisas. Velionis buvo artimas legendinio Martino Lutherio Kingo bendražygis septintajame dešimtmetyje kovojant prieš rasinę segregaciją. Pastaraisiais mėnesiais J. Lewisas buvo atsitraukęs nuo savo pareigų Kongrese, nes gydėsi vėžį, tačiau birželio pradžioje jis sugrįžo į Vašingtoną paremti demonstracijas dėl juodaodžių teisių.

Protestai Rusijoje. Rusijos Tolimųjų Rytų Chabarovsko mieste dešimtys tūkstančių žmonių vėl išėjo į gatves protestuoti prieš populiaraus gubernatoriaus suėmimą, demonstruodami nepaklusnumą Kremliui. Protesto valdžia nesankcionavo, tačiau policija nemėgino išvaikyti demonstrantų.

Kaltinimai Maskvai. Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas pareiškė esantis visiškai įsitikinęs, kad kibernetines atakas prieš laboratorijas, atliekančias vakcinos nuo koronaviruso tyrimus, surengę programišiai veikė išvien su Rusijos žvalgyba. Britų ministro teigimu, toks Rusijos elgesys kelia pasipiktinimą ir yra smerktinas.

Gaisras katedroje. Šeštadienio paryčiais kilo gaisras gotikinėje Šv. Petro ir šv. Pauliaus katedroje Prancūzijos vakariniame Nanto mieste. Prokurorai pradėjo tyrimą dėl galimo padegimo. Prancūzijos televizijos reportažuose buvo matyti, kaip pro pagrindinius vitražus tarp XV amžiaus katedros dviejų bokštų veržiasi juodi dūmai. Visgi ugniagesiai pabrėžia, kad šįkart padaryta daug mažesnė žala nei per pernai kilusį gaisrą Paryžiaus Dievo Motinos katedroje.