Naujienų agentūros ELTA užsakymu birželio 15–25 dienomis atlikta rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ apklausos duomenimis, G. Landsbergį palankiai vertina 26 proc., o nepalankiai – 64 procentai apklaustųjų. Blogiau už jį yra vertinami tik Naglis Puteikis ir Valdemaras Tomaševskis.

Nuo vasario mėnesio, kada buvo daryta paskutinė „Baltijos tyrimų“ apklausa krito ir TS–LKD sąrašo rinkimams lyderės Ingridos Šimonytės vertinimas, ją palankiai vertinančių sumažėjo 10 procentinių punktų (42 proc. vertina palankiai, 46 proc. – nepalankiai).

Pats reitingų vertinti nepanoro

Ketvirtadienį prie Halės turgaus Vilniuje vykęs TS–LKD Nacionalinės apklausos pristatymo renginyje dalyvavęs G. Landsbergis šių reitingų vertinti nepanoro.

„Aš manau, kad reitingus turėtų vertinti pirmiausia politologai“, – tada Delfi sakė G. Landsbergis.

Kalbėdamas apie artėjančius Seimo rinkimus, TS–LKD lyderis teigė, kad daugelis dalykų, kurie akcentuojami dabar, yra susiję su tuo, kas buvo girdima jau I. Šimonytės (prezidentinės) kampanijos metu.

„Tai yra daugiau sutarimo, bendro konsensuso paieška“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Jis pats leidžia suprasti, kad neliks procesų nuošalyje, tačiau konkrečiai savo vietos rinkimų kampanijos metu neapibrėžė.

„Esu čia. Būsiu visur, kur manęs reikės“, – sakė konservatorių lyderis.

Ragina suvokti savo nepopuliarumą

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Virgis Valentinavičius sveikina G. Landsbergio realų situacijos vertinimą. Politologas kalbėdamas su Delfi pabrėžė, kad žemas konservatorių lyderio reitingas nėra naujiena.

„Nemanau, kad tas reitingas labai krenta, jis tradiciškai žemas. Nemanau, kad „Baltijos tyrimų“ apklausos iš po karantino indikuoja dramatiškus kritimus, tiesiog indikuoja įprastą dalyką – G. Landsbergis nėra populiarus politikas. O to įtaka partijai priklausys nuo to, kiek pripažįstamas šis faktas. Ir ką partija tuo klausimu daro“, – kalbėjo V. Valentinavičius.

MRU politologas sveikino paskutinių mėnesių TS–LKD poziciją pirmą planą suteikti I. Šimonytei.

„Sakyčiau, kad pastarųjų mėnesių žingsniai iškelti į kitą vietą I. Šimonytę, G. Landsbergiui labiau pasitraukti į šešėlį, užsiimti labiau techniniu vadovavimu partijai, o visą idėjinę lyderystę perduoti I. Šimonytei, manau, kad yra pakankamai adekvatus atsakymas į šį faktą. Ir jei toliau nuosekliai bus vystoma tokia strategija, tai ta problema bus išspręsta“, – prognozavo politikos ekspertas.

V. Valentinavičius teigė, kad dabartiniai partijos viršūnių veiksmai neturėtų leisti G. Landsbergio nepopuliarumo perduoti ir I. Šimonytei.

„Jeigu nieko nebus daroma, tai gali persiduoti. Bet manau, kad yra daroma – I. Šimonytė yra populiari, ji gali patraukti ne tik Tėvynės sąjungos rinkėjus, bet ir platesnį rinkėjų ratą. Kelti ją į pirmą vietą, stengtis, kad ji būtų kuo daugiau viešumoje, tą būtų protinga daryti. Atrodo, kad pastaruoju metu Tėvynės sąjunga tą ir daro“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas V. Valentinavičius teigė, kad reitingai atsigaus tik įvertinus realią situaciją.

„Aš manau, kad būtent suvokimas savo nepopuliarumo ir atitinkamų žingsnių darymas – nebandyti eiti į pirmas vietas, užleisti jas populiaresniems, liudytų adekvatų G. Landsbergio elgesį. Ir tai yra kelias į reitingų atsigavimą. Reikia veikti pripažįstant tikrovę. Ir jei tai ir bus daroma, anksčiau ar vėliau, situacija pasitaisys“, – Delfi sakė MRU politologas.

Reikia susitaikyti ir padaryti išvadas – tokius patarimas TS–LKD lyderiui davė V. Valentinavičius.

„Reikia, kad partija maksimaliai laimėtų iš I. Šimonytės populiarumo ir minimaliai prarastų dėl G. Landsbergio nepopuliarumo. Ir jei jis tai pripažįsta ir imasi atitinkamų žingsnių, tai irgi yra kelias“, – sakė jis.

„I. Šimonytė įsitraukia į partijos reikalus. Ir tai reikštų, kad ji nėra tik išorinis partijos papuošalas“.

V. Valentinavičius taip pat teigiamai vertino ir faktą, kad I. Šimonytė savo veiksmais įrodė, kad nėra tik papuošalas sąrašui – į jos nuomonę atsižvelgia partija, ja pasitiki.

