Aštuoni skundą pasirašiusieji asmenys, tarp kurių, šaltinių žiniomis, yra iš KT teisėjų, piktinasi, kad šiemet vasaros mėnesiais jie negalės eiti eilinių atostogų.

Iki tol esą įstaigoje eilę metų buvo nusistovėjusi tvarka, kad vasarą KT pusantro mėnesio nedirbdavo, o darbuotojai atostogaudavo visi vienu metu.

KT darbuotojai tai vadina darbuotojų teisių pažeidimu, o teismui pirmininkaujantį D. Žalimą kaltina dar ir „psichologiniu smurtu“.

Pats D. Žalimas teigia nieko apie tokį skundą nežinantis, taip pat tikina, kad iš darbuotojų jokių priekaištų dėl nebūsiančių atostogų - negirdėjęs.

Tuo tarpu Valstybinė darbo inspekcija pradėjo skundo tyrimą, o jos vadovas, Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius sako įžvelgiantis situacijoje darbo ginčo požymių.

Papiktino įrašas feisbuke

KT darbuotojų skundas gimė po to, kai pastarieji faktą, jog KT šiemet vasarą neatostogaus, kaip buvo iki šiol įprasta, perskaitė KT pirmininko D. Žalimo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Šių metų birželio 29-ąją internete D. Žalimas rašė: „Kažin, kodėl niekas iki šiol nepasiūlė teisėjų mantijas siūti iš lino? Praktiniais sumetimais. Bent jau vasaros sezonui. Nors gal ir gerai, kad niekas nepasiūlė – toks apdaras pernelyg atpalaiduotų, gundytų įsispirti į sandalus. Vos už šimto metrų nuo Konstitucinio Teismo pliažas (kaip, pavyzdžiui, Batumyje), tik be jūros. O iš Gedimino prospekto plūsta kaitra ir atostogautojų klegesys. Bet apie ką aš čia? Susikaupkim! Ne, šią vasarą Konstitucinis Teismas neatostogaus taip, kaip įprasta mėnesį pusantro. Teisėjams tokios vasaros pauzės nebus. Na, jei ir atostogaus, tai tik paskiri žmonės, ir tai tik, palyginus, trumpam. Tiesiog taip susiklostė. Visais atžvilgiais nestandartiniai metai“.

Toks tekstas, pasak skundo pateikėjų, buvo paskutinis lašas jų kantrybės taurėje.

„Valstybinės įstaigos darbuotojai apie savo įstaigos planus sužino iš vadovo privataus feisbuko puslapio. Ar tai normalu? D. Žalimui - „metai nestandartiniai“, ir todėl Konstitucinio Teismo darbuotojai normalių atostogų neturės! Bet juk mes kiekvienas turime vaikus, tėvus, artimuosius, planus. Kolektyvas susijaudinęs, žmonės išnervinti. Jau metų vidurys, o KT laikinasis vadovas su darbuotojais jokių klausimų dėl atostogų nederino ir nederina. Mūsų kolektyvas sunkiai dirbo per karantiną, ir vasaros atostogos nėra l. e. p. Žalimo dovana ar malonė kolektyvui. Tai - mūsų užtarnauta teisė“, - skunde teigia KT darbuotojai.

Žalimas: nusiskundimų negirdėjau

Paprašytas pakomentuoti situaciją, Konstitucinio Teismo laikinasis vadovas D. Žalimas savo atsakymus atsiuntė raštu per patarėją viešiesiems ryšiams Giedrę Maksimaitytę.

„Konstitucinio Teismo administracija nėra susipažinusi su Jūsų minimu kreipimusi į Valstybinę darbo inspekciją ir Lietuvos Respublikos Vyriausybę. Pačiame Teisme nusiskundimų dėl kasmetinių atostogų nėra gauta“, - teigiama laiške.

D. Žalimo atstovė sako, kad „iš KT darbuotojų nėra atimta galimybė atostogauti vasaros mėnesiais“, o atsakydama į klausimą, kodėl KT darbuotojams atostogų grafikai nebuvo suplanuoti iki šiol, teigia, kad dėl to kaltas koronavirusas.

Dainius Žalimas

„Dėl COVID-19 pandemijos pavasarį paskelbtas karantinas sutrikdė įprastą kasmetinių atostogų planavimo tvarką, su kiekvienu darbuotoju dėl jo ar jos vasaros atostogų tariamasi individualiai, siekiant optimaliai suderinti darbuotojo poreikius ir viešąjį interesą. Primenu, kad KT pirmininkas sprendžia tik dėl teisėjų ir Teismo kanclerio atostogų. Visų kitų darbuotojų atostogų klausimus sprendžia KT kancleris“, - D. Žalimo atsakymą perdavė G. Maksimaitytė.

