„Vidury vasaros sudėtinga pasakyti, kaip bus toliau. Šiais metais gegužės pabaigoje niekas neprognozavo, kad bus toks karščio pliūpsnis birželio mėnesį ir oro temperatūros beveik muš rekordus. Šiuo metu matome, kad orai labai palankūs – dieną temperatūra kyla per 20 laipsnių, naktį šiek tiek aukščiau 10-ies“, – laidoje „Delfi diena“ sako G. Stankūnavičius.

Pasak jo, karščių prognozėse kol kas nematyti, tačiau ir ruduo po kelių savaičių dar tikrai neateis.

„Yra buvę metų, kada rudeniški orai prasideda rugpjūčio trečiąją dekadą, bet tikrai ne rugpjūčio pradžioje ar liepos pabaigoje. Mūsų kalendorinė ir meteorologinė vasara beveik sutampa, rudeniški orai paprastai ateina rugsėjo pradžioje. Buvo keletas rugsėjų, kai mėnesio pradžioje buvo karšti ar labai šilti orai, bet tai daugiau išimtis negu taisyklė“, – aiškina docentas.

„Dabar atvėsimas numatomas kitos savaitės viduryje. Vėliau, matyt, vėl atšils, bet karščių kol kas peržiūrėjęs prognostines schemas nemačiau“, – priduria jis.

G. Stankūnavičiaus teigimu, jei nebus smarkių liūčių, likusios vasaros orais neturėtų skųstis ir ūkininkai.

„Kai ateina derliaus nuėmimo laikas, sausra yra net geriau nei padidėjęs drėgnumas. Lietus yra gerai pavasario pabaigoje, vasaros pradžioje, o vasaros pabaigoje ūkininkai lietaus nepageidauja“, – aiškina klimatologas.

Vis dėlto, jei vėl prasidėtų karščiai, liūčių dar gali būti: „Birželio mėnesį liūtys buvo labai pavienės ir lokalios, kai kur iškrisdavo vos ne pusės mėnesio norma, kitur – nė lašo, todėl labai sunku prognozuoti pusantro mėnesio į priekį. Bet jei užeitų labai šilti orai, tikrai yra galimybė lokaliems, gausiems krituliams su perkūnijomis ir kitais reiškiniais, kaip škvalinis vėjas, kruša galbūt.“

Savaitgalį kais iki 29 laipsnių

Kaip skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, savaitgalį orus šalyje lems aukštesnio slėgio laukas. Šeštadienio dieną šalyje bus nepastoviai debesuota: rytas saulėtas, o popietę kamuolinių debesų padaugės, ypač vakarinėje ir pietinėje šalies pusėje, tačiau lietaus tikimybė išlieka maža.

Vėjas nepastovios krypties, vos 3–8 m/s. Aukščiausia temperatūra šalyje sieks 24–29, Kuršių nerijoje apie 22 laipsnius šilumos.

Sekmadienio naktį dangus vėl išsigiedrins, bus sausa. Vėjas visai nurims. Temperatūra naktį daug kur pažemės iki 12–15, pajūryje iki 16–17 laipsnių šilumos. Dieną lengvų debesėlių vėl pamažu prisirinks, tačiau nestiprus ir trumpas lietus tikėtinas nebent rytiniame šalies pakraštyje. Vėjas išliks nestiprus, nepastovios krypties. Diena vėl bus labai šilta: termometrai pavėsyje rodys 24–29, Kuršių nerijoje apie 22 ar 23 laipsnius šilumos.

Pirmadienio naktį orų sąlygos dar mažai keisis, todėl šalyje vyraus gana giedri, sausi ir ramūs orai, temperatūra nekris žemiau 13–18 laipsnių. Dieną jau bus juntama orų permaina: daugės debesų, bus tvankiau, o popietinėmis valandomis kai kur, didesnė tikimybė pietiniuose ir rytiniuose rajonuose, trumpai palis, gali pasigirsti ir perkūnija. Vėjas besikeičiančios krypties, vidutinio stiprumo. Temperatūra įdienojus dar pakils iki 23–28 laipsnių šilumos.

Prognozuojama, kad antradienį per Lietuvą slinks šaltasis atmosferos frontas. Naktis dar bus šilta, palis daugiausia vakariniuose rajonuose. Dieną trumpi lietūs numatomi daugelyje krašto vietų. Įsismarkaus vakaris vėjas, o šilumos beliks kokie 18–23 laipsniai.