Neperka dėžutėmis, įsigyja po kelias

Jos teigimu, žmonės vėl grįžta į vaistines nusipirkti kaukių, pastebėta, kad perka trigubai daugiau. Nuo liepos pradžios 75 veikiančiose vaistinėse jau parduota beveik 16 tūkst. kaukių, tačiau yra vienas skirtumas – neperka dėžutėmis kaip anksčiau, o vienetais.

„Klientų dezinfekcinio skysčio atsargos dar neišseko, vis dar naudoja, reikia rečiau atnaujinti. Kaukes jau sunaudojo, ateina nauja banga, kai žmonės jų vėl ieško“, – sakė L. Bielskė ir pastebėjo, kad dažnai kaukės perkamos ne sau, o garbingo amžiaus šeimos nariams. Susitarimas parūpinti visko, ko reikia, – vis dar galioja.

Medicininėmis veido kaukėmis vaistinės apsirūpinusios, jų reikia ir vaistinės darbuotojams. Kaukių dėvėti nėra privaloma, o rekomenduojama, ir vaistininkams patiems leista nuspręsti, kaip elgtis. „Dažnas – su kauke, tai pamatę klientai jas irgi ima dėvėti, vos nusipirkę, – solidarumas yra. Matome, daug kas grįžta prie kaukių“, – pažymėjo ji.
Laura Bielskė

Per karantiną išmoko taupyti

Pašnekovė pasidžiaugė, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) apribojo vaistinių organizuojamas nuolaidų valandas senjorams, – dabar jos taikomos bet kuriuo metu. „Senjorai aptarnaujami be eilės, kad kuo mažiau laiko praleistų vaistinėje, turėtų kuo trumpesnį kontaktą“, – atkreipė dėmesį ji.

Daugiau vyresnių klientų sugužėjo į vaistines, kai įsigaliojo naujas kompensuojamųjų vaistų įstatymas: visiems, kam 75-eri ir daugiau, vaistai ar higienos priemonės išduodami be jokios priemokos. „Tai senjorai vadina stebuklu“, – pastebėjo L. Bielskė.

Per karantiną žmonės išmoko taupyti. Vaistinės leidiniuose daugiau kaip 3 tūkst. prekių, kurios kainuoja vos 90 centų (anksčiau kainavo apie du eurus). „Tai pačios populiariausios prekės, visi skaičiuoja. Tačiau perka tik tai, ko reikia, kas jiems įprasta. Jei tam tikra prekė šiuo metu nereikalinga, ji ir liks lentynoje“, – taupymo ženklus įžvelgė pašnekovė.

Nėštumo testai – aktyvi tema

Karantino metu vaistininkai užsiminė apie padidėjusį kontracepcijos priemonių ir nėštumo testų poreikį. Tai, anot L. Bielskės, vis dar aktyvi tema vaistinėse. Populiaresni skaitmeniniai nėštumo testai su savaičių indikatoriumi: rezultatų tikslumas ir diagnostikos priemonių kokybė – itin svarbus kriterijus renkantis.

Atostogų vaistinėlės viena dalių, anot L. Bielskės, lieka nepelnytai pamiršta, tai – kremas nuo saulės. Taigi ne vienam vėliau tenka pirkti „Panthenol“ putas nuo nudegimo. „Laimei, kefyro nebenaudoja. Mamos pasirūpina vaikais, o savimi, deja, ne. Tiesa, moterys veidą pasitepa, bet kūną pamiršta. O vyrai sako, kad jų pečiai saulę gali pakelti, bet vakare atrodo visai kitaip. Atėję į vaistinę prašo pagalbos“, – įspėjo apie nelauktą saulės spindulių poveikį.

Vasarą neapsieinama be priemonių nuo uodų ir erkių. Šiemet ne vienas pajuto šių parazitų suaktyvėjimą. „Įvairiose teritorijose skirtingai, tačiau visi pajutome neįtikėtiną erkių vajų. Pasivaikščiojęs po gamtą mano šuo parsineša po penkiolika erkių, – pasakojo L. Bielskė. – Klientai supranta pavojų, vaistininkų teiraujasi, kada geriausia skiepytis nuo erkinio encefalito.“

BNS primena, kad erkinis encefalitas – sunki virusinė liga, pažeidžianti galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus. Nuo šios ligos gali apsaugoti skiepai. Būnant gamtoje patartina dažnai apžiūrėti save ir bendrakeleivius, einant į mišką – rengtis gerai priglundančiais drabužiais, palikti kuo mažiau nuogų kūno vietų, apsirišti skarele arba užsidėti gerai priglundančią kepurę, gobtuvą. Naudinga apsipurkšti specialiais repelentais.

Tarp populiaresnių pasirinkimų – vaikams perkamos apyrankės, atbaidančios uodus. „Nekvepia, bet lauke bėgiojant padeda“, – sakė L. Bielskė ir pridūrė, kad vaistinėse nėra neaiškių priemonių, visos kokybiškos.

Į vaistinę – pirmiau nei pas gydytoją

Netyla pasakojimai apie tai, kad po karantino vis dar sunku patekti pas gydytoją. Galbūt vaistinės dėl to sulaukia didesnio žmonių antplūdžio? „Vaistininkai – pirmoji grandis. Tie, su kuriais gali pasitarti dėl bet kokios problemos. Vienas vaistininko svarbių žingsnių – pasakyti, kad tikrai atėjo laikas apsilankyti pas savo šeimos gydytoją, neretai tenka nurodyti, kaip tą padaryti“, – kalbėjo L. Bielskė.

Įvairios apklausos rodė, kad per karantiną tautiečiai buvo prislėgti ir liūdni. Paklausta, kokios nuotaikos vyrauja dabar, L. Bielskė pastebėjo, kad nuotaikos pagyvėjusios: dabar vasara, dera žemuogės, mėlynės, pilna vitaminų iš gamtos. Visgi juntamas emocinės pagalbos trūkumas.

Šiomis savaitėmis pasirodžiusi informacija apie koronaviruso situaciją pasaulyje sukėlė neramių nuotaikų. Nors kasdien pranešama vos apie keturis naujus atvejus, žmonės gaudo kiekvieną žodelį. „Skaitau, kiek lėktuvų išskrenda, ir pagalvoju, ar visi elgiasi atsakingai, ar lieka namie izoliuotis, ar pasitikrina“, – nerimo neslėpė ji.

Pirmąją bangą vaistininkai pasitiko optimistiškai. „Dešimt balų. Neturėjome daug sergančių, nes tai, kad į darželius nebuvo vedami vaikai, leido išvengti aibės ligų – nuo peršalimo iki vėjaraupių. Žymiai mažiau buvo įsigyjama vaistų, nes buvo mažiau kontaktų“, – teigiamą karantino poveikį įžvelgė L. Bielskė. Vis dėlto ateinantis ruduo gąsdina.