Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Tyrimų ir plėtros skyriaus vedėjas, klimatologas D. Valiukas trečiadienį laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo, kad nors birželio karščiai nebuvo tipiniai, toliau sulauksime lietuviškai vasarai įprastų orų.

„Ko gero, birželis nebuvo tradiciškai lietuviškas, jis buvo gerokai šiltesnis nei pas mus įprastai būna, kažkur apie 3,3 laipsniais. Iš klimatologinės pusės tai yra tikrai daug. Ypatingai šiluma išsiskyrė paskutinis birželio dešimtadienis, tokio šilto mes jau neturėjome pusę šimto metų. Tos karščio bangos, kurios viršijo 30 laipsnių, birželio mėnesį, labai įprastos nėra. O pirmasis liepos dešimtadalis buvo labiau lietuviškas“, – laidoje kalbėjo jis.

Klimatologas teigė, kad ši vasara gana panaši į pernykštę.

„Situacija yra dabar pakankamai panaši į pernai metų, kai mes turėjome ypatingai karštą birželio mėnesį ir vėsesnę liepą. Dabartinė liepa dabar yra artima daugiametėms normoms“, – trečiadienį kalbėjo D. Valiukas.

Paprašytas papasakoti, kokia bus likusi vasara, klimatologas prabilo apie įprastą ir visiems lietuviams gerai pažįstamą orą.

„Dabartinė situacija yra tokia, kad turėtų tos daugiametės normos laikytis ir antrąją vasaros puses. Pagal dabartines prognozes situacija tokia, kad vasara turėtume turėti daugiau lietuvišką, įprastinę. Be tokių labai didelių nuokrypių“, – prognozavo jis.

D. Valiukas laidoje „Delfi rytas“ priminė, kada galima sulaukti geriausių orų.

„Bet reikėtų prisiminti, kad pas mus šilčiausias laikotarpis įprastai būna liepos pabaiga – pirmasis rugpjūčio mėnesio dešimtadienis. Vasara tikrai niekur nedingsta, bet ji kol kas laukiama labiau lietuviška“, – laidoje kalbėjo D. Valiukas.

Lietingumas taip pat neturėtų nustebinti.

„Laukiama Lietuvai įprasto kritulių kiekio, koks jis ir būna liepos-rugpjūčio mėnesiais. Didelių nuokrypių nėra numatoma, bet vasaros krituliai labai netolygiai pasiskirsto teritorijoje“, – priminė klimatologas.

Pašnekovas teigė, kad saugių vasaros savaičių Lietuvoje nebūna.

„Žiūrint į Lietuvos geografinę padėtį ir orų permainingumą, saugių mėnesių, iš tikrųjų, pas mus nėra – viskas gali labai greitai pasikeisti. Ir tas laikotarpis, kuris gali atrodyti saugus iš daugiamečių normų ir vidurkių, gali būti ir vėsus, ir lietingas. Bet vėl, remiantis tais ilgamečiais duomenimis, būtent rugpjūčio pirmasis dešimtadienis pas mus būna šilčiausias. Ypatingai jei žiūrime į pajūrį, kur dažniausiai žmonės vyksta atostogauti, ten geriausias oras dar truputį persikelia link rugpjūčio vidurio.

Tai taip, iš tos pusės galima sakyti, kad rugpjūčio pradžia iki jo vidurio yra pakankamai geras laikotarpis atostogauti“, – sakė klimatologas.

Tačiau dar kartą priminė, kad oro masės šalyje gali greitai keistis, o gražus oras taip būtų sugadintas.

Klimatologas D. Valiukas teigė, kad šį savaitgalį laukia šilti, vasariški orai.

„Artimiausios dienos bus pakankamai šiltos – temperatūra kils virš 20 laipsnių ir saulėtos dienos. Nes esant ne itin dideliems karščiams, saulė dar labai didelį poveikį ir įtaką. Šiuo atveju turėsime saulėtas, pakankamai šiltas dienas“, – sakė jis.