„Tikėtina, kad ta temperatūra likusią liepos dalį bus artimesnė vidurkiui, o liepos mėnesio vidurkis Lietuvoje yra maždaug 17-18 laipsnių“, – sako klimatologas.

Tiesa, pokalbio metu klimatologas visgi tikino, kad galime sulaukti visko. Net ir liepos pabaigoje vis tik prognozės gali būti atnaujintos, todėl galime sulaukti net karščių.

Ir nors su lietumi teks susitaikyti, gali būti, kad šiluma dar grįš ir pačioje liepos pabaigoje.

„Dabar sunku pasakyti, kas toliau laukia, reikia sekti kasdienes prognozes. Pasakyti, koks bus rugpjūtis, gana sudėtinga. Net kalbant apie liepos pabaigą, tai ir šilumos, ir karščio gali būti. Ką rodo visi ankstesni metai paskutinių dviejų dešimtmečių, vasaros yra labai permainingos, temperatūra Lietuvoje dažnai viršija 30 laipsnių. Todėl, manau, šią vasarą dar visko sulauksime.“

Tokia vėsa Lietuvai būdinga

Pastarosios dienos, anot klimatologo, daugeliui atrodo vėsios ar gal net šaltos, tačiau tokia temperatūra liepai ir rugpjūčiai Lietuvoje būtų visiškai atitinkanti normą.

Birželis buvo labai karštas. Nuo antros savaitės temperatūra buvo aukštesnė už vidurkį, o birželio pabaigoje net dažnai viršydavo 30 laipsnių. Buvo Klaipėdoje birželio viduryje pasiektas naujas tos dienos rekordas. Birželio pabaigojeLazdijuose buvo fiksuotas katastrofinis lietus. Birželis tikrai labiau priminė ne vidutinių platumų klimatą, o subtropikus. O šiuo metu vasara atitinka mūsų geografinių platumų vidurkį, – tikina pašnekovas.

Justinas Kilpys

Anot jo, lietaus bus nemažai visos liepos metu, tačiau ekstremalių liūčių jau neturėtų būti.

„Kol kas prognozės tokios, kad kritulių bus, jie nebus tokie stiprūs kaip birželio pabaigoje. Taigi lietaus bus daug, bet liūtys nebus tokios ekstremalios. Greičiausia, kad jos atitiks daugiametę normą. Norėčiau pasakyti, kad liepa ir rugpjūtis yra tie mėnesiai, kai Lietuvoje iškrinta daugiausia kritulių. Liūčių tikrai bus“, – tikina jis.

Naktį gerokai atvės

Tiesa, daugelis nusistebėjo, kad kitą savaitę naktimis gerokai atvės. Kai kur temperatūra sieks vos devynis laipsnius. Tačiau, anot klimatologo, tokia temperatūra visiškai normali.

„Jau kitą savaitę temperatūra naktį tikrai bus žema. Dieną taip pat nebus labai šilta. Bus apie 20-24 laipsnius, bet ne daugiau. Labai stebėtis, kad yra plius devyni laipsniai – nereikėtų. Buvo pasitaikę ir dar žemesnių temperatūrų. Galbūt mums po tokio šilto birželio tokios temperatūros atrodo, kaip labai didelis šaltis, nors iš tikrųjų taip ir turėtų būti Lietuvoje“, – sako klimatologas.

Palangos tiltas