„Mums reikėtų palūkėti oficialių rezultatų su išvadomis, sveikinimais, matome, kad vyko labai įtempta kova, bet mes jau sakėme ir anksčiau – kas bebūtų išrinktas Lenkijos prezidentu, labai tikimės išlaikyti ir kontaktų lygį, intensyvumą, kuris pasiektas, ir kokybę, nes tai labai svarbu mūsų abiejų šalių nacionaliniams interesams“, – BNS pirmadienį sakė L. Linkevičius.

Pirmadienį paskelbti preliminarūs rezultatai rodo, kad Lenkijos prezidento rinkimuose dabartinis konservatyvių pažiūrų šalies vadovas Andrzejus Duda nedidele balsų persvara įveikė liberalių pažiūrų Varšuvos merą Rafalą Trzaskowskį.

Per sekmadienį vykusį prezidento rinkimų antrąjį ratą A. Duda laimėjo surinkęs 51,21 proc. balsų, o jo varžovas R. Trzaskowskis gavo 48,79 proc. balsų, pranešė Valstybinė rinkimų komisija, suskaičiavusi 99,7 proc. apylinkių biuletenius.

„Mes gerbsime bet kurį sprendimą, mums palanku yra tai, kad būtų išsaugota, kas dabar sukurta. Aš kalbu ne tik apie intensyvumą kontaktų, bet ir apie strateginius projektus, pavyzdžiui, kalbant apie gynybą ir saugumą, NATO kontekste esame vienam segmente Baltijos šalys ir Lenkija. Tiesiog privalome išsaugoti visa tai, nes kas dvišaliu pagrindu vykta, svarbu mus visiems“, – komentuodamas rinkimų kaimyninėje šalyje rezultatus sakė L. Linkevičius.

Pasak jo, tolesnį bendradarbiavimą planuojama aptarti iškart – dar šią savaitę premjeras Saulius Skvernelis su keliais ministrais vyksta į Lenkiją minėti Žalgirio mūšio 610-ųjų metinių, kartu planuojami ir dvišaliai susitikimai, į kaimyninę šalį numatytas ir prezidento Gitano Nausėdos vizitas.

„Labai simboliška, premjeras su keturiais ministrais vykstame į Varšuvą, bus susitikimai su ministru pirmininku, su prezidentu A. Duda bus proga aptarti šviežiai tuos įspūdžius, o 15 dieną atvyks ir prezidentas (G. Nausėda), ir mes visi dalyvausime Žalgirio mūšio minėjimo 610-ose metinėse. Tai irgi parodo, kaip mus sieja mūsų istorija, bet ne tik istorija, ir kova su propaganda, netikromis naujienomis, tai aktyviai vyksta iš mūsų oponentų pusės, čia mes su Lenkija esam vieni artimesnių bendradarbių“, – pažymėjo L. Linkevičius.

Prezidentas G. Nausėda ir premjeras S. Skvernelis su delegacija šią savaitę lankysis Lenkijoje, kur dalyvaus Žalgirio mūšio 610-ųjų metinių minėjimo ceremonijoje Griunvalde.

1410 metų liepos 15 dieną šalia Griunvaldo vykęs Žalgirio mūšis buvo viena didžiausių epochos kovų. Jo metu jungtinės Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos karalystės pajėgos, vadovaujamos Vytauto ir Jogailos, sutriuškino Kryžiuočių ordiną.