„Mano galva kol kas pakankamai gerai I. Šimonytei viskas vyksta. Manau, kad teikia vilčių tai, kad ji imasi aktyvesnio vaidmens ne tik kaip partijos vėliava į išorę, bet ir partijos viduje, jei kalbėtume apie paskutinę partijos tarybą. Jaučiasi, kad ji dalyvauja partinių sąrašų svarstyme, matosi, kad jos žodis yra vertinamas ir svarbus.

Tai toks ženklas, kad I. Šimonytė įsitraukia į partijos reikalus. Ir tai reikštų, kad ji nėra tik išorinis partijos papuošalas“, – Delfi sakė politologas V. Valentinavičius.

Partijos „garvežys“ taip pat buksuoja

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis teigė, kad kur kas svarbesnis dabar yra sąrašo lyderės I. Šimonytės vertinimas.

„Ko gero, G. Landsbergio reitingas nepadarys įtakos požiūriui į partiją. Nes mes matėme ir ankstesniuose rinkimuose, kad jo reitingas buvo žemas, bet partija pasiekė pakankamai gerą rezultatą. O I. Šimonytės reitingas yra labai aktualus, nes ji yra traktuojama kaip simboliškai galima pasakyti, garvežys tempiantis partijos reitingą į viršūnę“, – vaizdžiai politikės vaidmenį apibrėžė politologas.

L. Bielinio teigimu, TS–LKD turėtų pradėti veikti – užkirsti kelią krentančiam I. Šimonytės reitingų vertinimui.

„Buvo ir yra tikimasi, kad jos įvaizdis, kitoniškumas leis partijai pritraukti daugiau rinkėjų. Dabar krentantis jos įvaizdis iš tikrųjų gali neigiamai atsiliepti partijai per rinkimus. Taip, kad čia yra problema, kurią jie turi kuo greičiau išspręsti“, – tvirtino L. Bielinis.

Politologo teigimu, I. Šimonytės populiarumo sumažėjimas naujausiose visuomenės apklausose nebūtinai lemtas to, kad visa opozicija karantino metu sunkiai rado eterio.

„Bet greičiausiai tame, ką ji sako, visuomenė neatranda idėjų, kurios atitiktų lūkesčius. Galbūt jos argumentuose visuomenė neranda tikrumo, galbūt galvojama, kad ji nuves ne ten, kur tikimasi. Čia reikia permąstyti visą koncepciją savo argumentų, ideologines pozicijas, tą reikia daryti labai rimtai ir kuo greičiau“, – Delfi situacijos vertinimą pateikė politologas L. Bielinis.

Matematika, sakė pašnekovas, labai paprasta partijai visada palankesnis populiarus lyderis – ta pačia logika vadovaujasi ir valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Į aukščiausias sąrašo pozicijas iškelti geriausiai vertinami politikai.

„Partijai visada yra naudingiau populiarus lyderis. Tokiu būdu partija jaučiasi gerame užnugaryje, visuomenė mato, kad yra vedlys, kuriuo galima pasitikėti, balsuoti. Taip kad aukštas lyderio reitingas yra labai svarbus, ypač per rinkimus“, – kalbėjo politologas.

„Natūralu, kad lyderis, kuris jiems asocijuojasi su konservatizmu jiems kaip raudonas skuduras“.

Žemo G. Landsbergio reitingo priežasčių, anot politologo, ilgai ieškoti nereikia.

„Iš dalies lemia tai ir pavardė. Supraskime, kad konservatoriai turi labai aiškų, tačiau ribotą rinkėjų skaičių. Jų rinkėjas G. Landsbergį mato pakankamai pozityviai. Galbūt ne taip aukštai, kaip kitus, bet ne apačioje. O kita visuomenės dalis žvelgia į konservatorius įtariai, labai dažnai yra tų, kurie bijo jų atėjimo į valdžią.

Natūralu, kad lyderis, kuris asocijuojasi su konservatizmu, jiems kaip raudonas skuduras“, – apie konservatorių lyderio pozicija politikų sąraše kalbėjo L. Bielinis.

Teks išspręsti ir vidines įtampas

Politologas prognozavo, kad dabar gana gerai veikiantis I. Šimonytės ir G. Landsbergio tandemas turėtų būti šiek tiek keičiamas.

„Jeigu rinkimai vyktų artimiausiomis dienomis, tai I. Šimonytės ir G. Landsbergio tandemas dar kažkiek inercijos rinkėjams suteiktų. Bet jei ta tendencija tęsis ir toliau – tai rudenį matysime konservatorių partijos reitingų kritimą. Matosi, kad ir viduje partijos yra idėjų įtampos. Vidiniame reitinge matome, kad krikdeminis partijos sparnas yra iškeltas aukštai.

O G. Landsbergio šalininkai savotiškai atitraukti į antrą planą. Matyt, kad ten irgi iki galo nėra viskas išsiaiškinta ir susidėliota“, – komentavo L. Bielinis, kalbėdamas apie vidinį partijos sąrašo reitingavimą, kai į pirmąsias pozicijas buvo iškelti krikščionių demokratų atstovai – Laurynas Kasčiūnas, Paulius Saudargas.

„Visiems bus sunkūs artėjantys trys mėnesiai, bet ir konservatoriams bus labai sunku spręsti šį rebusą“, – kalbėjo politologas L. Bielinis.

Delfi primena, kad Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.