Pastaruoju metu visuomenėje kyla daug nepasitenkinimo dėl ne visada laiku suteikiamų gydymo paslaugų. Taip pat jau seniai daug ginčų kelia klausimas, kokia pagalba yra skubi, o kokia – ne. Į panašią situaciją pateko ir šiaulietis T. Paliulionis, kuriam tik prieš mėnesį Šveicarijoje buvo atlikta odos persodinimo operacija. Jo teigimu, liepos 8 d. naktį pajuto didelius skausmus ir nusprendė dėl to nuvykti į Šiaulių ligoninės priėmimo skyrių.

„Nuvykau ten, atsisėdau ir laukiau gydytojo. Man buvo padarytas kraujo tyrimas, ar neturiu uždegimo. Pasirodęs medikas manęs paklausė, kur man skauda, aš atsakiau, kad ranką ir koją. Po to paklausė, kodėl aš čia apsimetinėju, tikinau, kad tikrai taip nedarau“, – prisiminė T. Paliulionis.

Po šių klausimų, tęsė jis, buvo pasakyta, kad paslaugos yra mokamos, į ką atšovė, kad neturėtų dėl to kilti problemų, nes yra draustas.

„Vienu žodžiu, taip pasakiau ir man buvo pasiūlyta dingti iš ligoninės. Aš dar perklausiau, kaip reikia, gydytojau, suprasti, kad man reikia dingti iš ligoninės. Tąnakt aš vos galėjau paeiti, bet pasakiau, kad galiu išeiti, tik paprašiau parašyti man raštą, jog esu išvaromas“, – pasakojo vyras.

Jis taip pat dėl šio konflikto ir iki galo nesuteiktų paslaugų išsikvietė policiją, o kai grįžo namo – greitąją.

„Prieš išvažiuojant tas gydytojas man išrašė pažymą, kad buvau atvykęs ir agresyviai nusiteikęs ir aš iškviečiau policiją. Atvykę pareigūnai pasikalbėjo su ligoninės apsaugos darbuotojais, kurie patvirtino, kad aš nesu agresyvu ir išvykau namo. Grįžęs jau išsikviečiau greitąją, nes nebeturėjau, ką daryti. Atvažiavo greitoji pagalba, pasiūlė vėl vežti į Šiaulių ligoninę, bet aš nukirtau, kad tikrai ten nebevažiuosiu dėl to „monstro“, man suleido vaistų ir viskas“, – istorijos pabaigą apibūdino T. Paliulionis.

Tačiau toks mediko elgesys jį labai papiktino, todė jis kreipėsi ne tik į žiniasklaidą, bet ir į akreditavimo tarnybą, Sveikatos apsaugos ministeriją, ruošiasi kreiptis ir į teismą.

„Man dėl šio incidento skambino ir viceministras, visko taip nepaliksiu, kreipsiuosi ir į teismą. Manau, kad toks gydytojo elgesys yra amoralus“.

Sudaryta komisija atvejo objektyviam įvertinimui

Šiaulių ligoninės Viešųjų ryšių skyrius nurodė, kad minimas pacientas į Respublikinės Šiaulių ligoninės Skubiosios pagalbos-priėmimo skyrių atvyko 2020 m. liepos 8 d., apie pusę pirmos nakties. Budintis bendrosios praktikos slaugytojas atliko pirminį būklės įvertinimą iki gydytojo apžiūros, įvertinti gyvybiniai parametrai, paimti kraujo tyrimai.

„Pokalbio su pacientu metu pacientas skundėsi skausmu. Paprašius sukonkretinti skausmo vietą, vienu metu pacientas nurodė dešinę ranką ir/ar koją, kitu metu teigė negalintis nurodyti skausmo vietos. Pacientas teigė, kad skausmai vargina apie savaitę laiko. Paklausus paciento apie kreipimosi priežastį, kuo pakito būklė per praėjusią savaitę, pacientas pradėjo kalbėti agresyviai. Pradėjo teigti, kad atsisakoma teikti pagalbą“, – teigiama ligoninės „Delfi“ pateiktame gydytojo paaiškinime.

Taip pat medikas patvirtino, kad pacientas kelis kartus skambino policijos pareigūnams, siekdamas jų pagalbos dėl Skubiosios pagalbos-priėmimo skyriuje tariamo pagalbos teikimo atsisakymo.

„Siekiant pakartotinai aptarti kreipimosi priežastį bei pagalbos poreikį, pacientas atsisakė kalbėti. Pilnos apžiūros atlikti negalėjau, nes be paciento bendradarbiavimo pilna apžiūra negalima.

Remiantis pirminio paciento įvertinimo metu nustatytais gyvybiniais parametrais, pokalbiu su pacientu bei paciento dalinės apžiūros (pacientas parodė gyjančius odos lopus ant kojos ir rankos), kraujo tyrimų duomenimis (tyrimai normos ribose), negalint objektyvizuoti nei tikslios skausmo lokalizacijos, pobūdžio ar intensyvumo, skubiosios pagalbos indikacijų nenustatyta“.

Nepaisant to, teigiama ligoninės atsiųstame situacijos komentare, su pacientu pakartotinai siekta bendradarbiauti ir teikti pagalbą, tačiau pacientas to atsisakė.

„Vertinant tik dalinę situacijos informaciją, pacientui pateiktos tik bendrinės rekomendacijos dėl tolimesnės paciento klinikinės situacijos taktikos. Reaguojant į paciento išsakytus nusiskundimus bei gydytojo pateiktą paaiškinimą, sudaryta komisija atvejo objektyviam įvertinimui“.