Dabar tankas yra Orvidų sodyboje-muziejuje ir nors ramiai čia stovėjo kone trisdešimt metų, vėl kursto aistras, nes parūpo antikvariatui. Muziejaus darbuotojas Romas Kaunas LNK pasakojo, kad neįvardintas asmuo, kuris turi kariškų ginklų muziejų, norėjo Salantų tanką mainyti į kitą tanką, jo išvežimui jau buvo pradėta organizuoti ir policijos palyda. Darbuotojas pasakoja, kad tokia informacija buvo pateikta ir sodybos šeimininkams, tačiau tanko išgabenimas ir įsiveržimas į sodybą būtų nelegalus, nes muziejus yra privačioje teritorijoje.

Sodyba dabar priklauso Palmirai Beniušienei, kuri yra sodybos savininkė, ją prižiūri ir stengiasi išlaikyti savo mirusio brolio Viliaus Orvido palikimą. Palmira „Delfi“ pasakoja, kad asmeniškai į ją dėl tanko išvežimo kreiptasi nebuvo, anot jos, antikvariato savininkas kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą, o naujienas, kaip perkūnas iš giedro dangaus, savininkė gavo iš policijos.

Paveldosaugininkai gavo antikvariato advokato užklausą, ar tankas įrašytas į kultūros vertybių registrą ir paaiškino, kodėl jiems tankas parūpo. „Antikvariato advokato teigimu, negali pavojingas ginklas tiesiog stovėti vidury laukų, todėl į jį kreipėsi klientas, kuris turi leidimą ginklui ir gali tą pavojingą ginklą saugoti savo teritorijoje“, – LNK pasakoja paveldosaugininkas Laisvūnas Kavaliauskas.

Paskui sužinota, kad tanką norima išgabenti. Vietiniai prisimena, kad tanką buvo bandyta pavogti, tuomet net kranas buvo atvarytas, tačiau tanko nepakėlė. Nors tankas tuščiaviduris, sveria per keturiasdešimt penkias tonas. Kaip atsvara vokiečių tankams „Tigras“, sovietų sukurtas „Iosif Stalin“ – retenybė. Vokiškasis, veikiantis, prieš keletą metų aukcione buvo parduotas už milijoną, tokių tankų buvo pusketvirto tūkstančio, Lietuvoje – du.

„Kai sovietų armija traukėsi, jau atkūrus nepriklausomybę, kauniškį tanką jie išvežė ir šiandien jis yra eksponuojamas Pamaskvėje, viename iš karinės technikos muziejų. Mes turime įtarimų, kad ši iniciatyva yra susijusi su ketinimais išvežti Salantų tanką iš Lietuvos“, – situaciją komentuoja paveldosaugininkas Laisvūnas Kavaliauskas. Tuomet rusai dėmesį rodė ir Salantų tankui.

Pargabenti tanką į Orvidų sodybą, kone prieš trisdešimt metų, leido tuometė valdžia ir dabar ji atiduoti tanko nežada, nori, kad jis būtų įrašytas į kultūros vertybių registrą. Išvežti tanko sako neleisiantys ir salantiškiai. Viena salantiškė pasidalino savo mintimis, kad kaip Paryžius neįsivaizduojamas be Eifelio bokšto, taip Salantai neįsivaizduojami be tanko.

Miestelio gyventojai sako, kad tankas yra pagrindinis Salantų talismanas, simbolis ir išlikusi miesto relikvija. Salantų miesto seniūnas Kazimieras Galdikas „Delfi“ teigia, kad niekas neturi jokios teisės ir teisinio pagrindo savavališkai išsivežti tanko, nes tai prilygtu vagystei. Seniūnas mano, kad tai nėra rimti ketinimai ir valdžia neturės imtis kažkokių papildomų veiksmų.

„Jeigu aš turiu ginklą savigynai ir leidimą, tai dar nereiškia, kad aš galiu tanką pasiimti, jis yra miesto nuosavybė. Salantų miesto taryba 1991 metais priėmė sprendimą, kad tanką reikia nukelti ir nuvežti į Orvidų sodybą, paliekant tanką savivaldybės nuosavybei“, – „Delfi“ pasakoja seniūnas Kazimieras Galdikas.

Susisiekus su Kultūros paveldo departamento Klaipėdos padalinio vyr. inspektoriumi Laisvūnu Kavaliausku paaiškėjo, jog tankas atiduotas nebus. Anot jo, Kultūros paveldo departamentas informavo policiją, į kurią buvo kreipęsis antikvariato savininkas, kuris inicijavo šią istoriją, jog tankas nekelia jokio pavojaus kaip ginklas. Kadangi tankas šiuo metu yra Orvidų sodyboje, departamentas artimiausiu metu inicijuos jo įrašymą (arba vertingųjų savybių Orvidų sodybos patikslinimą) į Kultūros vertybių registrą, atskiru numeriu. Šis sprendimas bus derinamas su sodybos savininkais.

Specialistas teigia, kad planas išsivežti tanką, buvo visiškai savavališkas. Asmuo, kuris yra žinomas tik iš publikacijų, tiesiog ėmė ir sugalvojo, persivežti tanką. Laisvūnas Kavaliauskas pasakoja, kad susidūręs su šia situacija, pasidomėjo, kieno čia iniciatyva, tačiau advokatas negalėjo atskleisti asmeninės kliento informacijos. „Nors iš Salantų tanko yra išlikęs tik kiautas, tačiau jo vertė yra ganėtinai solidi suma, kuri galėjo sudominti antikvariato savininką“, – „Delfi“ sakė specialistas.

Yra žinoma, kad prieš porą metų Rusija išpirko 20 T-34 modelio tankų, kurių tiražas siekė daugiau negu 100 tūkst. Jie yra patys populiariausi sovietų tankai, lengvesni ir pritaikyti dalyvauti paraduose, Vietnamo ir Amerikos karo metu priklausę vietnamiečiams. Manoma, kad iniciatyva, išsivežti Salantų tanką, buvo ne kiek antikvariato specialisto idėja, o Rusijos ketinimas susigrąžinti techniką, kurią bus galima panaudoti paraduose.