LNK žurnalistai atvyko prie namų Ukmergėje, kuriuose kasdien ruošiamasi laidotuvėms, o jos kasdien atšaukiamos. Ironiškai tragiška, 66 metų šeimos vyras laidojimo namų šaldytuve, o šeima: žmona, dukra ir senyvo amžiaus motina, užsidarė namie izoliuotis, nes taip liepė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Veliono dukra Giedrė Storpirštė pasakojo, kad tėvas gyvenimą paliko tragiškai – sveikata nesiskundęs vyras, šeimos moterims išvažiavus į svečius, liko su slaugoma motina. Jis rastas nukritęs nuo laiptų, ekspertai sako, kad jam staiga sustojo širdis.

Kūno šeimai ekspertai negražino, o trečią dieną pranešė, kad mirusiam nustatyta COVID–19. Bet šeima tuo abejoja, nes nei miręs, nei likę gyvi jokių ligos požymių nejaučia, todėl nemano, kad saviizoliacija reikalinga, bet nurodymų laikosi.

Mirusiojo dukra G. Storpirštė LNK žinioms sakė, kad abejoja, kad jos tėtis buvo infekuotas koronavirusu.

„Aš nematau to juodu ant balto“, – žurnalistams pasakojo moteris, tikindama, kad laboratorijos ją siunčia iš vienų pas kitus.

Ukmergės laidojimo namuose mirusiojo kūnas saugomas jau kelintą parą. Laidojimo namų administratorė Rita Vilutienė neslepia, kad apie infekuotą mirusįjį išgirdo iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro. Nors mirties liudijime apie tai nėra nė žodžio.

„Ukmergė yra pasižymėjusi teigiamais (koronaviruso testo rezultatais, aut. p.), visuose (mirties liudijimuose, aut. p.) buvo pažymėta, jei tai buvo teigiamas. Tai nėra pagrindinė liga, sukėlusi mirtį, bet kaip šalutinė diagnozė būdavo“, – kalbėjo R. Vilutienė.

Laidojimo namai teigia, kad beveik savaitę laikomam mirusiajam buvo daromas pakartotinis COVID–19 testas, tačiau atsakymo dar nėra.

Pakartotinis testas ramybės neduoda ir šeimai.

„Žmogui antrą kartą daro testą, jau turėjo gauti atsakymą, bet mums nei savivaldybė, nei niekas neinformavo“, – LNK žinioms pasakojo velionio dukra.

Ką gali informuoti savivaldybė, ar tiksliau – COVID–19 operacijų centras, klausimas keblus.

Centro vyresnysis specialistas Valdas Rabazauskas teigė, kad artimieji turi gauti oficialų dokumentų, kuris nurodo, kad mirusysis yra infekuotas koronavirusas.

Savivaldybės administracija informacijos gerai nevaldo. Administracijos direktoriaus pavaduotoja Dalė Steponavičienė teigė, kad jokios oficialios informacijos iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro negauna.

„Mes neturime iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro jokios oficialios informacijos. Nes mes sužinojome penktadienį žodžiu, nes ji dar nebuvo patvirtinta. Mes turime ją gauti, bet dar neturime“, – LNK žinioms kalbėjo Ukmergės administracijos atstovė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė tikina, kad visa informacija apie infekuotus asmenis yra lengvai pasiekiama.

„E. sveikatos informacinėje sistemoje informacija apie asmens mirtį, be abejo, yra. Ir taip pat yra nurodyta, kad asmeniui po mirties buvo nustatyta COVID–19 liga. Tai tikrai yra faktas, gavę šį faktą mūsų specialistai susisiekia su mirusio asmens giminėmis, kaip ir privaloma, nurodė jiems izoliuotis, nes jie turėjo didelės rizikos sąlytį su sergančiuoju“, – kalbėjo R. Lingienė.

Mirusiojo šeima lieka dar labiau šokiruota. Jei pirmasis COVID–19 testas mirusiajam buvo teigiamas, ar gali būti antras pakartotinis neigiamas? Šeima teigia gavusi būtent tokį neoficialų atsakymą.