Nors ir viešojoje erdvėje galima vis dažniau stebėti tautiečių pasididžiavimą, kad virusas Lietuvoje suvaldytas, tačiau nutraukus karantiną gydymo paslaugos vis dar sunkiai prieinamos. A. Veryga, komentuodamas tokią situaciją, tikino, kad nereiktų pradėti džiaugtis per anksti.

„Mes puikiai susitvarkėme su pirmuoju etapu. Matome ir stebime, kas vyksta Europoje ir tikrai tai dar neleidžia visiškai atsipalaiduoti, turime būti tam tikroje parengtyje, ruoštis galimiems iššūkiams. Kaip ir sakiau, pirmas etapas tikrai praeitas sėkmingai ir EBPO organizacija Lietuvą vertina gerai.

Kalbant apie paslaugas, matyt, yra labai skirtingų situacijų, dėl ko daliai pacientų jos gali būti sunkiau prieinamos. Viskas priklauso nuo įstaigų dydžio, pasirengimo, nuo to, kaip anksti ir greitai jos pasiruošia planus atnaujinti paslaugas. Aš galiu tik priminti, kad buvo padaryti keli sprendimai – nustatyta, nuo kada turi būti teikiamos tos paslaugos, kad būtų gautas 1/12 apmokėjimas, dabar yra reikalavimas pasiekti tam tikrą lygį paslaugų teikimo, kad būtų gautas apmokėjimas“, – sakė ministras.

Pasak jo, ministerija tikrai stengiasi įvairiais būdais skatinti gydymo įstaigų atsidarymą, bet taip pat visuomenei reikia suprasti, kad per karantiną planinių paslaugų beveik nebuvo arba labai mažai, todėl yra susidariusi nemaža pacientų eilė. Dabar visi vienu metu, tęsė A. Veryga, nori tas paslaugas gauti arba dėl jų gavimo užsiregistruoti ir tai tampa iššūkiu tiek pačioms įstaigoms, tiek pacientams, todėl reikia daugiau kantrybės.

Paklaustas, ar patys medikai nebijo priimti pacientų dėl galimos antrosios bangos kilimo ir dėl galimybės užsikrėsti, ministras tvirtino, kad taip neturėtų būti.

„Apsisaugoti yra skirtos visos priemonės, patvirtinti ir saugos lygiai, tiesiog turime išmokti priprasti taip dirbti, nes jeigu infekcija kartosis, negalėsime metus ar ilgiau neteikti planinių paslaugų. Tokiu atveju, tikrai pacientai susidurs su labai rimtomis kitomis sveikatos problemomis, todėl medicinos darbuotojai turi jas teikti. Tiesa, jiems patiems reikia saugotis, imtis visų saugumo priemonių, bet baimė galbūt yra netinkamas pasiaiškinimas šioje situacijoje, nes medikai yra ruošiami dirbti ir su infekuotais pacientais, susiduria ir su kitais pavojais šiame darbe, iki šiol jie to nebijodavo“.

Visuomenė, pabaigus karantiną, labai atsipalaidavo, o į gatves išėjus žmonių minioms, atrodo, kad jo net nebuvo ir koronavirusas nebeegzistuoja. Vis dėlto gydymo įstaigose rimtis yra išlaikyta ir medikai greičiausiai ruošiasi antrajai bangai, nors ir turbūt nenori dar gąsdinti visuomenės. Ministras patvirtino, kad antrajai bangai yra ruošiamasi.

„Jie tikrai rimtai ruošiasi ir kaip sakiau, tam tikra parengtis yra išlikusi dėl tam tikrų saugumo sąlygų laikymosi. Ne tik medikai ruošiasi, bet ir kitos institucijos, kaupiamas ir tam tikras rezervas. Tačiau taip elgiamasi ne dėl visuomenės gąsdinimo, bet tiesiog supratome, koks tai gali būti didelis iššūkis ir kiek jam reikia infrastruktūros. Visuomenei irgi nereiktų gąsdintis, bet ir nereiktų per daug atsipalaiduoti.

Vėlgi tai yra ne baimės klausimas, o tiesiog tokio sąmoningo suvokimo, kad problema arba rizika yra niekur nedingusi, reikėtų atsargiai elgtis ir nepamiršti tų gerų dalykų, kuriuos išmokome dėl rankų higienos, dėl sveikinimosi, dėl atstumų laikymosi, kur yra didesnė rizika užsikrėsti, izoliacijos laikymosi parvykusiems. Jeigu matysime, kad situacija blogėja, bus vėl tam tikros priemonės grąžinamos. Pirmiausia, tos, kurios leidžia saugotis nuo plitimo – vakar apie tai buvo kalbėta ir Vyriausybėje, pavyzdžiui, asmens apsaugos priemonės ir pan.“, – teigė jis.

A. Veryga pripažino, kad tikimybė, jog vėl gali prireikti dėvėti medicinines kaukes viešose vietose yra didelė. Jo teigimu, yra stebima situacijose aplinkinėse valstybėse, o Lietuva irgi nėra uždara šalis, sienos nėra visiškai uždarytos.

„Turime sąrašą šalių, iš kurių negali atvykti užsieniečiai, o tik parvykti mūsų piliečiai. Vis tik po Europą jau daugiau ar mažiau keliaujame pakankamai laisvai ir parvykę žmonės tikrai eina ir tikrinasi, nustatoma tų įvežtinių atvejų. Taigi, stebint šalis, kuriose infekcija plinta pakankamai greitai, būtų labai neatsakinga tikėtis, kad Lietuva kažkaip to išvengtų.

Labai tikėtina, kad teks grįžti prie šių asmens apsaugos priemonių. Liekas vienintelis klausimas, kada tai bus padaryta – ar kai žmonės masiškai grįš iš atostogų, arba nenueis ir neišsitirs, galbūt bus besimptomiai atvejai ir panašūs užsikrėtimai. Tačiau tai tikrai yra labai tikėtina“, – nurodė ministras.