Jo teigimu, diskusija, kaip suderinti skirtingas šios aikštės funkcijas, aktuali išlieka ir po Seimo priimto įstatymo.

„Rengiant šią akciją man labiausiai pritrūko diskusijos. Man regis, kad Lukiškių aikštė yra tokia jautri ir svarbi vieta, kurioje ką nors darant, ką nors keičiant tikrai labai reikia išgirsti skirtingas nuomones“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministras.

„Pirmiausiai reikėjo diskusijos su miestiečiais, išgirsti skirtingas nuomones. Na ir dabar, deja, tenka konstatuoti, kad daugybės žmonių jausmai, atmintis buvo pažeista“, – pridūrė jis.

Sostinės valdžios sprendimas įkurti laikiną paplūdimį Lukiškių aikštėje sulaukė aštrių diskusijų visuomenėje ir tarp politikų. Kritikai teigia, kad toks projektas netinkamas Lukiškių aikštei dėl jos istorinės ir memorialinės reikšmės, taip pat priekaištaujama, kad planuojant projektą nesitarta nei su visuomene, nei su savivaldybės taryba ar administracija.

Į tai reaguodamas Seimas priėmė įstatymą, kad Lukiškių aikštė Vilniuje yra pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė su Vyčio monumentu.

M. Kvietkausko nuomone, Seimo priimtas įstatymas nustatė bendrus principus aikštei tvarkyti, kas joje turi būti, tačiau kaip tai įgyvendinti, dar liks diskusijos klausimas.

„Tai yra bendrieji principai, kurių galbūt mums iš tiesų trūko – tokio sutarimo, tai demokratiškai išrinkto Seimo daugumos valia tie principai yra įvardijami. Bet, mano supratimu, jie nepanaikina diskusijos, kaip suderinti istorinio atminimo funkciją ir rekreacinę funkciją, kokios formos turėtų būti atminimo ženklas Vytis – to įstatymas nepasako, tai yra tolesnio šitos aikštės kūrimo procesas“, – kalbėjo ministras.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius teigia, kad pliažas aikštėje liks iki rudens, kaip ir planuota. Jis laikosi pozicijos, kad paplūdimys Lukiškių aikštėje įrengtas suteikiant galimybę džiaugtis iškovota laisve ir „švęsti tai, kad esame laimėtojai savo laisvės kovoje“.

1660 kvadratinių metrų ploto paplūdimys birželio pabaigoje supiltas Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto, tam panaudota apie 300 kubinių metrų smėlio. Savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio teigimu, visi darbai, įskaitant ir patį smėlio išvežimą, kainuoja apie 53,7 tūkst. eurų.

Savivaldybė planuoja, kad paplūdimys aikštėje bus visą vasarą, greta jo iki liepos pabaigos stovės didžiulis ekranas, kurio turiniu rūpinasi „Telia“ – kiekvieną vakarą čia bus rodomi „Telia TV“ filmai, serialai, koncertai, o dieną – Baltijos jūros vaizdai.