Be kanclerio – nuo vasario mėnesio

Delfi primena, kad Konstitucinio teismo kanclere nuo 2015-ųjų metų iki šių metų vasario mėnesio dirbo Ingrida Danėlienė.

Iš šių pareigų moteris pasitraukė savo noru. Tai buvo aiškinama jos būsima karjera Konstituciniame Teisme – Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis pernai metų gruodį I. Danėlienės kandidatūrą Seimui teikė kaip kandidatės Konstitucinio Teismo teisėjos vietai užimti.

Tačiau Seimas siūlytos kandidatės nepatvirtino į Konstitucinio Teismo teisėjas.

Laikinai vadovauti KT kanceliarijai paskirtas Vaidas Lubauskas, kuris šias pareigas eina iki šiol.

Už KT veiklą atsakingo teisėjo ir buvusio šio teismo primininko D. Žalimo pareigos – taip pat laikinos. Jo kadencija KT pirmininko pareigose baigėsi šių metų kovo mėnesį.

Apkaltino psichologiniu smurtu

Į eilę valstybinių institucijų kreipęsi KT darbuotojai sako, kad diskutuoti su darbuotojais apie jų atostogų grafikus D. Žalimui vertėtų ne socialiniuose tinkluose, o kolektyve.

„Turi būti diskutuojama ne su feisbuku, o su kolektyvu, ir darbuotojams suteiktos ne kelios dienos, o visos pagal įstatymą mums visiems priklausančios atostogos. Visi žmonės turime gyvenimus ir planus, ne tik D. Žalimas ir jo ciniškas noras taip sutaupyti atostogas, ir paskyrus naujus KT teisėjus - gauti didesnę išeitinę išmoką. Faktas, kad mūsų niekas neinformuoja, palikus mus ir mūsų šeimas visiškoje nežinioje, yra grubiausias ne tik darbo santykių, bet ir žmogaus teisių pažeidimas. Tai pats tikriausias psichologinis smurtas, kurį taiko D. Žalimas prieš darbuotojus. Žala jau padaryta, ir pilnų atostogų liepą – rugpjūtį suteikimas tebus įstatymo vykdymas. Nebeleisime daugiau skriausti savo šeimų ir artimųjų, neleisime jiems jaudintis dėl vieno žmogaus asmenino egoizmo, nebeleisime pažeidinėti įstatymų. Ilgai tylėjome, bet situacija tapo visai bloga“, - rašome darbuotojų skunde Valstybinei darbo inspekcijai.

Tarp skundų – ir Vyriausybės įgaliojimų legitimumas

Tuo tarpu D. Žalimo atstovė G. Maksimaitytė sako, kad per šią vasarą Konstitucinis Teismas turi išspręsti nemažai svarbių bylų, vieną iš jų – skubos tvarka.

„Todėl šiemet nebus įprastos 1,5-2 mėn. pauzės bylų nagrinėjime. Teisėjų ir darbuotojų atostogos organizuojamos taip, kad būtų užtikrintas nenutrūkstamas KT darbas, visų pirma – veiksmingas bylų nagrinėjimas. Todėl dauguma teisėjų ir darbuotojų atostogaus pirmąsias dvi rugpjūčio savaites. Iš 45-ių KT kanceliarijos darbuotojų kasmetinės atostogos vasaros mėnesiais jau suteiktos 35-iems asmenims“, - teigiama atsiųstame atsakyme.

Tai, kad KT laukia darbinga vasara, pripažįsta ir pats D. Žalimas – tame pačiame, darbuotojų pyktį sukėlusiame įraše feisbuke.

„Konstitucinis Teismas turės įtemptą vasaros darbotvarkę:

