Trumpametražiame filme yra užfiksuotas Želvos kaimo atstatymas, tai yra vienas iš Lietuvos paramos fondo darbų. Prieš septynerius metus fondui vadovaujantis lietuvis Albinas Markevičius skyrė pinigų kaimo bažnyčiai, mokyklai ir bendruomenės centrui sutvarkyti.

„Amerikoje esantis Lietuvos paramos fondas labai daug prisidėjo, apskritai Želvai skyrė didelį įnašą. Labai atsigavome“, – kalbėjo Želvos slaugos namų direktorė Janina Driukienė.

Tačiau Jungtinės Valstijos apie ten registruotą Lietuvos paramos fondą mano ką kita. Po aštuonerius metus trukusio Kalifornijos teisėsaugos tyrimo fondo prezidentas A. Markevičius su dar keliais asmenimis apkaltinti rėmėjų ir aukotojų apgavystėmis ir neteisėtu labdarai skirtų pinigų pasisavinimu.

„Markevičius su dar keliais asmenimis buvo įtraukti į kažkokią nelegalią finansinę veiklą. Iš kitų šaltinių sužinojau, kad buvo renkami pinigai neužregistravus kaip nepelno siekiančios organizacijos ir nemokant mokesčių“, – komentavo JAV lietuvių bendruomenės pirmininkas Arvydas Urbonavičius.

Kaip teigia naujienų agentūra „Businesswire“, Amerikos lietuvis A. Markevičius, norėdamas išvengti bylinėjimosi su Kalifornijos valstija, pasirašė taikos sutartį. Pagal ją, A. Markevičius privalo sumokėti 7 mln. dolerių. Tiek siekia Lietuvos paramos fondo padaryta žala.

Šie pinigai bus perduoti Kalifornijos bendruomenės fondui, o jau iš ten atiteks Lietuvos našlaičiams ir kitiems vaikams mokyti.

Negana to, prokuratūra skelbia, kad Lietuvos paramos fondas turės būti uždarytas.

„Sudarę šį susitarimą mes priversime Lietuvos paramos fondo vadovus ir pareigūnus atsiskaityti už jų padarytus pažeidimus, o netinkamai nukreiptas lėšas grąžinti labdarai“, – komentavo Kalifornijos generalinis prokuroras Xavieras Becerra.

A. Markevičius šešiasdešimt metų yra aktyvus filantropas. Be šio fondo Jungtinėse Valstijose, jis įsteigė nekilnojamojo turto įmonę, tapo vienu iš Kalifornijos lietuvių kredito unijos ir Lietuvių tautinių namų įkūrėju, globoja mokyklas Lietuvoje. Ypač daug dėmesio skyrė savo pirmajai mokyklai Slavikuose.

Vertinamas už suteiktą paramą

Filantropas A. Markevičius puikiai pažįstamas ir parlamentarui, buvusiam Lietuvos ambasadoriui JAV Žygimantui Pavilioniui.

„Tikrai pamačiau, kad jis ten laikomas lietuvių tėvu, centru, aplink jį yra visas kvartalas lietuviškų įmonių. Jis visus priglaudžia, pasiūlo darbų, padeda“, – pasakojo Ž. Pavilionis.

A. Markevičių pažįsta ir prodiuseris Žilvinas Naujokas. Kartu su A. Markevičiaus sūnumi Mariumi prodiuseris kūrė filmą „Tarp pilkų debesų“ – pagal Rūtos Šepetys bestselerį. Pagrindinis filmo rėmėjas ir buvo filantropas A. Markevičius.

„Turėjome labai daug iššūkių, nes tai yra didžiausias, brangiausias visų laikų lietuviškas filmas. Nesinori labai veltis į detales, bet buvo vienas pagrindinis žmogus – tas, kuris padėjo daugiau negu lietuviškos institucijos arba kiti fiziniai asmenys“, – sakė Ž. Naujokas.

Už lietuvybės puoselėjimą užsienyje bei svarią paramą Lietuvos mokslo institucijoms ir studentijai Los Andželo lietuvis apdovanotas ir dviem Užsienio reikalų ministerijos apdovanojimais – prieš aštuonerius metus ir pernai. Anot Užsienio reikalų ministerijos, apdovanojimai buvo skirti įvertinus kompetentingai komisijai.

Kol ministerija su Kalifornijos teisėsaugos kaltinimais nėra susipažinusi, atimti apdovanojimų nežadama. Kalifornijos teisėsauga keliems fondo valdybos nariams, tarp jų ir A. Markevičiaus dukrai Zinai, uždraudė būti bet kokių labdaros organizacijų valdybose.