Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis po posėdžio ketvirtadienį pristatė naujausius pokyčius. Jo teigimu, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pateiks sąrašą šalių iš kurių atvykus į Lietuvą bus privaloma izoliuotis.

„Šalių sąrašas priklauso nuo epidemiologinių rodiklių ten. Ir kokią įtaką daro iš ten atvažiavę žmonės į mūsų šaliai ir jos epidemiologinei situacijai. Tai ministras A. Veryga ir spręs, vertindamas skaičius, bus priimtas kriterijus į kurį atsižvelgs“, – sakė premjeras.

S. Skvernelio teigimu, operacijų vadovas, ministras A. Veryga šiuo pakeitimu įgyja teisę ir iš trečiųjų šalių atvykstantiems Lietuvos piliečiams nurodyti privalomąją izoliaciją.

Premjeras užsiminė ir apie naują karantino sąvokos naudojimą. Asmenys iš tam tikrų šalių galėtų būti paskelbti karantino subjektu.

„Taip pat yra viena iš alternatyvų svarstomų – skelbti karantiną tam tikrų subjektų atveju. Kai kurios valstybės, ar iš jų atvykstantys gyventojai, turistai, jie galėtų būti paskelbti kaip karantino subjektai, tada jiems galiotų tie ribojimai, kurie buvo numatyti karantino sąlygomis“, – apie vieną iš alternatyvų prabilo ministras pirmininkas.

Kaip rašo BNS, šie sprendimai buvo priimti reaguojant į koronaviruso protrūkį Kaune registruotoje įmonėje „Hegelmann Transporte“, kai infekcija nustatyta iš Uzbekijos atvykusiems darbuotojams.

Grįžus iš trečiųjų šalių, būtų privaloma izoliuotis, testuotis ir lietuviams

Privalomą izoliaciją bei testavimą planuojama taikyti ne tik iš trečiųjų šalių atvykusiems užsieniečiams, bet ir lietuviams, teigia premjeras Saulius Skvernelis.

„Taip, tokią teisę įgija operacijų vadovas – priimti sprendimus dėl tų šalių, kur viršija, pagal mūsų rodiklius, 25 susirgimus 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias dvi savaites. Jeigu viršys, bus privaloma izoliacija“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Vyriausybės vadovas.

Ministrų kabinetas ketvirtadienį nutarė, kad sprendimus dėl privalomos izoliacijos ir testavimo priims sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas Aurelijus Veryga.

Šiuo nutarimu Vyriausybė reaguoja į koronaviruso protrūkį Kaune registruotoje įmonėje „Hegelmann Transporte“, kai infekcija nustatyta iš Uzbekijos atvykusiems darbuotojams.

Numatoma, kad asmenys turėtų izoliuotis dviejų savaičių laikotarpiui.

Nurodymai renginiams gali būti labai griežti

Vyriausybė ketvirtadienį pasitarime apsisprendė nuo rugsėjo mėnesio atsisakyti renginių dalyvių, žiūrovų skaičiaus ribojimo.

Premjero teigimu, taisyklės tokiems renginiams gali būti griežtos.

„Žiūrovams, matyt, bus privalomos kaukės, dezinfekcinio skysčio naudojimas, patikra, patekimas į areną, teatrą ar koncertų salę, galbūt net ir vienkartinės pirštinės. Tokiu atveju tas dalyvių skaičius nebus ribojamas. O jei bus židiniai, pažeidimai, tai renginiai toje erdvėje tiesiog nevyks“, – tikino S. Skvernelis.