- Ne eilės tvarka nagrinėtinas prašymas dėl atleidimo iš Lietuvos Aukščiausiojo teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininko pareigų;
- Jau posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėtas prašymas dėl kompensacijų už naudojimąsi elektros tinklų operatorių naudai nustatytais žemės servitutais dydžio atitikties Konstitucijai;
- Laukia nagrinėjimo byla pagal du prašymus dėl teisės vairuoti negrąžinimo;
- Visai netoli prašymai dėl valstybės biudžeto lėšų skyrimo universitetų ir mokslinių tyrimų institutų moksliniams tyrimams tvarkos, naujos redakcijos Referendumo įstatymo;
- Valstybės biudžetui planuoti svarbus Vyriausybės prašymas dėl įstatymų, kuriuose nustatytas tam tikrų programų, fondų arba institucijų finansavimas;
- Aukštosioms mokykloms aktualūs prašymai dėl vyresnių nei 65 m. dėstytojų ir mokslo (meno) darbuotojų teisės dirbti Vilniaus universitete, įpareigojimo aukštojo mokslo institucijai atšaukti suteikto aukštojo mokslo kvalifikaciją;
- Valstybės gyvenimui ne mažiau svarbūs Seimo narių grupių prašymai dėl tiesiogiai renkamų merų kompetencijos, Vyriausybei iš naujo suteiktų įgaliojimų.

Ir dar kone dvidešimt kitų prašymų bei dar daugiau individualių konstitucinių skundų, laukiančių savo eilės... Kai kurie iš išvardintų klausimų tiesiog negali būti atidėti. Tai mes ir neatidėliosime. Nors neatmetu galimybės, kad kai kurios bylos bus nagrinėjamos kojas sumerkus į vėsų vandenį. Nes akivaizdu, kad vasara savo darbotvarkės dėl mūsiškės - tikrai nekeis“, - pagarsėjusiame feisbuko įraše teigia D. Žalimas.

Delfi primena, kad KT laukia nagrinėti grupės Seimo narių pateiktas skundas ir dėl įgaliojimų atnaujintai Sauliaus Skvernelio Vyriausybei suteikimo teisėtumo. Parlamentarai abejoja, ar po naujojo šalies Prezidento išrinkimo sudarytai Vyriausybei nereikėjo Seimo pritarimo jos programai.

Įžvelgia darbo ginčo požymių

Tuo tarpu Valstybinės darbo inspekcijos vadovas J. Gricius sako, kad gautas KT darbuotojų skundas yra priimtas nagrinėti ir dėl to pradėtas tyrimas.

„Pradėjome tyrimą gauto skundo pagrindu. Turime išsiaiškinti visas aplinkybes, išklausyti abi puses, taip pat įvertinti, kokia buvo ankstesnė įtaigos darbuotojų atostogų praktika, ir kiek toji praktika buvo, galima sakyti, paprotinė, o kiek reglamentuota teisės aktais. Bet kuriuos atveju, aš šitoje situacijoje įžvelgiu darbo ginčo požymius. O tokiu atveju, greičiausia ir teisingiausia būtų skundo nagrinėjimas Darbo ginčų komisijoje, kurios priimti sprendimai turi privalomojo nurodymo galią. Kol kas skundas nėra išnagrinėtas“, - Delfi teigė kalbintas VDI vadovas J. Gricius.

Peržvelgus viešai skelbiamų Konstitucinio Teismo skundų nagrinėjimo ir sprendimų priėmimo datas, matyti, jog, pvz. pernai Konstitucinis Teismas atostogavo nuo liepos vidurio iki rugpjūčio pabaigos, 2018-ais – nuo birželio vidurio iki liepos pabaigos, ir pan.

Skvernelis apie jokį skundą negirdėjo

Aštuonių KT darbuotojų skundas Valstybinei darbo inspekcijai kartu adresuotas ir Seimo komitetams, Vyriausybės vadovui S. Skverneliui , socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui bei Nacionalinei teismų administracijai.

Tačiau pastarieji teigia nesikišiantys į tokio skundo nagrinėjimą, nors ir pripažįsta su juo susipažinę.

Išimtis – premjeras S. Skvernelis, kurio patarėjas Tomas Beržinskas perdavė tokį Vyriausybės vadovo atsakymą: „Premjeras su tokiu skundu nėra susipažinęs“.

Tuo tarpu Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Rūta Andriuškaitė atsiuntė sekančią įstaigos pozicija: „Nacionalinė teismų administracija yra gavusi Konstitucinio teismo darbuotojų kreipimąsi. Konstitucinis Teismas nepriklauso ordinarinei bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų sistemai, todėl Nacionalinė teismų administracija šio teismo neaptarnauja ir pagal kompetenciją neturi teisės vertinti bei nagrinėti pateiktos informacijos“.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė, „valstietė“ Agnė Širinskienė patvirtino mačiusi Seimo komitetams adresuotą KT darbuotojų skundą, tačiau teigė, kad parlamentarai jo nenagrinės, nes „politikai neturi teisės kištis į kompetentingų institucijų, šiuo atveju – Valstybinės darbo inspekcijos darbą“.